Nyomtatás
Találatok: 797
lopják a fátHiába járőrözik rendszeresen a rendőrség, a polgár- és mezőőrség, naponta találkoznak fatolvajokkal a megyei erdőkben.
Az okozott kár több millió forint. Ráadásul az idei tél leghidegebb napjai közelednek, ezért az erdészeti társaságok arra számítanak, hogy a tolvajok az eddiginél is sokkal több fát próbálnak elvinni erdeikből. Még a tettenéréstől és a várható büntetéstől sem félve. Folyamatosan járőrözik a polgárőrség és mezőőrség Hajdúhadházon a magán- és állami erdészetekben, ennek ellenére rendszeresen találkoznak illegálisan kivágott fák csonkjaival.
- Nap mint nap tapasztalható, hogy próbálkoznak az emberek, megengedjük, hogy száraz gallyat vigyenek, de az nem elég nekik, és akkor viszik a vastagat is – mondta el Nyíri István hajdúhadházi mezőőr.

A járőröknek az idei szezonban már több esetben sikerült megakadályozni a falopást. Volt, hogy úgy megzavarták a tolvajokat, hogy azok a baltát maguk után hagyva menekültek el. A Nyírerdő Zrt. debreceni erdészetében még a sorompót is megrongálták a tolvajok, hogy gépjárművükkel bejussanak az erdőbe, és fát lopjanak. Rendszeres a járőrözés az erdőkben, de a rendkívüli hideg időjárás miatt arra számítanak: többen lopják majd a tűzifának valót.
- A hideg időjárásnak valószínűleg következménye lesz, hogy a falopások száma emelkedni fog. Vannak bizonyos kritikus területek, ahova a létminimum alatt élők rendszeresen kijárnak, és a fiatal erdőállományainkban okoznak komolyabb kárt – magyarázza Fekete György, a Nyírerdő Zrt. debreceni erdészetének igazgatója.
A rendőrség statisztikái szerint drasztikusan nőtt az elmúlt években a 20 ezer forint feletti falopások száma Hajdú-Bihar-Megyében.
- 2010-ben 77 büntetőeljárás indult falopás miatt, míg a 2011-es évben 146 esetben indítottak kollégáink büntetőeljárást, 89 százalékos emelkedés figyelhető meg sajnos – tájékoztatott Kovács Károly, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivő-helyettese.
Télen még nem, de tavasszal emelkedik majd a büntetési tétel: április elsejétől akit falopáson érnek, 50 ezer forintos pénzbírságra számíthat.

Forrás: MTI