Nyomtatás
Találatok: 1093
medveBefejezte az éves vadszámlálást a gyergyószentmiklósi Vadász- és Sporthorgász Egyesület.
A szigorúan védett fajok populációja többnyire megfelel az elmúlt években mért adatoknak. Egyedül a medvékre jellemző a túlszaporulat.
A hét elején befejeződött a gyergyószentmiklós környékén található vadállomány felmérése. Jelenleg Románia szerte próbálják felbecsülni a vadászható fajok és védett nagyragadozók számát. A környezetvédelmi ügynökségek és a helyi vadőrök az állatfajok nemi és korcsoportok szerinti megoszlását mérik fel. Ezek az adatok szükségesek a vadgazdasági számításokhoz. Portik György, a Vadász- és Sporthorgász Egyesület igazgatója szerint a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az illetékes szervek nem vesznek tudomást arról, hogy a környék erdeiben többszörös túlszaporodás tapasztalható, ami a medvepopulációt illeti.

Portik György
igazgató, Vadász- és Sporthorgász Egyesület

„Az ötvenezer hektáros területen, amin mi gazdálkodunk, az optimális létszám 23 lenne, és jelenleg van 122 medvénk. Hiába kérünk egy vadászterületre két-két medvét, tavaly is a három területre összesen két medvét kaptunk.”
Portik György szerint a jelenlegi 2-3 százalékról 10 százalékra kellene emelni a kilőhető medvék számát. A szakminisztérium minden évben kétszer, szeptembertől decemberig valamint március 15- től április 14- ig tartó időszakban bocsát ki medvére szóló vadászengedélyt. Egy kifejlet medve levadászására szóló engedély 5 és 7 ezer euró közt mozog.

Forrás: Erdély TV