Nyomtatás
Találatok: 1979
muzsiger1Fejér megyében, Tordas-Gyúró határában, az Őzbak vadásztársaság területén tollaskártevő-gyérítésen vett részt Bérces János,jó barátjával Sztojka Jánossal, akivel egy leskunyhó mellett egyedi műzsigert helyeztek ki. A műzsiger a havas tájban mágnesként vonzotta a dolmányos varjakat és szarkákat.

A tollaskártevő-gyérítésben jártas vadász, aki egyben madarász is, megosztotta a tapasztalatait arról, hogyan készítsünk olcsón, gyorsan, tartós műzsigert. Magyarországon nem kapható olyan csali, amit alkalmazni tudtak volna. Az egyik nagy sportruházattal foglalkozó áruházban viszont lehet rendelni műanyag varjúféléket, de jó lett volna valami zsigerhez hasonlító dolgot is kihelyezni. Ekkor jutott eszébe, hogy purhabbal lehetne zsigerekhez hasonló formákat kialakítani. A technika a következő – mesélte lapunknak. Először is kartonpapírból vágjuk ki a műzsiger alakját – ez lesz a formánk, ami megközelítőleg 80×50 cm nagyságú legyen.

muzsiger2

Azért, hogy későbbi problémákat elkerüljünk, célszerű egy nejlont lerakni a kartonpapír alá. Így takarítani sem kell, ha véletlen a tágulás közben a purhab rossz irányba indulna el. Mivel a hab rendkívül könnyű, ezért mindenféleképpen szükséges valamilyen nehezéket beletenni, amivel a kreálmányunk formáját és szélállóságát biztosítjuk. Egy belső váz kialakítása mindenképpen szükségszerű és fontos. A belek formáját gyorsan ki lehet alakítani a purhab szórófejének spirális mozdulataival. A máj és a szív végleges formáját már csak azután tudjuk elkészíteni, miután a purhab megszáradt.

Mikor úgy érezzük, hogy befejeztük a munkánkat, érdemes a habot még egyszer vízpermettel lefújni, amitől még jobban fog a hab tágulni, megnőni. Miután megszáradt a purhab, zöld, piros és barna színű festékekkel színezhetjük a tapétavágóval formára alakított szerveket. Piros színű legyen a szív, és a tüdő, barna legyen a máj. A zöld, majd a piros és barna színek keverésével tudjuk a belek színét kialakítani. Ennek a teljes költsége néhány ezer forint, és a saját munkánk. A műzsiger olyan méretű legyen, amit kényelmesen tudunk szállítani az autónkban. Azonban vigyázzni kell rá, mert a purhab könnyen sérülhet. Abban az esetben, ha betartjuk az alapvető óvintézkedéseket és jó helyen tudjuk tárolni, sokáig kiszolgálhat bennünket.

Ha elkészítettük a műzsigerünket, akkor már csak egy jó helyválasztás kell, ahol bevárhatjuk a dögöt felkereső kártevőket. Érdemes lehet még bőröket is kivinni a műzsiger mellé, illetve megfőzött, nagyobb fehér színű csontokat, amelyekre szintén lehet purhabból húsutánzatot fújni.

muzsiger3

A varjúfélék károkozása egyre jelentősebb. Az elmúlt időszakban például a holló állománya jelentősen gyarapodott, amely a természetvédelmi intézkedések hatékonyságát mutatja. A holló a legokosabb varjúféle, kihasznál minden lehetőséget arra, hogy élelemhez jusson. Károkozása, alacsony egyedszáma miatt, eddig nem volt jelentős. Ma már ezt is vizsgálják, kutatják a szakemberek – összegezte a tapasztalatait és megfigyeléseit Bérces János.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Képek forrása: Bérces János

Forrás: Agrojager