Nyomtatás
Találatok: 1158
Pálinkás RóbertA tavalyi, kiemelkedő értékű trófeákat eredményező évad után idén is jó vadászati szezonra számítanak Zala megyében, ahol a túlszaporodott vaddisznó- és gímszarvasállomány ad feladatot a vadászoknak – jelentette be Pálinkás Róbert, a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke a hét végén tartandó zalai vadászati évadnyitót beharangozó szerdai sajtótájékoztatón Zalaegerszegen.

Szombaton a Bak melletti Sohollári-völgyben rendezi meg a vadászkamara és a szövetség az idei zalai vadászati évadnyitót, amelyet Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára nyit meg. A sorrendben 21. rendezvény országosan is hagyományteremtő kezdeményezés volt, amelyet azóta mindig a megye más-más településén tartanak meg.

Pálinkás Róbert az MTI kérdésére elmondta: szakmai vélemények szerint Zala megyében mostanra kissé túlszaporodott a vaddisznó- és a gímszarvasállomány, ezért növelik idén a kilőhető vadak számát, de minőségi szempontból jó szezont várnak. A vadászok feladata az, hogy a túlszaporodás miatt némiképp csökkenjen a vadállomány, ezáltal pedig javuljon a terület természetes eltartóképessége.

Pál Tamás, a Zala Megyei Vadászkamara alelnöke emlékeztetett arra, hogy az európai szinten is régóta élenjáró zalai gímszarvasok tavaly kiemelkedő trófeákat eredményeztek, miután három darab 14 kilogramm feletti agancs is terítékre került. Arra nem számítanak, hogy idén ez megismétlődhet, mert száraz nyár volt, vagyis a természeti viszonyok nem voltak annyira kedvezőek a vad számára.

Nébel Szilveszter Zala megyei fővadász bejelentette, hogy a túlszaporodott, de minőségi szempontból a legkiválóbb zalai vadállomány következményeként a megyében fizették ki tavaly a legnagyobb összegű kártérítést is. Mezőgazdasági vadkárra 345 millió, erdészetire 9 millió forintot kellett a félszáz zalai vadásztársaságnak kifizetnie.

Mint hozzátette, nem jelent megoldást, ha mindent bekerítenek, kerítéssel vagy villanypásztorral védenek, mert ezzel behatárolódik a vadak élőhelye, a védtelen területeken pedig tovább emelkedik a károk mértéke. Európa legjobb gímszarvasállománya él a megyében, ami annak is köszönhető, hogy a magas erdősültség mellett az adott területre eső növényzet nagysága is a legjobb adottságokat biztosítja.

Kérdésre válaszolva Pálinkás Róbert elmondta: egyre kevesebb a külföldről érkező bérvadász a megyében, pedig a vadásztársaságok bevételének 85-90 százalékát a bérvadászat hozza. Az évek óta megfigyelhető folyamat pedig a gazdálkodás átalakítására készteti a társaságokat.

Forrás: MTI