Nyomtatás
Találatok: 1298
ellenőrzésAz ország teljes területért, azonos időben ellenőrizték a biztonságos vadászat személyi és tárgyi feltételeinek meglétét.
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatóság vadászati és halászati osztályának koordinálásával országos átfogó vadászati ellenőrzést tar-toltak a megyei kormányhivatalok szakigazgatási szervei és a megyei rendőrhatóságok. Megyénként kettő-hét társas vadászat előírások szerinti megtartását, a biztonságos vadászat személyi és tárgyi feltételeinek meglétét vizsgálták.

Az egységes hatósági fellépés elsődleges célja az volt, hogy felhívja a vadászok, vadászatra jogosultak figyelmét a vonatkozó jogszabályi rendelkezések és etikai normák betartásának fontosságára, elősegítve ezzel a vadászatnak mint fokozott veszéllyel járó tevékenységnek a biztonságos gyakorlását. A hétvégén Veszprém megye területén három társas vadászatot ellenőriztek, tájékoztatott a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője. Boros Gábor, tizeken a helyeken 23 vadászt vizsgáltak teljes körűen, közülük egy személy nem volt jogosult a vadászaton részt venni, mivel a fegyvertartási engedélyhez kötött orvosi érvényessége lejárt. Egy helyszínen hiányzott az elsősegély-láda, amit pótoltak. A többi ellenőrzésen hiányosságot nem tapasztaltak.

Az országos vadászati ellenőrzéseken nem volt kirívó szabálysértés

Mintegy 38 vadászatra jogosultat és 289 vadászt ellenőriztek múlt szombaton a megyei vadászati hatóságok, a rendőrhatóság és az állategészségügyi hatóság közreműködésével, az ellenőrzések alkalmával kirívóan súlyos szabálysértést nem tapasztaltak a szakemberek – közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) az MTI-vel szerdán.

Az MgSzH közleménye kitér arra: a kedvezőtlen időjárás miatt – az eredetileg tervezett – 50 ellenőrzés helyett összesen 15 megye 38 vadászatra jogosultját érintette az országos akció.

A dokumentum szerint az ellenőrzés alá vont társas vadászatok közül 6 nagyvad, valamint 32 apróvad, illetve egyéb apróvad vadászat helyszínén jelentek meg a hatóságok képviselői. Az ellenőrzésben a megyei vadászati hatóságok 33, a rendőrhatóság 48, míg az állategészségügyi hatóság 7 fővel képviseltették magukat. Az ellenőrzések menetét az MgSzH Földművelésügyi Igazgatósága részéről 3 szakember felügyelte.

A közlemény szerint a vizsgálatok során elsősorban a nagyvad társas vadászatokat bejelentő vadászatra jogosultakat ellenőrizték, mivel ezen vadászatok a vadászatra jogosult részéről körültekintőbb szervezést, lebonyolítást, míg a vadászoktól még nagyobb megfontoltságot, fegyelmet követelnek. Azon megyékben, ahol társas nagyvad vadászatot nem jelentettek be, apróvad, illetve egyéb apróvad vadászatokat ellenőriztek. A kedvezőtlen időjárás miatt több ellenőrzött vadászatnál is az összegyűlt résztvevők a vadászat elhalasztása és – a vad óvása érdekében – az etetőhelyek feltöltése mellett döntöttek – olvasható az MgSZH közleményében.

Forrás: Napló / MTI