Nyomtatás
Találatok: 941
vaddisznók túrták fel a legelőtVaddisznók túrták fel Sipos István legelőjét. A 76 éves gazda azon gondolkodik, felhagy az állattartással. Jákon is sok a vad.

- Odáig jutottam, hogy felhagyok a marhatartással. Volt, hogy száz állatom volt, később hatvan, most már csak harmincöt. Egy biztos: ha elvitetem az állatokat, cigányzenészek fogják húzni az út szélén, hogy a hivatalok és a minisztérium íróasztalainál is meghallják, mekkora a baj - kesereg Sipos István.

A 76 esztendős csákánydoroszlói gazda a marhaistálló előtti legelőket mutatja, a hathektáros terület tele van fekete földkupacokkal: feltúrták a vaddisznók.

- A feltúrt részeken már nem nő fű, akkor mivel etetem a marháimat? Jó lenne, ha az illetékesek végre elengednék az íróasztalukat, és eldöntenék, hogy mit hizlaljon a magyar gazda: vaddisznót vagy szarvasmarhát? - tör ki az elkeseredettség az idős emberből.

Abba már beletörődött, hogy a szomszédos kukorica táblát is feltúrták a vaddisznók, még úgy is, hogy be van kerítve, és azt is kénytelen lenyelni, hogy az ugyancsak közeli erdejében elültetett több ezer facsemete is a túlszaporodott vadállomány csemegéje lett.

- A kerítés is felesleges. Ha a vad éhes, nem tartja vissza semmi - mondja. Kérdem, fizet-e a vadászatra jogosult vadkárt, mire a gazda megint kifakad: - Fizetni fizet, de mennyit? Amire én azt mondom, hogy 750 ezer forintos kár, arra a kárbecslő rálegyint, mondván: csak 350 ezer. Mehetnék bíróságra, de megette a fene - füstölög a gazda.

Közben régi-régi szeptembereket emleget, amikor otthon fogták az iskolából, mert vetni kellett. Meg azt, amikor még ötszáz embernek adott kenyeret a csákánydoroszlói határ, most meg jó, ha tizen próbálnak megélni belőle. Azt mondja, a kisujjában van a földművelés meg az állattartás, ezért is bánja, hogy idős korára ide jutott.

A vadkár nem csak a csákánydoroszlói gazdának okoz bosszúságot. A jáki Boda Zsolt is arra panaszkodott, hogy a gazdálkodók nem jutnak egyről a kettőre.

- Hiába megyünk akármelyik hivatalba, mindenhol azt mondják, próbáljunk megegyezni a vadászatra jogosult társasággal. Szerintem azonban nem ez a megoldás. Ha egyszer drasztikusan túlszaporodott a vadállomány, akkor a kilövési számokat is drasztikusan emelni kellene - mondja az elkeseredett gazdálkodó.

A vadkár örökzöld téma. Azt már a vadászati jogot gyakorlók is elismerik, hogy túlszaporodott a vadállomány. Úgy tűnik azonban, hogy megoldás nincs. És általában mindig a gazdák húzzák a rövidebbet. A fiatalabbak kitartanak, és harcolnak, az idősebbek azonban belefáradnak a harcba.

Forrás: Vasnépe