Nyomtatás
Találatok: 1227
hiúzHiúzkölykök születhetnek májusban az Északi-középhegységben.
Hazánkban az Északi-középhegységben élnek hiúzok, egyedszámuk feltehetően nem haladja meg a tízet. Az Aggteleki Nemzeti Park munkatársaitól a WWF megtudta, hogy az idén többször is hallották már hiúz hangját az erdőben, és a nyomaikat is látták, ebből arra következtettek, hogy idén májusban már magyar hiúzkölykök születésének is örülhetünk.
Hazánkban a Kárpátokból érkező hiúzok száma lassan növekszik, azonban az orvvadászat és az élőhelyük csökkenése még mindig veszélyezteti őket. A WWF az Aggteleki Nemzeti Parkkal közösen dolgozik a fajnak a megóvásán, és hogy Magyarországon is stabil hiúzpopulációról beszélhessünk.

A hiúzok vemhességi ideje nem nevezhető hosszúnak, hiszen a február-márciusi párzási időszak után alig 3 hónappal már világra is jönnek a kicsik. A születéskor 250-300 grammos kölykök eleinte teljes egészében anyjukra vannak utalva. Szemüket az első héten még nem nyitják ki, és a tejfogaik is később kezdenek kinőni. A kölykök fél éves korukig szopnak, majd még további egy évig anyjukkal maradnak. Miután a kicsik felnőnek, a szüleikhez hasonlóan magányos vándorokká válnak.

Forrás: HVG