Nyomtatás
Találatok: 1119
vadetetésHódmezővásárhely - Folyamatosan eteti a hét vásárhelyi vadásztársaság a nagy hóban fázó és élelemhiányban szenvedő vadakat a zord időjárás miatt.

Őzet látott egyik olvasónk a Hódtóban, a Lidl Áruház mögötti fás területen – ez az egyik jele, hogy a vadak be-betévednek a lakott területre is, miután a nagy hó miatt a külterületen nem találnak elegendő táplálékot. A Vásárhelyen működő hét vadásztársaság tagjai pedig folyamatosan járják a külterületet, hogy etessék az állatokat.

– Az a legnagyobb baj, hogy az állatok hasa elázik a magas hóban, s nem találnak olyan száraz helyet, amelyen megszárítkozhatnak. Az élelemhiány miatt a fiatalabb őzek legyengülhetnek. Többek között ezért is mennek a vadásztársaságok tagjai, hogy földgyaluval eltolják a külterületi utakról a hó nagy részét – mondta lapunknak Botyánszki Zsolt hivatásos vadász. A Hód-Vad Vadász és Természetvédő Kht. gazdasági vezetője hozzátette: a vadak számára az így újra szabaddá tett út mellé szórják heti rendszerességgel, pontos menetrend szerint a jellemzően kukoricából, ocsúból, napraforgóból és lucernaszénából álló ennivalót, úgy 2-300 méteres sávokban.

– Az állatok az 50–60 centi mély hó alól képtelenek kikaparni a megfelelő mennyiségű élelmet, ezért szorulnak ilyenkor az emberekre. Szeptember eleje óta szoktatjuk az őzeket és az apróvadakat az etetőhelyekre, illetve az utak mellé, így tudják, hová kell menniük élelemért – tette hozzá.
A hét vásárhelyi vadásztársaság tagjai a fővadász koordinálásával végzik vadmentő munkájukat. Arra a kérdésünkre, hogy mekkora elhullást tapasztaltak, Botyánszki Zsolt elmondta: a nagy hó miatt csak a nagyobb testű elhullott vadakra találnak rá a vadászok, a kisebb testűek majd csak az olvadás után bukkannak a felszínre.

– Fáznak az állatok a mély hóban – erősítette meg kollégája szavait Komoly Tamás. A Hódmezővásárhelyi Szakszervezeti Vadásztársaság fővadásza hozzátette: nagy úr az éhség, az állatok szinte azonnal megjelennek az etetőhelyeken, ahogy leszórják számukra a takarmányt. A szalmán pedig meg is pihenhetnek a vadak. – Az időjárás számlájára írhatók az út mellett gyakrabban megfigyelhető őz- és nyúltetemek is. Az állatok azért mennek oda, mert a vékonyabb hó alól tudnak némi élelmet kikaparni – tette hozzá.

Forrás: Délmagyar