Nyomtatás
Találatok: 605
soretes fegyverA golyós puskák karbantartását,többed magammal szerintem igen jól elkezdtük kivesézni. Remélem, lassan elérkezik az a korszak, amikor már mindenki komolyan veszi ezt az igen fontos feladatot. De felvetődik a kérdés, hogy mi a helyzet a sörétes fegyverekkel?

Tapasztalataim szerint, még mostohább sorsra van ítélve a karbantartás fonalán a végzáró csomó, amit csak nagyon septibe vagyunk hajlandók elvégezni. De miért lehet ez? Mi annak az oka, hogy a sörétes a takarítás mostoha gyereke? – Tibori Ádám fegyverműves összefoglalója következik, aki a budapesti, Szenes Iván téri FROMMER Fegyverbolt munkatársaként nap, mint nap forgatja az új és persze a javításra beérkező fegyvereket. A széles keresztmetszetből osztja meg tapasztalatait az Agro Jager News olvasóival.

Pedig biztos vagyok benne, hogy mások is jártak már úgy, hogy a társasvadászat közben, egy óvatlan lépést követően, az agyagos, sáros talajon megcsúszva – elestek. Fegyverünk ilyenkor olyan állapotba kerül, ami megköveteli az azonnali hibaelhárítást. Ha nem ragad el minket teljesen a vad űzése és a biztonsági előírásokat, tanácsokat betartjuk, akkor ez a fegyver ürített állapotában történik, tehát megtört csővel! Tudjuk, a zsíros kenyér is, mindig a megkent felére esik. Sajnos a fegyvert is, csővel előre, a sárba “szúrjuk” – olyan bajonett-féleképpen! Vagy amikor egy sűrűből kilépve, a fegyvercsövet előzetes ellenőrzés nélkül összecsukjuk. Ezek sokak számára ismerős jelenetek lehetnek, és az esetek nagy százalékában szerencsésen végződnek. Ezekre az esetekre sajnos nekünk nincs is ráhatásunk. Velejár a vadászattal, a fegyverhasználattal. Tisztában vagyunk, hogy mi vár ránk és a fegyverre is, de vajon az utána esedékes és szükséges takarítással is?

soretes tak1

Sokan keresik az olcsó lőszert, ami érthető, mivel egy nagyobbacska terítékes vadászaton több dobozzal is “elfogyasztunk”. A vadászon kívül igencsak igénybe veszi a fegyvert, de legjobban a csöveket. A takarítás menete, ebben a cikkben, a csövekben merül ki, mert szerintem jóérzésű ember, ha szemügyre veszi egy-egy vadászat után a fegyverét, akkor látja, hogy hol rakódik le nagyobb mennyiségben a kosz.

De a cső, az amivel nem mindig bírnak dűlőre jutni a kedves sporttársak. Ez nem meglepő, mivel egy kicsit az ember megsuvickolja és belenéz, már szép tükrös. Akkor most nézzük meg közelebbről, milyen az, amikor úgy néz ki, mintha tiszta lenne, de mégsem az!

Az első kép egy kicsit csalóka, mert az igazat mevalva, nem egy sima 3mm-es, vagy 3,5 mm-es sörétet látott cső képe, hanem egy „Brenneke”, vagy másnéven Slug lövedéket tüzelőé. De ez nem ront az élvezeti értékből, mert hát ki nem lőtt, vagy lőne ilyen lőszert, főleg egy disznóhajtásban?

soretes tak2

De elemezzük csak a képet és ne az előzményekkel foglalkozzunk: amit felfedezhetünk elsőre az az, hogy nem is olyan szép sima közelebbről nézve a felület. Látni a vastagon lerakódott ólom rétegeződését. Mintha gyurma lenne elkenve rajta, úgy néz ki. Az is látható, hogy szépen fénylik ez a nem igazán kívánatos bevonat. Ez lehet az oka, annak a tiszta hatást keltő látványnak, amit látunk egy-két áthúzás után. De távolról sem olyan szép tiszta, mint ahogy azt szeretnénk.

Ennek a lerakódásnak egyes esetekben végzetes következményei is lehetnek! Mivel itt a cső belső keresztmetszete drasztikusan le tud csökkeni és csőrepedést vagy csődudort okozhat!

A szennyeződés okát igen egyszerű megfejteni. Az elmúlt időszakban az alapanyaghiány ( ez igaz, vagy csak valami kibúvó a valós ok mögül, nem tisztem és feladatom eldönteni) miatt azt vettem észre, hogy a lőszergyártóknál a minőség hanyatlásnak indult. Van olyan neves gyártó, aminek egy szérián belül a csappantyúi szakadtak át folyton, vagy a hüvely rézpereme nem volt megfelelő minőségű. Ide tartozik sajnos az ólom gyengébb minősége, ami ezáltal lágyabb és a súrlódás hatására kenődik. Na, ennyire egyszerű a válasz. De ez természetesen nem vígasztal senkit és bizony annyira nem, hogy részemről a takarítást órákon keresztül folytatom, hogy nagy nehezen tiszta legyen egy-egy cső.

Ahhoz, hogy a fent látható kép fogadjon minket, nagyon meg kell küzdenünk a csővel. A legjobb, ami nekem bevált, a csőspirál és a sima olaj. Lehet, hogy van más megoldás és könnyebb, de nem hallottam még róla.

soretes tak3

Sajnos nem mentesülünk kevesebb takarítás alól akkor sem, ha bármilyen aprószemű söréttel vadászunk, ami sörétkosárban van. Mivel maga a műanyag kosár is igen jól koszol, ezért lehet, hogy nem olyan gyorsan, de idővel lerakódás keletkezik a csőben. Nincs akkor sem egyszerű dolgunk, mert makacs tud lenni az is.Végezetül itt is érvényes az a mondás, hogy a csövet, ha mást nem is, savmentesíteni kell. Itt tud jó szolgálatot tenni, illetve kint a vadászaton a csőtisztító kígyó szerepe. A gyors csőkihúzásnak legjobb módja és kis helyen is elfér a táskánkban.

Vadász üdvözlettel: Tibori Ádám fegyverműves

Forrás: Agrojager