Nyomtatás
Találatok: 4617
dámszarvas vadászatA dámvadat a rómaiak hozták hazánkba, és többnyire vadaskertekben tartották. A népvándorlás idején kiszabadult a kertekből, és a nagy erdőségekbe eljutva elvadult. A dámvad vadászata sokban egyezik a gímszarvaséval, hiszen a dám is erdőlakó. A szarvas és a dám életmódjának eltérései sajátossá teszik a dám vadászatát. Agancsát 3-4 héttel később tisztítja, mint a gím, ami már eleve meghatározza későbbi vadászatát.
Október 1-től a golyóérett vad december 31-ig, a selejt január 31-ig vadászható. Sajátossá teszi vadászatát, hogy az nem csak a hajnali és esti időkre korlátozódik, hiszen a dám napközben is barcog. A barcogóhely rendszerint ritkás szálerdőben található, ahol a bikák közelre történő becserkelése nehéz, hiányzik a fedezék, és a vad igen éber. Barcogáskor a bikák sokat mozognak, és közben hangjukkal elárulják jelenlétüket. Ahol viszont sokat vadásznak rájuk, ott a gyalogos cserkészet bizonytalan és gyakran eredménytelen. Ezeken a helyeken eredményesebbek lehetünk lovas kocsival. A dám nagyon szívós vad, a lövést keményen állja. Ugyanolyan hatásos lőszert kell használni, mint a bőgő szarvasbikához.
A barcogó bika talán a szarvasbikánál is szívósabb. A találatot legtöbbször úgy jelzi, mint a szarvas, de előfordul, hogy egyáltalán nem reagál a lövésre. Azt követően ide-oda topog, idegesen rángatózik, míg össze nem esik.

A fegyver tehát hasonló, mint a gímbika vadászatánál. Használhatunk egylövetű, billenő csövű, úgynevezett gavallér puskát, de legtöbbször ismétlő tolózáras fegyverrel vadászunk. A fentiekre hivatkozva ne tévesszen meg bennünket a dám testmérete, hogy jóval kisebb, mint a gím, azaz a középkalibereknél ne használjunk kisebbet. Az alábbiakban felsorolok néhány használatos kalibert és fegyvert: 7x64, 7x65, R 30-06, 8x57, 9.3x62.7 Rem. Mag., 300 Win. Mag. Merkel, Krieghoff, Sauer, Blaser, Mauser 03.
A ruházat legyen könnyű, és mindig olyan színű, amely az adott környezetben a legkevésbé feltűnő. Nem terepmintázatúra gondolok, azt használják csak a katonák, mi vadászok vagyunk, és ennek megfelelő stílusú ruhát vegyünk fel. Ami nem zörög és nem susog, mert ne feledkezzünk meg arról, hogy cserkelni fogunk. A lábbelit is úgy válasszuk meg, hogy a célnak a legalkalmasabb legyen. Ne kopogjon, ne nyikorogjon, lehet bakancs vagy félcipő, amit adott időben az időjárás megenged: Parforce, Aigle, Meindl, Kamik – mind kitűnő lábbeli.
Természetesen a felszereléshez hozzátarozik egy jó minőségű kereső és céltávcső is. Függetlenül, attól, hogy a kísérőnknél is van távcső, ráadásul elsősorban ő bírál, azért mi is nézzük meg, hogy mit lövünk. A Zeiss, a Swarovski, a Leica, az Optolyth, a Kahles és a Meopta a Leica és az Optolyth kivételével kiváló minőségű céltávcsöveket is gyárt.

Hova menjünk és mikor dámra vadászni?

Lehetőleg október elején, amikor beindul a barcogás, mert igazán akkor van esélyünk jó bikát kiválasztani és lőni, no meg mert felejthetetlen élmény a barcogás alatt dámbikára vadászni.
Dámra vadászhatunk a Bakonyerdő Rt.-nél, a Sefag Rt.- nél a Tolna megyei Gyulajon, ez méltán a leghíresebb dámos terület. Békés megyében Gyulavári és Sarkadremete, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Nagykőrös és Pusztavacs, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig a gúthi erdészet ajánlható, ahol az utóbbi évek világranglista-vezető bikáját lőtték. Ezen felül természetesen a vadásztársaságok is rendelkeznek jó dámos területekkel.

Forrás: Élményvadász Magazin