Nyomtatás
Találatok: 836
üldözik a fatolvajokatFolytatják az erdővédő akciót ebben állapodtak meg az érintettek múlt héten. A rendszeres járőrözés elvette a tolvajok kedvét a fakitermeléstől.
Két évvel ezelőtt határozták el a mezőfalvi erdőgazdálkodók - az önkormányzattal, a rendőrséggel és a polgárőrséggel -, hogy rendszeres ellenőrzésekkel űzik el a fatolvajokat a településről. Okuk is volt az intézkedésre: vérszemet kaptak a fakitermelők és már  nem elégedtek meg egy-két kivágott fával - egy teljes fasort kiirtottak.  Mert a  fűtési szezon kezdete előtt nagy keletje van a tüzelőnek.

Mezőfalván bevált a megelőzési taktika. Márok Csaba polgármester nemrég úgy értesült a Vadex vezetőitől, hogy tavaly nem jelentettek falopást a területről. A polgármester ezt jelentős eredménynek tartja annál is inkább, mert egyre többen térnek vissza a fatüzelésű kazánokra, kályhákra, mivel  a gázfűtést nem tudják megfizetni.

A lopások visszaszorítását kiemelt feladatnak tekintik a mezőfalviak. Úgy vélik: a megelőzés sokkal kisebb költséget jelent, mint amekkora kárt okoznak az illegális kitermelők néhány fa kivágásával. Nem beszélve  a súlyos esetekről, a tarvágásokról, amelyek tönkreteszik az erdős terület nagy részét.

Az erdőgazdálkodók, a Mezőfalva Zrt., a rendőrség, a polgárőrség és az önkormányzat illetékesei múlt héten tanácskoztak az idei teendőkről. Folytatják az akciókat: távoltartják Mezőfalva környékéről azokat, akik fát vagy éppen terményt lopni mennek oda. Az érintettektől tudjuk, hogy a termények legalább annyira kelendőek a határban, mint a tűzifa - sokan fűtenek kukoricával, így arra is jelentős a kereslet az illegális piacon.

A járőrözéseket már szeptemberben elkezdik az erdőkben. Terveznek óriásportyákat, amikor  rendőrök, polgárőrök szállják meg a  külterületet. Természetesen  lesznek kisebb ellenőrzések, valamint  a községben autóról  árusítók is számíthatnak arra, hogy a körzeti megbízott megkérdezi tőlük, honnan származik a fa, amit eladásra kínálnak.
Mezőfalvát már tavaly is elkerülték az erdőkárosítók, inkább másutt portyáztak, ahol nem kellett védelmi akciótól tartaniuk. Ezáltal fertőzöttebbek lettek, rosszabb helyzetbe kerültek a környező települések.  A tolvajokat nem  figyelik  a településhatárokat, csak azt nézik, hol vannak olyan elhagyatott, kevésbé őrzött fás övezet, ahol nyugodtan beindíthatják a fűrészt  - kizárólag a fa, a zsákmány érdekli őket.

A mezőfalviaktól tudjuk, hogy néhány környékbeli önkormányzat már megkereste őket, és csatlakozna az erdővédő programhoz. Márok Csaba szerint hasznos is lenne az összefogás, hiszen sokkal nagyobb erőket mozgathatnának  járőrözéskor, szükségük lenne terepjárós segítőkre, mert - főleg télen és esők után  - személyautóval képtelenség bejutni a területre.
- Örömmel fogadjuk a csatlakozókat, a velünk együttműködőket, mert úgy vélem,  a falopások visszaszorítása közös ügyünk - tette hozzá a polgármester.

Az önkormányzat tűzifát biztosít a rászorulóknak, a Vadex-szel együttműködve - mondja Márok Csaba polgármester. A   tolvajok dolgák meg kell nehezíteniük a rendszeres járőrözéssel, ám a problémákkal küzdő családok helyzetét nem súlyosbíthatják, nekik szükségük van a  tüzelőre. A családsegítő szolgálat dolgozóival együttműködve derítik ki Mezőfalván, hogy kinek adjanak ingyenesen fát télire.

Forrás: FMH