Nyomtatás
Találatok: 1410
vaddisznó hajtásSikeres vaddisznó hajtás volt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság különleges rendeltetésű vadászterületén – közölte a nemzeti park.
A greenfo.hu által idézett közlemény szerint a természetvédelmi célú vadgazdálkodás egyik legfőbb feladata azon vadászható fajok állományszabályozása, melyek a védett természeti terület állapotát, a védett fajok természetvédelmi helyzetét jelentősen rontják, tehát természetvédelmi károkat okoznak.

Az utóbbi években a vaddisznó teríték adatok – úgy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, mint a környező vadásztársaságok területein is – erősen növekedő tendenciát mutatnak, hasonlóan a hazai és az európai statisztikákhoz. A sokéves adatsor azt mutatja, hogy a térségben a vaddisznóállomány létszáma a következetes állománycsökkentő vadgazdálkodási tevékenység ellenére is egyre növekszik. Míg 2001-ben a Hajdú-Bihar megye becsült vaddisznó létszáma még 1084 példány volt, úgy ez az adat 2011-re már 3481-re nőtt, a folyamatosan növekedő éves teríték adatok (2010-ben 1709 példány) mellett.

2011. november 29-én az igazgatóság által kezelt hortobágyi vadászterület Veres-erdő elnevezésű területrészén társas vaddisznó vadászatra került sor, ahol 26 vadász, 11 hajtó, továbbá 40 hajtókutya részvételével próbáltak a résztvevők minél nagyobb számú vaddisznót terítékre hozni. A hajtás napnyugta előtt egy órával fejeződött be, melynek eredményeként 75 példány vaddisznó és 3 példány róka feküdt a terítéken. Az elejtett vaddisznók mintegy kétharmada esett a hajtásban, míg harmadát a leállók hozták terítékre. A térségben ez idáig példátlan nagyságú teríték valószínűleg több tényező együttes hatásának eredményeképpen alakulhatott ki. Legfontosabb a tavalyi elmaradt hajtás miatt jelentős létszámú szaporulat felnövekedése és őszi visszatérése az erdőbe, az idei jó makktermést , valamint nem utolsósorban a jól szervezett és fegyelmezetten lebonyolított társas vadászat.
„Reményeink szerint e november végi eredményes állományszabályozó vadászattal jelentősen javítottuk az környező élőhelyek ökológiai állapotát, földön fészkelő madárfajok természetvédelmi helyzetét, továbbá hozzájárultunk a nemzeti parkkal határos termőterületeken a vaddisznó által okozott vadkár megelőzéséhez, mérsékléséhez” – zárul a nemzeti park közleménye.

Forrás: Agromonitor