Nyomtatás
Találatok: 1860
orvvadászatSzinte nincs olyan tanya a megyében, ahol ne lenne légfegyver.
Ezekkel illegálisan vadásznak kisvadra. Felbecsülhetetlen eszmei értékű és több száz millió forintos anyagi kárt okoznak a vadorzók és orvvadászok évente az országban; szakemberek szerint e cselekmény visszaszorításában sokat segíthetne, ha szabálysértés helyett bűncselekménynek minősítenék, és szigorítanák a kiszabható büntetést. Az orvvadászokra a múlt héten Magyarlukafa közelében elkövetett gyilkosság irányította a figyelmet.

Hajdú-Bihar megyében főként a Debrecen melletti erdőspusztai térségben okoznak komoly veszteséget az orvvadászok, akik elsősorban hurokkal őzeket ejtenek el – mondta Szendrei László, az agrárcentrum vadászati tanszékének oktatója, vadásztársasági elnök. Közölte, szinte nincs olyan tanya, ahol ne lenne légfegyver; sokan úgynevezett hegyes végű légpuskatölténnyel vadásznak illegálisan kisvadakra, főként nyúlra és fácánra.

Borsay Balázs hajdú-bihari vadászati felügyelő elmondása szerint évente mindössze húsz körüli a felderített ügyek száma a megyében, miközben – mint fogalmazott – egyre többen húsért járnak az erdőkbe. Sokan 22-es kaliberű, “kispuskával” vadásznak, de nagy károkat okoznak a hurokkal dolgozó orvvadászok is.

Forrás: MTI