A IV. Székelyföldi Vadásztalálkozón ünnepélyes keretek közt, a szakma legnagyobb szintű titulusát kapja meg a sepsiszentgyörgyi Vadászati Múzeum október 4-én.

A rendezvényen jelen lesz többek közt Semjén Zsolt Magyarország miniszterelnök-helyettese, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke is, aki a ünnepség fővédnöke is egyben – tájékoztatott Demeter János, a múzeumot működtető egyesület ügyvezetője. Elmondta: „az, hogy a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács (C.I.C.) védett intézményé minősíti Vadászati Múzeumot a legnagyobb megtiszteltetés intézményünknek. Tudomásom szerint többek a johannesburgi és a párizsi múzeum büszkélkedhet ilyen titulussal. Ez a székelyföldi vadgazdálkodás és vadászkultúra teljes körű nemzetkörű elismerését jelenti” – szögezte le. Demeter János szerint a védett intézményi státusz magasabb szakmai körökbe való kerülés mellett több program és szakmai lehetőség felé nyit új utakat a Vadászati Múzeum számára.

A IV. Székelyföldi Vadásztalálkozónak az árkosi Szentkereszty-kastély és az Európai Tanulmányi Központ kertje ad otthont, és programjában egyebek mellett főzőverseny, vadászkellék- és kézműves vásár, különböző kiállítások, koncertek és táncfellépések, de még szarvasbőgési verseny is lesz – közölték portálunkkal a szervezők.

A sepsiszentgyörgyi Vadászati Múzeum megnyitását tavaly májusban országos és nemzetközi figyelem kísérte. A megnyitón jelen volt Semjén Zsolt, magyar miniszterelnök-helyettes, Dieter Schramm, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács akkori elnöke is.

A rendkívüli népszerűségnek örvendő sepsiszentgyörgyi Vadászati Múzeum a Kárpátok és Afrika faj-, illetve vadgazdagságát mutatja be, valamint népszerűsíti a vadászati kultúrát, a természetvédelmet és az erdélyi tájakat. Kovászna Megye Tanácsa 2012-ben hagyta jóvá Kovászna megye, Sepsiszentgyörgy megyeszékhely, Réty és Árkos községek társulását a Vadon Egyesület megalakulása érdekében. Az egyesület 2013 május 17-től működteti a Vadászati Múzeumot. Az intézményt, amely 75 százalékban a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tulajdona, 25 évre a kapta használatba Vadon Egyesület, megnyitása óta, 15 hónap alatt több mint 13 ezer látogatója volt.

Forrás: Székelyhon.ro