Nyomtatás
Találatok: 986
szemétgyűjtésSokan a természetbe viszik szemetüket. Vannak, akik hírből sem ismerik a környezetvédelmet. Ők azok, akik hulladékgyűjtőnek nézik az erdőket.
Akadnak, akik szemétlerakónak nézik az erdőt. Fogják a szemeteszsákot, beteszik az autóba, majd amikor elérik az erdő szélét, kidobják a járműből. Aztán akadnak olyanok is, akik fáradtságot nem kímélve teherautóra rakják a szemetet, keresnek egy eldugott helyet az erdő mélyén, s oda borítják ki a szállítmányukat. Mindkettőre könnyen találtunk példát a megyében. A Parkerdőt sokan lakossági hulladékgyűjtőnek nézik, s szeméttel teli zsákokat szórnak az út szélére. A Csákánydoroszló és Gasztony közötti erdő egy szegletében pedig már szinte mindent elborít a veszélyes hulladék.

SZENNYEZÉS - Vannak, akik bezacskózva dobják a fák tövébe, mások fáradtságot nem kímélve, teherautóval szállítják a természetbe a hulladékot - Szemétlerakó lett az erdő
Vannak, akik hírből sem ismerik a környezetvédelmet. Ők azok, akik hulladékgyűjtőnek nézik az erdőket. A kopasz fák tövében egyre csak gyűlnek a szeméthalmok. Sajnos ez alól a Parkerdő és a Felső-erdő sem kivétel.

A Parkerdő Szombathely egyik legszebb része, kedvelt kirándulóhely. A Parkerdei Kertbarátok Egyesülete aggódik, hogy a terület ismét ugyanolyan szemetessé válik, mint amilyen öt évvel ezelőtt volt. Amióta a város felszámolta a hulladékgyűjtő konténert, egyre több szemeteszsák jelenik meg az út szélén. Ahogy a Parkerdő szíve felé tartunk, az út két szélét végig szemét borítja. Sok helyütt a zsákok még egyben vannak, másutt viszont az autóknak vagy az állatoknak köszönhetően szeméthalmok borítanak mindent.
- Tavaly december elején szüntették meg a konténert – mondja Molnár Lajos az egyesület elnöke. - A területen 1300 kiskert van. Eddig az volt a megszokott, hogy összegyűjtöttük zacskóban a szemetet, s a buszmegállóban beledobtuk a konténerbe. A konténert úgy szüntették meg, hogy nem kérték ki az itt ténykedő civil szervezetek véleményét. A fejünk felett döntöttek, pedig lett volna javaslatunk, ami elfogadható lett volna gazdasági szempontból is. A legnagyobb gond a konténerrel az volt, hogy többen a városból ide hordták ki a szemetüket, sőt láttunk teherautót is, amelyről építési törmeléket öntöttek a konténerbe. Most nincs itt a konténer, a szemét pedig az erdőbe kerül.
Az elnök hozzátette, évente 180-200 zsák szemetet szednek össze az erdőben, annak ellenére, hogy a hulladékot nem ők viszik oda. Szeretik a természetet, ezért vállalják, hogy mások után összeszedik a szemetet. Ám az elszállíttatás sokba kerül, ezt a részt kellene átvállalnia valakinek. Az elszállíttatás költségei másnak, másoknak is gondot okozhattak, ezért az erdőt használták konténernek. A Pronas hívta fel a figyelmet, egy Gasztony és Csákánydoroszló közötti, a 8-as főúttól északra található Felső-erdőben lévő szeméthegyre.
Kint jártunk a helyszínen, s szörnyű kép fogadott minket. A Vasfüggöny túraút szomszédságában autógumikkal, alkatrészekkel, kannákkal, számítástechnikai cikkekkel, háztartási szeméttel, ruhadarabokkal és temetői kellékekkel (koszorú, mécsesek) borítottak be mindent.
A Pronas hiába kért segítséget, még a tavalyi „Te szedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért" kampány során bejelentették a lerakót, ám nem történt semmi. Ráadásul egy év után újabb halmokkal bővült a szemét. Most körülbelül 15 konténernyi szemét van az erdőben.

CSAK PÁR HÉTRE KELLENE A KONTÉNER
A Parkerdőhöz kötődő civil egyesületeknek lenne ötletük a probléma megoldására. Szerintük elég lenne, ha március 15-től, a buszközlekedés indulásától havonta egy-egy hétre visszavinnék a konténert. Közösen szerveznének őrjáratokat a polgárőrséggel civilekkel és a Szova Zrt. munkásaival hogy kiszűrjék, kik azok, akik a városból ide hozzák a szemetüket. Őrülnének annak is, ha lenne az erdőben és a környékén nagytakarítási akció, mely során közös összefogással tehetnének rendet.

Forrás: Vas Népe