Nyomtatás
Találatok: 6995
pohár és fegyverEgy vadásztársam komoly bajba került. Bakozást követően betértek kísérőjével a közeli kocsmába és ott egy pohár sör formájában megitták az áldomást a derék bakra. Igen ám, de a rend éber őre a kocsma előtt várta őket és a szonda is előkerült, ami – ez természetes – elszíneződött. Hamarosan megjött a rendőrkapitányságról a szabálysértési felelősséget megállapító határozat, eszerint vadásztársam azzal, hogy alkoholt fogyasztott, megszegte a 253/2004. Korm. rendelet 38. § (1) bekezdésének c) pontját, amivel elkövette a lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértést. Nemsokára a fegyvert is visszavonták két évre az illetőtől, kísérője még nagyobb bajba került, hiszen hivatásos lévén a kenyérkeresetét veszítette el.

Ismerős jelenet ugye? A vadászok, fegyverforgatók közt sokan akadnak, akiknek ismeretségi körében egy-egy balszerencsés szondafújás a fegyvertartás végét jelentette. Ilyen esetben a vadászt a szabálysértési hatóság mindig automatikusan „elmeszelte”, ő ezt tudomásul vette és a határozat jogerőre emelkedett, hiszen ivott és – mivel a rendőr azt mondta, hogy ezt nem szabad – elismerte a szabálysértés elkövetését a hatóság előtt. De nézzük csak meg figyelmesebben a problémát!

A fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII.31.) Korm rend. (a továbbiakban Korm.rend.) 38. § (1) bekezdésének c) pontja alapján „a lőfegyver, gáz- és riasztófegyvert tartó személy fegyverét nem szállíthatja, nem viselheti és nem használhatja szeszes italtól befolyásolt állapotban, illetve, ha szervezetében kábítószer, illetve pszichotróp anyag van”.

alkoholos befolyásoltságA jogszabály tehát az alkoholos befolyásoltsághoz köti a fenti a fegyvertartás szabályainak megsértését, ellentétben a kábítószerrel, illetve pszichotróp anyaggal, mivel ezeknek az anyagoknak már a szervezetben való puszta jelenléte megalapozza a fegyverjogszabályok megsértését. Mindezekből következően viszont – figyelemmel a jogszabályszövegre – szeszes ital esetében csak abban az esetben követhető el az Sztv. 141. § (1) bekezdésének a) pontja szerinti lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértés, ha a fegyvertartó alkoholosan befolyásolva szállítja, használja fegyverét.

Az alkoholos befolyásoltság jogi kategória, az Országos Igazságügyi Orvostani Intézetnek az alkoholfogyasztás és az alkoholos befolyásoltság igazságügyi orvos-szakértői vizsgálatáról és véleményezéséről szóló, 13. számú, 1994. november 30-án megjelent módszertani levele értelmében az alkoholos befolyásoltság fennállása és mértéke véleményezéséhez - a vért vevő orvos által észlelt klinikai tünetek rögzítése mellett - a véralkohol-tartalom objektív módszerekkel történő meghatározásának az eredményei szolgálnak alapul.

E módszertani levél tartalmazza az alkoholfogyasztás határértékeit, a számunkra fontos alkoholértékek a következők:

- 0,30 ezrelék alatt negatív;0,31-0,50 ezrelék között: ivott, de alkoholosan nem befolyásolt,
- 0,51 ezrelék felett – különböző fokozatokban – alkoholosan befolyásolt.

Tehát az alkoholos befolyásoltság csak 0,51 ezrelék és afelett jelentheti törvényesen szabálysértési felelősségünket és a fegyvertartás végét. A szabálysértési eljárásban viszont szükséges a szabálysértési hatóság részéről a szabálysértés bizonyítása, így a befolyásoltság alátámasztása az erre szolgáló bizonyítási eszközökkel. Ehhez egyetlen bizonyítási eszköz, a szakértői vélemény jöhet szóba.

A Korm.rend. szerinti befolyásoltság véleményezése szakkérdés, enélkül, azaz szakértői vélemény nélkül a szabálysértést megállapítani és a fegyvertartási engedélyt visszavonni nem lehet! A szabálysértési hatóságnak szakértőt kell kirendelnie, az ő számára viszont az említett módszertani levél értelmében az alkoholos befolyásoltság megállapításához a szonda (Spiratest, Lion) önmagában nem elég, az csak arra szolgál, hogy megállapítsa az alkohol jelenlétét. Megjegyzem, hogy az alkoholszonda használatát a Rendőrségi Törvény csak a közlekedésrendészeti intézkedések körében nevesíti, így egy nem gépkocsit vezető vadásszal szembeni alkalmazása jogilag több mint aggályos, mégis rendkívül elterjedt.

A befolyásoltság megállapítása tehát csak a két másik módszer a vérvétel és a szondán kívüli légbefújásos módszer. Levegőbefúvásos módszer esetén egyedül a Seress Ethylometer és a még kísérleti szakban levő Siemens Alcomat eszköz orvosszakértő által szakvéleménnyel alátámasztott (!) eredménye fogadható el. A bizonyítás másik eszköze a vérvétel, az ítélkezési gyakorlatban is ez a legelfogadottabb, mint a legobjektívebb módszer, ilyenkor ez szolgála szakvélemény alapjául.

Összefoglalva: álláspontom szerint egy kis kupica, vagy egy pohár sör jogilag mindenképpen belefér, ez nem alapozza még meg az alkoholos befolyásoltságot, azaz a lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértést. Az alkoholos befolyásoltságot csak a megfelelő bizonyítás azaz szakvélemény alapján lehet megállapítani és megszabadítani minket ennek alapján a fegyvereinktől.

A határ azonban nagyjából egy sör, nem árt odafigyelni hogy ezt ne lépjük át. A cikk kimondott célja, hogy mértékletességre intse a vadászokat, hiszen mi nem vagyunk szakértők, fogalmunk sincs arról, hogy a megengedett mértéket mikor léptük át. Mégis jó ugyanakkor a tudatában lenni annak, hogy mit szabad és mit nem.

Dr. Szép Viktor (Forestfan) válaszol fórumunkban is, vadász és fegyverjog témában!