Nyomtatás
Találatok: 819
medvetámadásra figyelmeztető táblaNem sikerült még puskavégre kapni a Csíkdánfalva közelében kétszer is emberekre támadó medvét. A vadászok továbbra is keresik az állatot.

Augusztusban két alkalommal is emberre támadt egy medve Csíkdánfalva közelében, mindkét áldozat kórházba került. A három bocs kíséretében járó medve a falutól nem messze, egy bokros területen támadt először – a sérültet a közelben lakók találták meg. Mintegy három héttel később nem messze, a Gödör patakán halászó férfira támadt lesből a vad, leteperte, és súlyos sebeket ejtett rajta. Azon az estén a helyszínre érkező vadászok is csak figyelmeztető lövésekkel tudták elriasztani a rájuk támadó állatot.

A polgármesteri hivatal a medvetámadások után az út mentén elhelyezett falragaszok segítségével figyelmeztette a község alsó részén lakókat a veszélyre. A területet adminisztráló Nimród Vadásztársulat mindkét alkalommal kérte a kilövési engedélyt a környezetvédelmi minisztériumtól, a második támadás után, augusztus utolsó napján meg is kapták. Azóta hiába keresik a medvét.

Keresik a vadat

Változó létszámmal, de napi rendszerességgel keresik a medvét – számolt be érdeklődésünkre János Zsolt, a Nimród Vadásztársulat elnöke. Hajtásnál nagyobb, medvelesnél kisebb csoport vesz részt az esténként ismétlődő vadászatokban. Kilövés előtt be kell azonosítani az állatot, ezért sötétben nem is lehetne kilőni – a társulat elnöke az egyik, aki a támadás után látta a medvét, és fel is ismerné.

„Azóta láttuk még, de nagyon messze voltak, nem lehetett megközelíteni őket. Az is előfordult, hogy az emberek jelezték, medvét láttak, amely bement a kukoricatáblába, de a hajtás után kiderült, nem arról az állatról van szó, így elengedtük” – mesélte János Zsolt. A keresés folytatódik, a vadásztársulat számára kiállított kilövési engedély egész évben érvényes.

Forrás: Székelyhon.ro