Nyomtatás
Találatok: 1212
gímszarvasA szokásosnál rövidebb ideig tartott idén a gímszarvasok násza a szokatlanul meleg őszi időjárás miatt a hagyományosan jó vadászterületnek számító Tolna megyében. Szemre nagyobbak, fajsúlyra valamivel kisebbek a gímszarvastrófeák - A bikavadásztatás komoly felkészülést, szakértelmet kíván.

Rövidebb volt az idei szarvasbőgési szezon, mint szokott, de azért így is szép bikák kerültek puskavégre megyénkben. A trófeák az eddigi bírálatok tanúsága szerint az idei vadászati idényben Tolnában fajsúlyra valamivel gyengébbek, mint a korábbi években.
Magaslesre igyekeznek a vadászok ősszel Gímszarvasbikára, ami a legtöbb vadász álma, és ilyenkor bőg, szeptember hónapban lehet menni. Nincs ahhoz fogható élmény, mint amikor egy szép, holdvilágos őszi estén megszólal, bőg a párját kereső, szerelemre éhes gímszarvasbika, a magyar erdők koronázatlan királya. A bőgés-hangók különbözőek: kereső, harcra hívó, terelő, vágyakozó, erőteljesebb vagy halkabb az át lat életkorától, orgánumától függően. A vágyakozással teli öblös hang nem csak a vadászok szívét dobogtatja meg, adrenalin-szintjét emeli meg, de a kívülállóknak is páratlan élményt jelent.

A szarvasbikák háremet tartanak, több, általában 3-5 tehenet (tarvadat birtokolnak, azokat terelgetik szeptemberben. A párzásra kész tehenek távolabbi területekről is magukhoz vonzzák a magányos, háremmel nem rendelkező szerelmes daliákat, „akik" megküzdenek a háremtartóval. A harc eredményeként a győztes, a legerősebb gím örökíti tovább génállományát. A bikák a bőgés Ideje alatt „se látnak, se hallanak", nem esznek, csak Isznak, nem csoda hát, ha a nászidőszak végére (október eleje) szinte csonttá soványodnak, súlyuk akár 30, zsírtartalékaik 80 százalékát is elveszíthetik.

Gímszarvas az egész megye területén megtalálható és vadászható, jelentősebb populációi a Simontornyától Hőgyészen át Dombóvárig húzódó Tolnai Hegyhát erdős területein, a Szekszárd-Géresdi-dombságban, valamint a mindenki által ismert gemenci területen találhatóak.
Tolna megyében a szarvasok násza, a bikák bőgése - az időjárás függvényében - augusztus végén, szeptember elején kezdődik és általában október elejéig tart. Idén ősszel a szokatlan kánikulai időjárás miatt nehezen Indult meg a bőgés, és hamar végett is ért. Szeptember közepén befejeződött, ezután már csak utóbőgésék voltak a Gemenc Zrt területén - tájékoztatott ifj. Árva Károly vadgazdálkodási osztályvezető. Nem volt könnyű dolga a vadásztatóknak, mivel a bikák a meleg miatt jobbára lővilág határon, sötétedéskor, illetve éjjel bőgtek, így nehezebb volt elbírálni és puskavégre kapni a golyóérett állatokat Az elejtett trófeák súlyra valamivel kicsit alatta maradtak annak, mint amit szemrevételezésre gondolni lehetett - mondta a szakember.
A bikavadásztatás - az őzbak és vaddisznó - mellett avadgaz-dálkndási ágazat egyik legfőbb bevételi forrása. Vadásztársa ságok léte, fennmaradása függ attól, hogy a szeptember l-jétől kezdődött gímszarvasblka-szezon mennyire eredményes, mekkora hasznot hoz. Pénzügyi szempontból a bőgés ideje alatti sikeres bikavadászatok alapozzák meg a következő évet.

