Nyomtatás
Találatok: 8352
megvezetés a fehovánMint már mindenki leírta élményben, valóban igaz, hogy a Fehova kezd zsugorodni és a színvonal is erősen csökkenőben van. Kint fújt a szél, hideg volt, bent meg marha meleg és büdi is. ( gondolom a tömeg is besegédkezett eme illatanyag kiváltásában) Na, mindegy, a családom mögöttem én meg sumákban előre a tömegben csináltam az utat. Mint a családom előre már sejtette, hoztam a formámat, a szakmaiságot tekintve.
Hát azt kell, hogy mondjam, optikában kemény meglepetések értek, már mint, nem gondoltam volna, hogy hülyére lehet venni a jó népet, de szó szerint kis sumákolás árán is, ha kell.
Elsőként találtam két francia, ill., magyar nyelvet tördelve két eladót, akik a céltávcső és távcsőforgalmazásban „jeleskedtek”.
Bernard-optika a cég megnevezése.
Azért írom, hogy a cég megnevezése, mert tényleg a cégnek ez a neve, és tényleg Francia lehetett a két eladó, mert megtaláltam a Francia rendszámmal és cégreklámmal rendelkező furgonukat a csarnok mellett.
Mivel általában elsőre felismerem, mind a hamisítványt, mind a tuti eredeti és egyben gagyi, minőség alatti kínai termékeket, ezért a céltávcsőnél már meg, és fenn is akadtam.
Ez a címke nélküli és csak gravírozással rendelkező variábel, szálkeresztvilágítással rendelkező céltávcső, „minden” piacon megtalálható 3-7 ezer Ft-os áron.
Már sokan Tasco-Bushnell néven ismerik, jellemzik, mert e két név alatt is látható piacokon.
Na, kérdem a magyar nyelvet törő Francia emberkét, hogy ez milyen gyártmány?
Ez kérem természetesen Francia gyártmány.
Gondoltam kiugrasztom a nyulat, ezért kérdem ismét, hogy biztos francia, nem csak ott forgalmazzák?
Nem, ez akkor is francia.
Kérdem, hogy a céltávcsőn miért nem szerepel akkor a gyártó cég emblémája, és legalább a gyártó ország megnevezése?
Válasz az volt, hogy az a dobozon szerepel.
Na, tovább nem akartam faggatni, főleg, hogy felesleges is lett volna, de, hogy tudják az olvasók, ezeket 150-200X-os áron és nem megfogható 20 év garanciával értékesítették.

Hát gondoltam megyek tovább, de megakadtam a Magnum Kft standján, mert látom ám, van Fomei céltávcső.
Kérdem az eladót erősen visszatartva magamat a röhögéstől, hogy nem zavarja , hogy a szomszéd, az a Francia stand ue. A terméket árulja csak címkézés nélkül?
Válasz nem volt meglepő, azt mondta, hogy nem, a hasonlóság azért van, mert minden céltávcső hasonlít egymásra.
Kérdem, ill. mondom neki, hogy már ne is haragudjon meg, de a hasonló és a tuti egyforma nem azonos fogalom, főleg, hogy látható ez még most gyakorlatban is.
Nem, mondja, ez akkor is cseh gyártmány.
Nem akartam tovább mérgesíteni, ezért megköszöntem az infót, és haladtam tovább, de láttam, hogy megy a susmus és mutogatnak felém.
Hát akkor haladjunk, kérem, hogy legyen éjjellátó is a történetben.
Nowar cég standja.
Szép, telített, csupa terep minden, még az eladó is.
Hírtelen foglaltam magamnak az eladóval szemben egy 1x1m-es placcot, és kérdéseimmel tűz alá vétettem szerencsétlent.
Látom, vannak éjjellátó készülékek is?
Igen, mondja, mi, és melyik érdekel?
Na, ez már döfi, látom ez kedves szintén és segítőkész, de már kezdtem sajnálni, de gondoltam, ha már elkezdtem, akkor be is kell fejezni a történetet.
Van-e beigish-6-os éjjellátó készülékük.
Van, és már haladna is keresni, de gondoltam minek, ha ismerem, inkább megtántorítottam a következő kérdésekkel.
Aztán új-e avagy használt?
Válasz, hogy nem új, de nagyon jó állapotban vannak.
Kérdem, hogy mit tudnak is ezek a gyakorlatban és milyen generációs képcsővel rendelkeznek.
Hát az utóbbi kérdésem kicsit megtántorította, mert a nézésem olyan komoly és hivatalosnak tűnt és szántam is.
600m-t tud látni az éjjellátó válaszolta (nem igaz ez ebben a formában), és gyárilag 2 G készülék, de Ők már 1 G ként forgalmazzák.
Hogy is van ez, kérdem, most egy vagy két G a készülék, mert nem mindegy?
Válasz, hogy gyárilag 2 G-s, de Ők átszereltették egy G készülékre.
Nézem a srácot komoly arccal, majd látom rajta a zavartságot, mert látja, ezt a manus nem kapta be.
Komoly képem szép lassan finom mosollyá változik, és látom, kezd már lazítani látvány a vigyoromat, és ezt viszonozza, mikor még búcsúzva és köszönve az információt eltávoztam.
Hogy érthető legyen a történet, sem, a kézi sem a fegyverre helyezhető éjjellátó készülék nem forgalmazható és nem is adtak ki rá engedélyt, ha 2 G képcsővel rendelkezik, és a beigish-6-os eredeti HŐR-nél rendszeresített készülék, csak a cég ezt potom összegért felvásárolta és nagyon jó haszonnal értékesíti.
Megkockáztatom, ill. ki is jelentem, mert az MKEH honlapján ez tájékoztatásként meg is jelent a Fehován forgalmazó cégek felé, hogy ez a készülék 2 G készülék, nem, nincs és nagyon nehezen oldható meg 1 G készülékre való átszerelése.
Teljes bizonyossággal állíthatom, hogy ez bizony 2 G készülék, melynek a használata, tartása jogszabályba ütköző, de a forgalmazása is, ha az engedély nélkül történik, már pedig az MKEH szerint erre engedélyt nem is adtak ki.

