Nyomtatás
Találatok: 798
vadászat és vallásA vadászat és a vallás – Erkölcs és vadászat” címmel előadás hangzott el 2011. november 30-án a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., az OEE Tamási Helyi Csoportja és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) szervezésében.
Tamásiban lehetőség volt párbeszéd folytatására olyan örökérvényű értékekkel kapcsolatban, melyek az ember létezése óta végigkísérték a történelmét. Mind a hit, mind a vadászat olyan értékek, amelyeket az egyén saját meggyőződéséből, döntéséből fakadóan követ és gyakorol – vagy nem -, és amelyek mindennapi megélése közelebb vihetik az embert a Teremtőjéhez, illetve a teremtett világ tiszteletéhez.

Szintén mindkét fogalomra igaz, annak ellenére, hogy ezeket az értékeket elsősorban, mint egyes emberek valljuk és gyakoroljuk, a közösségi összetartó, sőt társadalomformáló és építő ereje elvitathatatlan, azok emberi és komoly etikai tartalma miatt. Mély, elgondolkodtató, és minden tekintetben igaz előadást hallgathattak meg azok a hívők és nem hívők, vadászok és nem vadászok, akik ellátogattak a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., az OEE Tamási Helyi Csoportja és a KÉSZ Tamási Csoportjának összefogásában megrendezett előadásra.

A meghívott előadó dr. Mészáros István atya, kalocsai templomigazgató volt, aki minden jelenlévőhöz szóló üzenetet hordozó beszédében nyíltan és őszintén szólt a bibliai istenhit és a vadászat értelmének megértésének fontosságáról, és a mai társadalomban ezekkel kapcsolatosan kialakult félreértések letisztázásának szerepéről és esélyeiről. Hite mellett vallott személyes tapasztalatairól és meglátásairól, nemcsak mint pap, de mint végzett szakember is.

A nagyszerű és lélekemelő előadásra az ország számos pontjáról érkeztek vendégek, melynek köszönhetően a rendezvény végén kialakult igazi és őszinte párbeszéd zajlott, melyben mindenki elmondhatta kialakult véleményét Istennel való kapcsolatáról, a vadászatról, a példamutatás fontosságáról, a testileg-lelkileg megfáradt és agyonhajszolt ember lelki felüdülésének lehetőségéről, az emberi kapcsolatok és párbeszéd fontosságáról valamint a vadászerkölcs társadalom felé értékeket közvetítő szerepéről. Megpróbálva a lehetetlent és egy mondatban összefoglalva a kiváló előadás tartalmát kívánjuk, hogy a vadásztársadalom példamutatása és társadalmi megítélésének javulása érdekében minden vadász vallja magáénak az örökérvényű bibliai kijelentést, miszerint: „Enyém az erdő minden vadja” (Zsoltárok 50:10), mi csak gazdálkodhatunk ezzel az óriási értékkel, mely egyben nagy felelősség is.

Forrás: ForestPress