Nyomtatás
Találatok: 1145
soponya vadételfőző versenyNégy kategóriában hirdettek győztest. A rekkenő hőségben Kisteleki Péter vezérigazgató bíztató megnyitó beszédét követően 63 csapat gyújtott alá a bográcsnak szeptember 3-án, a Fejér megyei Soponyán, a VADEX ZRT által meghirdetett Vadételek asztala művésznevű Országos Vadgasztronómiai Fesztiválon.

Tiszta szerencse, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium, illetve az MGSZH illetékesei azonnali hatállyal megszüntették többek között Fejér megyében is a tűzgyújtási tilalmat. Elképzelni sem tudom, hogy miként és hol rendezték volna meg a vetélkedőt a tilalom fennmaradása esetén…

Mindenesetre rágondolni is hátborzongató, ha netán belekapott volna a láng az avarba. Mert alkalmi tűzhely legalább 63 volt a soponyai ökoturisztikai központ gyönyörű körzetében. A bővített ”U” alakú arénában a fő helyen, a fronton a bográcsok függtek, s bennük rotyogott a négy különböző húsalapanyagból megálmodott és kivitelezett mestermű. A rajt előtt minden csapat átvehette a meg nem nevezett húsból álló versenyadagját, s ebből kellett előállítani a szabadon választott étket. Az, hogy ez nem mindig volt egyértelmű, s könnyű, jelezte egynémely versenyző, amikor rákérdeztünk, mit főzöl? – Azt hiszem szarvast, de nem biztos…

Az arénát lassan betöltötte az ínycsiklandó illat és a füst súlyos keveréke, amely komoly megterhelést jelenthetett nem csak a profi és amatőr szakácsoknak, hanem az érdeklődő nézelődő-szaglászó, ezernyi gyermek és felnőtt alkotta közönségnek is. A színpadon a meleggel dacolva egymás váltották az énekesek, táncosok, s akiket más érdekelt, az gyönyörködhetett a kiállított trófeákban, válogathatott az árusok kínálatában.

zsűrizésA háromtagú zsűri, mondhatni, ember feletti munkát végzett, nem beszélve az önmegtartóztatás fegyelméről, hisz minden bogrács-gazda csapat erőnek erejével igyekezett némi stampedlikkel megkínálni az ítész-séfeket. Nem irigyeltem a triumvirátust, mert az éghajlati és környezeti terhelésen túl, komoly gyomortortúrának is ki volt téve. Gondoljunk bele: ha csak egy kanállal ettek minden bográcsból, az is több mint hatvan kanálnyi pörkölt, miegymás… Remélem, túlélték.

Az aréna közepén pedig négyen is keverték az ország legnagyobb bográcsában a nagy közös pörköltet. Mázsányi hús, hagyma, paprika, miegyéb, ha jól mondom. Stílszerűen, egy magaslesről leshettek bé a kondérba a kíváncsiak. A menüsor elmondhatatlanul hosszú, az ősmagyar pörkölttől a dödöllén át a rózsába faragott dinnyéig minden, ami szem-szájnak ingere, láható és kóstolható volt. Erősen elmúlt dél, mire vége szakadt a maratoni kóstolásnak, s megszületett az eredmény.

A nagydíjat, az Erdei Ételek Mestere címet az Erdőért Egyesület főzőcsapata nyerte.

Őzhús kategóriában

I. helyezett: a Nagy-Sár-Hant Ftk főzőcsapata
II. helyezett: az Acélséf 1. főzőcsapata
III. helyezett: a Jüllich Glas Kft. főzőcsapata

Szarvashús kategóriában


I. helyezett: a SEFAG Zrt főzőcsapata
II. helyezett: a NYME Nyugat Étterem főzőcsapata
III. helyezett: a Huszárokelőpusztai Vadászház főzőcsapata

Vaddisznóhús kategóriában


I. helyezett: a HM Kaszó Erdőgazdaság főzőcsapata
II. helyezett: az Öreglak főzőcsapata,
III. helyezett: a Méregkeverő Boszorkányok (Móri Zsálya Patika) főzőcsapata

Muflonhús kategóriában


I. helyezett: az Acélséf 2. főzőcsapata
II. helyezett: a Lehner család főzőcsapata
III. helyezett: a Preparátorok Baráti Köre főzőcsapata.

Forrás: ForestPress / ZZ