Haladjunk tovább.
Még találtam jó pár céget, olyan termék árusításával, amelyek eredete számomra nem kétséges, csak a cégnév volt más.
Szerencsére a prémiumgyártókat nem kellett zaklatnom, szépen komótosan, és sajnos nem tömegben nézték, hogy miként haladnak el az emberek a termékük mellett, és mennek a gagyi széria felé, mert gondolván, hogy olcsó, de nem lehet gagyi és hamísított, mert annyira meg nem olcsó.
Sajnos nem ismerték azt a kereskedői fogást, hogy fel kell vinni a gagyinak az árát annyira, hogy a csekély ár ne tükrözze azt, hogy biztos gagyi ha ennyire olcsó.
Megvezetnek benneteket barátaim, és most nem írom le a szólást, ami erre pont illik, mert sokan ismerik is.

Még egy történet, hogy a saját szakmámat is féltsem, magamnak, kollégáimnak és a vadásztársadalomnak is okulásként.
Egy Budapesti ismert puskaműves szórólapokkal próbálta a tevékenységét reklámozni, két”orosz "társaságában, egy Niva mellett.
Tevékenysége reklámja egy padon, pár nyers tusa volt és két Zeiss Jena erősen használt távcső, amely lefogta a szórólapokat a szél ellen.
Olvasva a szórólapot, kérdem a „kollégától”, hogy látom, foglalkozik optika és éjjellátó készülékek forgalmazásával és javításával is.
Válasza, hogy igen, azzal is.
Mivel már lefáradtam a csarnokban átéltek után, gondoltam célzottan a közepébe kérdezek a hatásosság reményében.
Aztán van-e engedélye, végzettsége, stb. pld. az éjjellátó és egyéb optikai eszközök javítására, forgalmazására.
Válasza, hogy nem kell erre engedély.
Már készültem erre a válaszra, de tartogattam az adut a zsebemben.
Kinyomtattam az MKEH tájékoztatóját az éjjellátó készülékeket érintve, és mivel a Nowar-os nem részesült részemről abban a „kegyben”, hogy átadjam, ezért megleptem a „kollégát” ezzel az írással.
Hát mondott sok mindent, nem sértett meg, mert nem tudta, hogy ki vagyok, marha tanácstalan volt a biztos, de közölte, hogy ha ez igaz (miért ne lenne!), akkor a hírdetésből eltünteti.

Még sok írásom lenne, de már-már az az érzésem, hogy megy a megvezetés rendesen, hülyének nézik a fegyver és vadásztársadalmat, és egyben sokan az illegális tevékenységükkel veszélyeztetik is azt.

De természetesen van és volt kivétel is a Fehován forgalmazó cégeket tekintve, de sajnos elszomorított az a tény is, hogy olyan eszközök garmadáját árulták, amelynek aztán semmi köze sem a vadászathoz, sem a fegyverzethez. Stb.

Ja és még el nem felejtem, sajnálom a vadászász és fegyverzeti termékeket forgalmazó cégeket, mert tényleg érinti Őket (is) a „kemény” Forint, és a „gyenge” Euro, főleg, ha Euros a beszerzés, de ettől függetlenül a régi készletet (mert a szállítmány nem is jött be még), nem illik azzal a szöveggel értékesíteni, hogy a gazdasági helyzet, és a Ft és Euro és stb. következménye az emelt ár.
Nem, szerintem ez a régi beszerzésre miért lenne érvényes?
Na, mindegy, nem értek hozzá, csak gondoltam érdekes, hogy a legtöbb cég ezzel védekezett a kérdéseknél.

Köszönöm, hogy megoszthattam az élményemet, melyet, mint minden Fehova megtekinthető megoszthattam.

Tisztelettel: TAL