Nyomtatás
Találatok: 1358
őzAz enyhe tél és az etetés ellenére mind több vadállat, köztük főleg őzek merészkednek be Sopron belterületére.
Az állatok kilövése veszélyes lehet, ezért rendszerint elkábítják, majd visszaszállítják őket az erdőbe.

A városban kóborló vadak látványa nem ritka Sopronban, melyet körülvesz az erdő: az őzek kedvenc helyei a botanikus kert, Ojtozi út, Sörházdombi út, Erzsébet kert. A vaddisznó pedig Brennbergbánya, Görbehalom házai közé merészkedik be. A napokban például három őz legelészett az Erzsébet kertben, úgy tudni, eredetileg négyen voltak, de egyikőjüket egy kóbor eb támadta meg, így az állat elpusztult – írja a Nyugatmagyar.hu.
Az eset kapcsán a hírportál megkérdezte Csapó Józsefet, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. Soproni Erdészetének vezetőjét, hogy mi ilyenkor a teendő.
Az erdészetvezető elmondta, hogy a belterület nem része az erdőgazdaság által kezelt vadászterületnek, ezért saját hatáskörben nem tudnak intézkedni. Gyakorlatilag két megoldás lehetséges. Az egyik – erre csak végszükség esetén kerülhet sor – az állat vagy állatok kilövése. Ez a körülményekre való tekintettel rendkívül veszélyes és hatósági engedélyekhez kötött. A másik, amit ilyenkor alkalmazni lehet, az altatólövedék, amihez az egyetem segítségét szokták igénybe venni. Ebben az esetben az állat gond nélkül visszaszállítható természetes élőhelyére, az erdőbe.
A vadállatok, őzek, rókák és vaddisznók egyre jobban megszokják az ember közelségét, ezért bátran bemerészkednek lakott területre is. A szakember szerint ilyenkor nem tanácsos megközelíteni az állatokat, mert azok akár betegséget is hordozhatnak, de a vaddisznó önmagában is veszélyt jelent az emberre.

Forrás: NOL