Nyomtatás
Találatok: 1004
vadkárHelyben kellene megegyeznie a gazdáknak és a vadászoknak. „Eszméletlen" sok a szarvas, a vaddisznó a Miszla környéki területeken. A vadaknak állítólag a kerítés sem mindig akadály, súlyos károkat okoznak a környező' mezőgazdasági területeken.
Tegnap „vadkáros" fórum volt Miszlán.
- A vadászat hobbi, szórakozás, nekünk, gazdáknak viszont a megélhetésünk forog kockán -hangzott el tegnap azon a miszlai fórumon, amelyet a súlyos vadkárok ügyében kezdeményezett egy helyi termelő, Vizi László.
A fórumon valaki úgy fogalmazott: Miszla és Gyönk örök háborúban volt ebben a kérdésben. Ezt támasztotta alá Baksa János miszlai gazdálkodó hozzászólása is. Ő többek között azt mondta: a környező vadásztársaságok közül Gyulajjal, Kölesd-Dalmanddal, Nagyszékellyel korrekt a kapcsolat. A Gyönki Vadásztársasággal azonban a legtöbbször nem tudnak megegyezni.

Fridrich Györgyné, a miszlai önkormányzat igazgatási előadója szerint nagyon nehéz megszervezni a kárbecsléseket. Van, aki drágállja a felkért szakembert, van, aki elfogultnak tartja, gyakran a szakértő sem ér rá. Arra is rámutatott: a bírósági esetek száma mutatja, hogy mely vadásztársaságok hajlanak az egyezségre, akár szakértő nélkül is, és melyek nem.
Müller Henrik gyönki gazda szerint amelyik gazda nem védekezik kerítéssel, annak a terményét teljesen elpusztítják a vadak. Mások véleményéhez hasonlóan szerinte is az lenne a megoldás, ha lényegesen lecsökkentének a vadállományt.

Bodor István helyi termelő azt kifogásolta, hogy a vadkár-elhárításból nem mindegyik vadásztársaság veszi ki a részét. Ő azzal, hogy a saját költségén kiépít egy jó minőségű vadvédő kerítést, az elhárított vadkár révén egy csomó pénzt takarít meg a vadászoknak. Úgy véli, az lenne méltányos, ha a vadásztársaságok ennek a költségnek legalább a felét állnák.
Több hozzászóló azt is nehezményezte, hogy bár a Miszla környéki földeken a legnagyobb a vadkár, az itteni gazdálkodók egyikét sem vették fel a környező vadásztársaságokba. Ezzel szemben olyan tagok is vannak ezekben a társaságokban, akik több száz kilométerre laknak innen, és feltehetőleg nemigen foglalkoztatja őket az itteni gazdálkodók problémája.
Szaka Gyuláné, a Gyönki VT. elnöke elmondta: a társaság tavaly nem kevesebb mint 34 millió forintot fizetett ki vadkárra. Igyekeznek mindenkivel megegyezni, de a 30-40 érintett gazda közül minden évben van egy vagy kettő, akivel ez nem sikerül. (Több gazda jelezte, hogy jelentős összeggel tartozik nekik a társaság.) Az elnök hozzátette, mindig kérnek plusz kilövési kvótát, tavaly például mintegy 420 nagyvadat lőttek ki, amihez rengeteget kellett dolgozni. A gyönki vadásztársaságot ért kritikák mögött egyébként szerinte személyes ellentétek is húzódnak.

Kosaras Zoltán megyei vadászati felügyelő elmondta: a nagyvadállomány növekedése országos, sőt európai jelenség. Nem vitatta, a nagyvadlétszámot csökkenteni kell, de emlékeztetett arra, hogy bár a vaddisznó egész évben vadászható, rengeteget lőnek ki belőle, mégis nő az állomány. Meggyőződése szerint a vadkárból adódó problémákat csak helyi szinten, a gazdálkodók és vadászatra jogosultak együttműködésével lehet megoldani, az ellenségeskedés helyett.

Forrás: Tolnai Népújság