Nyomtatás
Találatok: 1547
gyilkos galócaA gombák gyűjtésénél figyelembe kell venni azokat a szempontokat, amelyek a gyűjtést elősegítik – adott tájékoztatást Kelli Lajos.

Kelli Lajos gombaszakértő a Piac és Vásárcsarnokban ellenőrzi az árusok által kínált, valamint a lakosság által behozott, gyűjtött gombákat kedden és pénteken 5.30 és 13.30 között, valamint szombatonként 5.30 és 9.30 között. Véleménye szerint a gyűjtésnél nem csak a gomba fajtájára kell ügyelni, hanem annak állapotára és állagára is, hogy a felhasználásig megfelelő minőségű legyen.
– Ha valaki úgy indul ki a természetbe, hogy gombát fog gyűjteni, tisztába kell lennie azzal, hogy az országban minden terület valakié, és ami azon terem, az a tulajdonosé. Az erdőben termett gombák gyűjtését az erdőtörvény szabályozza, a kialakult gyakorlat szerint személyenként 2 kilogramm gomba tekinthető személyes szükségletnek. Az erdőterület látogatója a rendeltetésszerű erdőgazdálkodási tevékenységet nem zavarhatja. Az erdőgazdálkodó átmenetileg korlátozhatja, illetve feltételhez kötheti az erdőterület egyes részeinek látogatását – mondta el Kelli Lajos .

A gombaszakértő azt is elárulta, fontos tudnunk, hogy az egészségünk érdekében hol ne gyűjtsünk szabadban termő gombát: nagyobb ipari létesítmények, vegyi üzemek és gyárak, autópályák és forgalmas utak, katonai létesítmények, erőművek, hulladéktárolók, szennyezett patakok és folyók ártere mellett.
– A fogyasztásra gyűjtőknek meg kell tanulni jól felismerni az ehető gombafajokat. A felismerésnek biztosnak kell lennie, találgatni nem szabad. Ha nem tudjuk biztosan felismerni a gombát, vizsgáltassuk meg szakértővel! – mondta el Kelli Lajos.
Egyes fajok, például a mezei szegfűgombák, a csiperkefélék tavasztól őszig előfordulhatnak, míg főleg az erdei gombák idényhez kötöttek, például a rókagombák a meleg nyári, a gyűrűs tuskógombák a hűvös őszi időben teremnek. A kucsmagombák csak kora tavasszal találhatók meg. Ha a gyűjtő ismeri az egyes gombafajok termési időszakát, termőhelyüket és az időjárási igényüket, akkor eredményes gyűjtésre számíthat.
– A gyűjtéshez szükséges egy fonott kosár, melyben biztonságosan szállíthatók a gombák, és séta közben a spórák szabadon szétszóródhatnak. Soha ne használjunk műanyag zacskókat vagy zárt dobozokat, mert így a gombák minősége sokat romlik. A zárt térben megizzadnak, veszítenek frissességükből, elszaporodnak rajtuk a baktériumok. Megfelelő kés kell azért, hogy legyen mivel megtisztítani a tönköt még a helyszínen, ne kelljen a piszkot hazacipelni, illetve ne szennyezze be a kosárban lévő gombákat. A speciális kések jellegzetessége a hajlított penge és egy beépített kefe. Egy sétabot segítségével láthatóvá tehetjük a takarásban lévő, elbújt gombákat. A vizsgálatra, meghatározásra szánt gombákat alufóliával különíthetjük el a legjobban. Fontos, hogy az ismeretlennek tűnő gombát ne tegyük az ehetők közé! – mondta el jó tanácsait a gombaszakértő.
A gombákat le lehet szedni, ki lehet húzni, illetve le lehet vágni aszerint, hogy milyen fajtával van dolgunk. Soha ne tépjük ki a gombát a földből! Csak az érett gombát szabad leszedni, hagyni kell a kicsiket megnőni, az öregeket sem szabad leszedni, hogy a környezetük hasznára legyenek.
Kelli Lajos elmondta, hogy mindig érdemes csak annyi gombát szedni, amennyit hamar felhasználunk, ha csak nem olyat gyűjtünk, amelyet tartósíthatunk. Ha nem használjuk fel azonnal, szellős, hűvös helyen szét kell teríteni a gombát. Így a fajtól, fejlettségtől, kukacosságtól függően több-kevesebb ideig eláll. A hűtőben se nyomják agyon egymást a különböző gombák! Szedéskor a gombákat egészben, a kalapokat és a tönköt együtt, esetleg bocskorral és gallérral kell felszedni és eltenni. A bevizsgáltatáskor csak így határozható meg pontosan a gomba fajtája. Mindig meg kell jegyezni, milyen környezetből hoztuk a gombát, ez is segít a felismerésében.

Összegezve: szükségtelen felszedni a kukacos, rovarrágott, csigarágott, fagyott, penészes, átázott, romlott gombát. Vannak kímélendő és védett gombáink is, ezeket ne szedjük, maradjanak a természetes környezetükben. Csodáljuk meg azokat ott, ahol rájuk leltünk.
Egy fajta gombából határozásra nem szükséges több kilót gyűjteni, elég pár darabot behozni. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy óvatosnak kell lenni a gombákkal! A túlzott önbizalom képes utolsó vacsorát felszolgálni a gondatlan gombaszedőknek. Nem szégyen, ha valaki nem ismer fel egy-egy gombafajt, tanulmányozni kell, és ezzel biztosítani az ismeretek bővülését – hangsúlyozta Kelli Lajos.
Tiszteljük a természetet! Mindannyiunk örömét szolgálja, ha a gombák kellemes környezetben élnek. Ne hagyjunk szemetet az erdőben magunk után!

Forrás: Vehir