Nyomtatás
Találatok: 1188
vaddisznóVas és Zala megyében már felütötte fejét a vadászkutyák számára halálos kór, az Aujeszky-féle betegség.
A legnagyobb veszélye, hogy nem gyógyítható és védőoltás sincs ellene. Somogyban még nem lokalizálták a vírust, de bármikor megjelenhet itt is a végzetes kór.

Egyik napról a másikra, megöli az ebet a halálos kór. Az ebtulajdonos pedig csak annyit vesz észre, hogy a vaddisznóhajtás után a kutyája kimúlt. - ez az Aujeszky kór vagy másnéven álveszettség.

Buzgó József, elnök, Magyar Vérebegylet:
- Se gyógyszer, se előzetes immunizáció nem ismeretes, 1902-ben írta le egy magyar kutató Aujeszky Aladár és különböztette meg a veszettségtől. Nagyon hasonló a lefolyása a betegségnek, gyakorlatilag egy-két nap alatt idegi és agybénulásban elpusztul az állat és gyakorlatilag menthetetlen, ami megfertőződik vele.

Az állatorvos csak egyet tehet a fertőzött ebekkel, segít szenvedéseiken. Kínok közt pusztulnak el a vírussal fertőzött ebek, erős bőrviszketés lép fel, amely akár öncsonkításba is torkollhat. A betegség a nyers hús és a vér által terjed, emberre azonban nem veszélyes. Németországban már két évvel ezelőtt Aujeszky kórról beszéltek a véreb tenyésztők

Buzgó József, elnök, Magyar Vérebegylet:
- Az elmúlt novemberben Ausztriában már egyértelműen számottevően előfordult ez a betegség,, elhullások történtek. És miután Vas megyénél érte el az országot, úgy tűnik, hogy egyértelműen nyugatról érkezett ez a probléma.

S 2012. decemberétől már erre a betegségre is vizsgálja az Állategészségügyi Hatóság a vaddisznókból levett vérmintákat. A legnagyobb baj, hogy olyannyira felduzzadt a vaddisznóállomány, hogy nem lehet elkerülni a járványt. - vélik a szakemberek.

Buzgó József, elnök, Magyar Vérebegylet:
- Számítanunk kell arra, hogy a közeljövőben végig fog menni, egész Európában azzal a problémával állunk szemben, hogy túlszaporodott a vaddisznóállomány, és nem fogjuk tudni ezt valószínűleg elkerülni. Nyilván ennek a hatására, hogy hány hasznos négylábú vadásztársunk fog elpusztulni ezt megjósolni sem lehet, mert Magyarországon is csak egy két olyan eset volt, amikor klinikai vizsgálatok igazolták, hogy Aujeszky kórról van szó.

Az után kereső és vadászebeket úgy lehet megmenteni a kínzó betegségtől, ha nem engedik őket vaddisznó közelébe, ám ezt mostanság igencsak problémás megoldani, lévén most van a társas vadászatok szezonja. Aki azonban szenvedélyes ebtartó, az megfontolja, hogy kivigye-e egy-egy vadászatra az akár több százezer forintot érő kutyáját.

Forrás: Somogy TV