Nyomtatás
Találatok: 917
börtönt kapott a famaffiaBörtönbüntetésre ítéltek négy embert környezetkárosítás miatt a Kiskunhalasi Városi Bíróságon.
Sallay Sándor bíró szerint a „családi fa-maffia” 120 hektáron vágta ki engedély nélkül az erdőt, amivel 204 millió forint eszmei kárt okoztak.
Az ítélethirdetést követően mind a négy vádlottat előzetes letartóztatásba helyezték, majd bilincsben vezették ki őket a tárgyalóteremből. Hárman 5-5 évet, egy vádlott pedig 4 évet tölt rács mögött az elsőfokú döntés értelmében. Valamennyien felmentésért fellebbeztek a Bács-Kiskun Megyei Bíróságra.

Az ügyről már többször is beszámoltunk: a 47 fős családi vállalkozás 2005-ben és 2006-ban vágta engedély nélkül tarra az erdőket Fülöpjakab, Kiskunhalas, Zsana, Balotaszállás, Szentkirály, Csólyospálos, Imrehegy, Pusztamérges, valamint Csongrád körzetében. Módszerük azonos volt a korábban elítélt, másik kiskunhalasi favágó-maffiáéval.
Megvették az erdőterületeket, ők fizették ki a vételárat, az erdők azonban többnyire vagyontalan személyek nevére kerültek. Ezt követte a fakitermelés, ami miatt az erdészeti hatóságok több millió forintos bírságot szabtak ki a telekkönyv szerinti, névleges tulajdonosoknak. Ám ez a bírság már behajthatatlan volt, a tarra vágott területet elborította a gaz, így megvalósult a természetkárosítás.

A négy „főbűnős” mellett a többiek megúszták közérdekű munkával, amit az érintettek tudomásul vettek.

Forrás: Baon