Nyomtatás
Találatok: 1218
rettegnek a medvéktől martonosbanFeszült hangulat uralkodik Martonosban: néhány napja két medve tartja rettegésben a település lakóit. Több portára is betörtek az éjszaka leple alatt, tyúkokat, nyulakat ragadtak el, a fürdőhely látogatóira is meglátogatták már, az egyik kíváncsiskodónak pillanatokon múlott az élete.

Mégiscsak igazak azok a híresztelések, miszerint medvéket importálnak vidékünkre, ugyanis szemtanúk állítják, a múlt héten egy fekete terepjáróval szállították Martonosra. Dimény Zoltán, Bereck község polgármestere elmondta, eddig csak a vaddisznókkal volt bajuk, most a medvék miatt is fájhat a fejük, mindegyre érkeznek az ezzel kapcsolatos lakossági panaszok. . járásra nem panaszkodtak az emberek.

– Jelentettem a bajt a környezetvédelmi hivatalnál, az igazgató megígérte, hogy felveszi a kapcsolatot az itteni erdőt bérlő ozsdolai vadászegyesülettel – mondta Dimény. – Beszéltem az egyesület vadászaival is, akiktől ígéretet kaptam, hogy valamelyik éjszaka meglesik, hogy milyen medvékről van szó. Két lehetőség van, befogják, vagy kilövik őket, mert nem tarthat két medve egy közel ezer lélekszámú falut sakkban, nem tűrhetjük tétlenül, hogy a pajtákból kiszedjék a jószágot.

Az említett falurészen Kocsis Benedek alpolgármesterrel tartottunk terepszemlét, és felkerestük azon személyeket is, akiknek medveközeli „élményben” volt részük. Sebestyén Árpád a múlt hétvégén botlott bele a bundásba, miközben családjával a fürdőtelepen tartózkodott.

– Három kiránduló a forráshoz indult vízért, ők lettek először figyelmesek az erdőben sétáló medvére – kezdte a történetet Sebestyén. – Rögtön kiabálni kezdtek, de a medve rájuk se bagózott, aztán amikor hangosabban zajongtak, megtért és elindult felénk, körülbelül 20 méterre lehetett tőlünk, amikor aztán eltért. Láttam, hogy jámbor, ezért a nyomába eredtem, belépett a patakba, majd egyszer csak szembefordult velem. Megijedtem, mert közeledni kezdett, elkaptam egy követ és hozzávágtam, ekkor megint beszökött a patakba, hát, amikor fordulok meg, megállt bennem az ütő: a társa a hátam mögött ágaskodott, szerencsémre nem velem foglalkozott, hanem a társával, így szapora léptekkel visszasiettem a családomhoz.

Az idős férfinak az volt feltűnő, hogy az állatok nyakörvet viseltek, egy másik szemtanú, egy hölgy még számsort is vélt felfedezni rajta.

A faluban eddig két udvarba merészkedtek be mackóék, Secui Ion tyúkketrecéből kilenc fiatal szárnyast szedett össze, a háziasszony szomorúan mutogatta a virágoskertben hátrahagyott nyomokat és a megrongálódott kerítést.

– Az eset óta az istállóban tartjuk a majorságot, és éjszakára szabadon engedjük a kutyát is – mesélte az asszony.

A cigánysort sem kímélték az éhes vadak, Deme Ildikótól hat nyulat ragadtak el egy éjszaka. A károsult szerint azóta minden éjjel visszajárnak, ezért szerre őrködnek, riogatják.

Az alpolgármester, aki Martonosban lakik, úgy véli, a két eset óta sokat romlott a közhangulat a faluban: lakók félnek, tőlük várják a segítséget, holott az ők kezük meg van kötve. Egy biztos, mihamarabb meg kell szüntetni a medvegarázdaságot, amíg emberi életbe nem kerül.

Forrás: Székely Hírmondó