Nyomtatás
Találatok: 965
vaddisznókErősen kezdődött az új év a vadásztársaságnál. Lenti -Jól indult az év a Szabadság Vadásztársaságnál: a hét közepén megtartott első hajtáson 14 vaddisznó, valamint egy szarvastehén akadt puskavégre.
Német vendégek vadásztak, akik közül öten itt és most ejtették el első disznójukat.
Verein József, a társaság elnöke elégedetten nyugtázta a két nap mérlegét. Mint mondta: sok nehézséggel küszködnek, a kilövési tervet azonban biztosan teljesíteni fogják.
- A vadásztársaságok helyzete nem függetleníthető az ország általános gazdasági állapotától - mondta az elnök. - Ezt mi is érezzük, ezért az eddiginél is fokozottabban oda kell figyelni a gazdálkodásunkra. A költségeinket igyekeztünk racionalizálni, a téli takarmányozáshoz szükséges kukoricát például saját magunk termeljük meg. Erre a célra az elmúlt évben 14 hektár területet vetettünk be. Kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy az évek óta visszatérő vendégeink a nehézségeinkből semmit se észleljenek, s újra elégedetten térjenek haza. A területünkre a kapitális trófeájú bikák nem jellemzők, ebben a szezonban sem estek ilyenek, viszont a hat-nyolc kilós agancsot hordó szarvasok biztos bevételi forrást jelentenek. A vaddisznóvadászatoknak is sokat köszönhetünk, erre minden évben akad érdeklődő, többségük visszatérő vendég, s egyre többeket vonz az őzbak is. Az apróvadak viszont nálunk nem jellemzők.
Az elégedett bajorok közül Barbara Meier is most lőtte első vaddisznóját, neki is járt hát az avatás.
A társaság gyakran fogad külföldi, elsősorban német nyelvterületről érkező vadászokat, de a hazai vendégek száma is nő. Az idei első hajtáson 25 bajor vadász vett részt. Vezetőjük, Karl Schmidt elmondta: több évtizede jár Magyarországra, megfordult más területen is, de mintegy tíz éve Lentit részesíti előnyben.
- Odahaza egy 500 hektáros saját vadászterületem van, illetve Csehországban bérlek 1400 hektárt, ennek ellenére évente két alkalommal Lentibe is ellátogatok - foglalta össze a férfi. - Szeptemberben szarvasbikára, míg a tél derekán társas vaddisznóhajtásokra érkezem. Az itteni szervezéssel nagyon elégedett vagyok, s a vadállományt is nagyon szépnek tartom.
Karl Schmidt hozzátette: a bajor vadászok körében kedveltek a magyarországi területek, szeptemberben rendszerint 1015 társával együtt érkezik, a téli hajtásra ennél is többen jönnek. A vadászok között sok a fiatal, most öt olyan társuk is akadt, aki itt ejtette első vaddisznóját. A hajtást követően, a teríték bemutatásakor a lentiek őket annak rendje s módja szerint fel is avatták.

NÖVEKVŐ KÁR, REÁLIS IGÉNYEK
A lenti társaság vadászmestere, Rudas Csaba szerint az utóbbi években mind a szarvas-, mind a vaddisznóállomány felszaporodott, de ez nem helyi sajátosság, országos tendencia. Ez önmagában is hozzájárul a vadkár növekedéséhez, de a terményárak emelkedése tovább nehezíti a gazdálkodást. Verein József viszont azt mondja: a területük melletti földeken gazdálkodókkal korrekt a kapcsolatuk, a vadkár megállapításakor senki sem támasztott velük szemben túlzott igényeket.

Forrás: Zalai Hírlap