Nyomtatás
Találatok: 820
vadkár kukoricaSírokon ugrálnak a szarvasok, megeszik a falut a vadak- elkeseredett gazdák panaszkodnak a vadkárra Tolna megyében.
Egyes vadásztársaságok nem akarnak fizetni, még akkor sem, ha a bíróság erre kötelezte őket. Somogyban a vadkár eléri az egymilliárd forintot.

Vadkerítéssel óvják a miszlai temetőt. Ezt is megbontották már a szarvasok.

A faluban már a kískerteket is megdézsmálják, megeszik még a paprikát is.

Már bent az egész falut károsítják, megesznek minden terményt, mondhatjuk, hogy megeszik a falut a vadak - mondja a gazdálkodó, Bodor István.

Egyes környékbeli vadásztársaságok nem segítenek a gazdák bajain. Az önkormányzatnál azt mondják, a vadászok óvást emelenek a kárszakértő ellen, és nem veszik át az iratokat.

Körülbelül 80%-ban nem történik megegyezés a felek között - mondja Friedrich Györgyné, a miszlai önkormányzat igazgatási előadója.

A vadásztársaságok könnyen kibújhatnak a felelősség alól, akkor is, ha ellenük ítél a bíróság.

A vadászati törvény nem rendelkezik arról, hogy a vadásztársaságoknak legyen vagyona, ami bizosítékul szolgálna a több milliós vadkárok megtérítésére - mondja a szintén gazdálkodással foglalkozó, Tálas Ferenc.

A Magosz képviselője szerint sokan a kifizetetlen vadkárok miatt abbahagyják a gazdálkodást. A kár pedig egyre nő.

2-3 évvel ezelőtt 500 millió forintra taksálta a vadászkamara. A terményárak és vadállomány növekedésével biztos, hogy elkerüli az egymilliárd forintot - mondja a MAGOSZ somogyi elnöke, Szabó Tamás.

A gazdák szerint pedig egyre több vad jelenik meg a kertekben. Egyetlen éjszaka alatt 170-et számoltak meg egy környékbeli kukoricásban.

Forrás: KaposPont