Nyomtatás
Találatok: 1102
medve garázdálkodott a falubanHáromszéken az év elejétől negyvenhat esetben jeleztek medve által okozott vadkárt, négy alkalommal pedig farkasok pusztítottak el juhokat – közölte érdeklődésünkre Benedek-Káplár Gábor, a megyei környezetvédelmi hivatal igazgatója.

A gazdáknak legtöbb két napon belül kell jelenteniük az önkormányzatoknál a történteket, ezután kezdődhet a kártérítési eljárás.
Bár az eljárás bonyolult, a környezetvédelmi minisztérium megtéríti a szigorúan védett fajok (medve, farkas, hiúz) okozta pusztítás ellenértékét, más vadak ese­tében a területet bérlő vadásztársaságnak kell fizetnie. A környezetvédelmi hi­vatal a szigorúan védett fajok okozta pusztítások hely­zetét ismeri, pontosabban azokat, amelyeket a gazdák legtöbb 48 órán belül jelentettek az önkormányzatoknak. Nagyon fontos, hogy az érintettek gyorsan forduljanak a polgármesteri hivatalhoz, s azok elkezdhessék az eljárást (nekik is jelenteniük kell a történteket a környezetvédőknél), az ellenőrző testületnek a helyszínen kell felmérnie a helyzetet.

Sok a védett fajok által okozott vadkár, noha azok egyenként nem nagyok, de a hivatal munkatársai szinte folyamatosan terepen vannak – magyarázta Benedek. Hozzáfűzte: év elejétől 46 medve által okozott pusztítást jelentettek, nyolc tehén és hetvenhét juh veszett oda, s főként kukoricást dézsmáltak meg (12,7 hektárnyi területet), illetve zabbal beültetett földet (közel 10 hektárnyit). Továbbá négy farkastámadásról tudnak, az ordasok számlájára kilencven juhot írnak, 34 esetben pedig vaddisznók károsítottak meg terményt, többnyire burgonyát. A legtöbb esetet Erdővidéken jegyzik. Az illetékesek úgy vélik, az elpusztított háziállatok száma csökkent az előző évekhez képest, több ellenben a feldúlt mezőgazdasági terület. Az idén Háromszéken kétszer fordult elő, hogy emberre támadt a medve.

A megyei környezetvédelmi hivatal ugyan­akkor részt vesz egy Hargita, Kovász­na és Vrancea megyére vonatkozó, Life Ur­sus nevű projektben, mely kizárólag a medvékkel foglalkozik. Mihai Pop, az intézmény munkatársa, a program háromszéki irányítója elmondta, az is céljuk, hogy a gazdákat tájékoztassák arról, miként előzhetők meg a medve által okozott károk (például elektromos kerítések felszerelésével), s e témakörben bármilyen kérdésre szí­vesen válaszolnak, a projektekkel kapcsolatos információk a www.carnivoremari.ro/lifeursus honlapon találhatók.

Forrás: Háromszék