Így a vadásztársaságok jól felfogott érdeke, hogy a vadászatok minél eredményesebbek legyenek, lehetőleg minél több golyóérett bika kerüljön puskavégre. A vadászterületet a vadásztatás előtt megfelelően elő kell készíteni, meg kell próbálni helyhez kötni á szarvasállományt. A gímek bőgés idején ugyanis előszeretettel vándorolnak. így fordulhat elő az, hogy egy adott területről - ahol él a szarvas, és folyamatosan kárt okoz - bőgés idején egyik napról a másikra eltűnik az állat, hiába keresik a vadászok, és jelenik meg jóval messzebb, akár 50-100 kilométerrel arrébb nagy Örömet okozva az ott bikám áhítozó puskásoknak.
A bőgőhelyre beálló bikákat általában meg tudja nézni a vadász, míg a tarvadakat kereső agancsosokat már kevésbé.
A vadászat eredményességét nagyban befolyásolja, hogy az adott vadászterületen milyen szántóföldi növények vannak. A lucerna vagy a búza-, kukorica-tarló kiváló ebből a szempontból, de például a lábon álló kukoricásban már csak a bika agancsának felső végét lehet látni, ilyen helyzetben természetesen nem lehet lőni, mivel elejtés előtt alaposan szemrevételezni kell a vadat, hogy lőhető-e, meg kell becsülni a korát, súlyát, az agancsát.
A bikavadásztatás komoly felkészülést, szakértelmet kíván. A bőgés előtt rendszeres vadmegfigyelést kell végezni, felmérni a szarvasok kedvelt beálló-, legelő- és ivóhelyeit, váltóit (ez azt a helyet jelenti, ahol az erdőből kijönnek szürkületkor a szabad területekre, legelőkre, mezőgazdasági területekre, majd reggel visszatérnek). Az erdőben lévő nyiladékokat, cserkelőutakat ki kell tisztítani, a magasleseket ellenőrizni, ha kell, javítani, a sózókat, itatóhelyeket feltölteni. Végül, de nem utolsósorban, biztosítani kell a vadak élőhelyeinek nyugalmát. Ennek érdekében a vadászterületeket augusztus második felétől lezárják, vadászatra figyelmeztető táblákat helyeznek ki a bevezető erdei utakon, megtiltva az illetéktelenek - turisták, gombászók, quadozók - látogatását.

A fizető vendégvadászok nagy része még mindig külföldről érkezik, de évről évre növekszik a hazai vendégek aránya - adott tájékoztatást Réger Balázs, a Tolna Megyei Kormányhivatal kabinetvezető-sajtófőnöke. A külföldi vendégvadászok 12 százaléka Németországból, 10 százaléka Ausztriából, 4 százaléka Szlovákiából jön, a fennmaradó 74 százalékon 41 ország osztozik, köztük olyan országok is, mint az USA, Kanada, Szerbia, illetve Ukrajna.


Jó minőségű szarvasállomány van Tolnában
Az idei vadászati szezonban a tervezett 2911 szabadterületi gímszarvas lelövésből eddig 313 bikát lőttek le, míg a zárttéri tervezett 626-ból 125 került puskavégre - tájékoztatott Réger Balázs  a Tolna Megyei kormányhivatal kabinetvezető-sajtófőnöke. A tavalyi év legnagyobb súlyú gímbikatrófeája a Gyulaj Zrt Hőgyészi Erdészetétől került ki, 13,41 kilogramm súllyal, 225.85 C3Cponttal Az idei felrakásról az idény jelenlegi szakaszában még nem mondható pontos vélemény, sok trófea vár még bírálatra, de mivel jó minőségű szarvasállomány él a megyében, várhatóan az előző évekhez hasonló szezont zárnak majd a vadászatra jogosultak.

Lövik, mégis egyre több á gímszarvas, sok a vadkár
Hivatalos adatok szerint a magyarországi becsült gím-szarvasállomány mintegy 55 százaléka kerül elejtésre, évről évre. Aki azt gondolja, hogy ez a kilövési szám magas, annak nem árt tudnia, hogy még így is folyamatosan tovább nő az állomány. Az élőhelyt viszonyok kedvezőbbé válásának következtében intenzív létszámemelkedés tapasztalható a magyarországi gímszarvas-állományban, ami maga után vonja a fokozódó vadkárokat. Nem csak szekszárdi és környéki szőlősgazdák, hanem mezőgazdasági termelők tudnának mesélni a napraforgó, kukorica ültetvényeiken megjelenő és ott jelentős károkat okozó nagyvadról.

Több, tíz kiló feletti szép gímbikatrófea Gemencben    
A Gemenc Zrt. területén szeptember 21-ig 95 gímszarvasbikát ejtettek el. A legnagyobb trófea - 11 kiló 78 deka - Bajától délre, a Pandúri Erdészet területén esett, külföldi vendégvadász lőtte Varga István kíséretében. Az idei szezon további kiemelkedő trófeái a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság területén: 10 kg 75 dkg, Veránka szigete; 10 kg 35 dkg, Béda (Mohácstól délre); 10 kg 5 dkg, Pandúri Erdészet; 10 kg, Keselyűs.