Nyomtatás
Találatok: 920
téli vadetetésAz enyhe tél ellenére is etetni kell a Mecsek vadállományát, répát, szemes takarmányt kapnak az állatok.

Kitűnő vadászszezont tudhat maga mögött a Mecsekerdő Zrt. A társaság területén hagyományosan jó a vadállomány, ami a legutóbbi időszakban elsősorban a terítékre került vaddisznókban mutatkozott meg. Nem csalatkoztak a trófeára utazó vadászok sem, hiszen bőségesen volt arany-, ezüst- és bronzérmes agyaras a levadászott kanok között.

Január végéig zajlanak a terelő- és hajtóvadászatok Baranya erdeiben is, amelyek kedvelt célpontjai a külföldi vadászoknak: elsősorban Németországból, Ausztriából, Belgiumból, Svájcból érkeznek hozzánk e szenvedély szerelmesei – a legtávolabbi vadászvendég ebben a szezonban az Amerikai Egyesült Államokból jött. Most a hajtóvadászatokon vaddisznóra, a terelő vadászatokon a vaddisznón kívül gím- és dámvadra vadásznak a vendégek, akik a kitűnő minőségű vadállomány és a jól szervezett vadászatok miatt szívesen látogatnak a megyébe.

Mint Szijártó Tibor vadgazdálkodási és turisztikai osztályvezetőtől megtudtuk, lassan a végéhez közelít az idei vadászszezon. Február elejétől hagyományosan szüneteltetik a vadászatot, csak a hibás, beteg állomány selejtezése folyik majd áprilisig a Mecsek erdeiben.

Bár a tavalyi makktermés kitűnő volt, és a vad talál természetes táplálékot az erdőkben, mégis szükség van a téli hónapokban az erdőn-mezőn élő állatok etetésére. A Mecsekerdő Zrt. novembertől március közepéig végez etetést a kezelésében álló vadászterületeken. Az etetőkbe szemes terményt (kukorica, gabonafélék), lédús takarmányokat, cukorrépát, valamint szénát helyez ki ilyenkor a vadgazda. Ugyan kevés hó esett ezen a télen a szokásosnál enyhébb időjárás következtében, és a szarvasok, őzek valamint a vaddisznók maguk is megkeresik az élelmet, de így is havonta több millió forintot fordít a társaság vadetetésre.

Jelentős summa

Néhány évvel ezelőtt egy libanoni vendége is volt az egyik mecseki vadásztársaságnak. Felmerül a kérdés, hogy mit jelent egy közel-keleti vagy a tengerentúlról érkező vadász számára a Mecsekben becserkészni az agyarasokat. Nos, szakemberek szerint nekik a szokatlan európai körülmények nyújtják az áhított egzotikumot, míg a nyugatiaknak a kintinél sokkal jobb magyar vadállomány a vonzó. A vendég fegyveresek egyébként szép summát áldoznak szenvedélyükre, egy-egy vadászkalandra több százezer, néha egymillió forint feletti öszszeget is kifizetnek.

Forrás: Baon