Nyomtatás
Találatok: 944
orrszarvúJócskán nőtt idén a Dél-Afrikában vadorzók által elejtett orrszarvúk száma, több mint négyszáz példány veszett oda.

A dél-afrikai nemzeti parkok szervezete szerint pontosan 405 orrszarvúval végeztek vadorzók, ami 22 százalékkal több, mint 2010-ben. Csak a Kruger Nemzeti Parkban 229 egyedet öltek meg. Az elfogott vadorzók száma 27 százalékkal, 210-re nőtt.

Dél-Afrikában él a déli szélesszájú orrszarvúk 90 százaléka. A kormány ugyan betiltotta vadászatukat és az elejtett vadakból készülő termékekkel folytatott kereskedelmet, hogy így szorítsa vissza a vadorzást, az intézkedések azonban vajmi kevés sikert hoztak. Bűnszövetkezetek tülköket csempésznek Ázsiába, ahol orvosságként vagy afrodiziákumként a feketepiacon értékesítik azokat.

A Kruger az egyik legnagyobb nemzeti park a világon, mérete Izrael államéval vetekszik. Része a Great Transfrontier Park nevű természetvédelmi övezetnek, amely átnyúlik a Dél-afrikai Köztársaság, Zimbabwe és Mozambik határain, a vadorzók mégis könnyedén portyáznak területén.

Az orrszarvútülköt a kínaiak már évszázadok óta orvosságként alkalmazzák. Porrá őrölve és gyakran forró vízzel keverve használják olyan betegségekre, mint a reuma, a magas láz, a köszvény. Az utóbbi években afrodiziákumként is népszerű lett, főleg Vietnamban és Délkelet-Ázsia más országaiban, ahol rák elleni csodaszerként tekintenek rá.

Ezek mind oda vezettek, hogy az orrszarvútülök kilónkénti ára már csaknem 57 ezer dollár, vagyis sokkal drágább például az aranynál – mutatott rá az International Rhino Foundation nevű szervezet.

Forrás: MTI