Nyomtatás
Találatok: 1271
apróvad terítékAsszonyvadászat volt szombaton a Füzesgyarmati Vadásztársaságnál. No nem a szebbik nemre lőtt — a vadászat alatt — a férfitársadalom, amint az elnevezésből joggal hallható, hanem minden esztendőben egy alkalommal ki-ki magával viszi a feleségét, élettársát, menyasszonyát, párját, hogy hajtóként a hölgyek is belekóstolhassanak a vadászat világába.

Zúzmarás ködszitálás lógott, amikor Kovács Ferenc vadászmester eligazítását, instrukcióit követően a 37 vadász és mintegy 25 hajtó — zömében hölgyek — felzsúfolódott a két kimustrált honvédségi Csepelre, s az első körre a Laposi kertrész felé vettük az irányt. Nyúl és fácán egyaránt esett, de a kör végén a parancsnoki Uazból a forró tea, s a pogácsa esett talán a legjobban, mindenkinek.

A második kör, a Kovácsszigeti kertrész megfogása előtt megkapta az ívet vadásztársaitól a 72 esztendős Tóth Ignác hajtó kíséretében vadászó dr. Rácz Tamás állatorvos is.

— Doktor, este mindenki a saját hajtójával hál — jegyezte meg valaki csípős humorral. A következő poénra csak másodperceket kellett várni. A társaság által is mókamesterként emlegetett Czeglédi Károly egy legkevesebb 30 centivel magasabb vadásztársának bizonyította be, hogy hosszabb a keze. Igaz, ami igaz, egymás mellé állva valóban lejebb ért a legalább másfél fejjel alacsonyabb körszakállas, középkorú férfi keze. A továbbiakban már a puskák szóltak nagyobbat. Sok nyúl karikára bukott, és hullottak a fácánok.

S bár a hölgyek a vadászat szépségeire készültek, akadt olyan közöttük, aki az utolsó kör után a Hagymásban, kilenc fácánt cipelve a terítékre erről másképp vélekedett. Nem sokkal utána a vadászházban, a késői ebédként felszolgált gőzölgő fácánlevest kanalazva azonban hamar megszépültek az emlékek.

Csák István, a soraiban 52 tagot számláló Füzesgyarmati Vadásztársaság elnöke elmondta: mintegy 27 esztendeje honosították meg, az országban egyedülálló hagyományt, az asszonyvadászatot. Szavaiból az is kiviláglott, hogy a társaság, a vadászok feleségei, párjai, a hölgy hozzátartozók is rendkívüli módon várják a minden esztendőben egyedülálló eseményt. Megerősítette ezt a vadászház udvarán a 32 esztendős Kiss Tibort elkísérő, 28 éves Róth Renáta is.

Lapunknak úgy nyilatkozott: számára egyáltalán nem volt megterhelő az egész napos gyaloglás, hajtás, hiszen máskor is volt már példa, hogy elkísérte élettársát. Csatlakozott az előtte szólóhoz az immáron 1976 óta társasági tag Fehér Tamást, a nagymamája helyett elkísérő Fehér Virág is.

A szombati vadászat doyenje a 73 esztendős, 1972 óta tag Ulatovszki Sándor elmondta: amíg az egészsége, ereje engedi ezután is minden vadászaton részt szeretne venni.

— Régebb 150 töltény alatt ki se ment egy vadász, s legalább 30 fácán esett egy puska által — nosztalgiázott a Zalában aranyérmes, 10 kilogrammos trófeájú gímbikát is elejtett vadász.

A 15 ezer hektáron, éves szinten mintegy 38-40 milliós költségvetésből vadgazdálkodó Füzesgyarmati Vadásztársaság egyike a megye legjobban prosperáló vadásztársaságainak. Általában minden esztendőben 20-22 ezer fácánt nevelnek, s ebből mintegy 60 százalékát, a bevételszerzés érdekében előneveltként értékesítik. A többit volier (háló — a szerző.) alatt felnevelik, majd kibocsátják, s vadásszák, vadásztatják — derült ki Csák István szavaiból.

— Jó adottságú területtel rendelkezünk, s kiváltképpen az őzállományunk kiváló — nyilatkozta Herczeg Zsolt, a társaság által foglalkoztatott 4 hivatásos vadász egyike, akinek édesapja, s az apai keresztnevet viselő Lajos fivére is a társaság tagja.

S volt mit cipelniük a hajtóként résztvevő hölgyeknek, ugyanis szombaton a Füzesgyarmati Vadásztársaság területén 86 fácán, és 47 mezei nyúl esett.

Forrás: Beol