Nyomtatás
Találatok: 3609

vaddisznókA vaddisznó DNS profil vizsgálat menete

Manapság szinte nem múlik el nap, hogy a genetika tudományát érintő valamilyen kérdésről ne hallanánk. Az olvasóban bizonyára felmerül a kérdés, hogy mi köze lehet a vaddisznótenyésztésnek és -tartásnak a genetika tudományához. A kérdésre igen egyszerű a válasz. A genetika tudományán alapuló vizsgálatok hozzásegítik a szakembereket a vaddisznóállomány megőrzéséhez.
2009. december végén hivatalosan is megkeresett engem a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Földművelésügyi és Agrár-környezetgazdálkodási Igazgatósága, hogy adjak tájékoztatást a vaddisznó genetikai vizsgálatok menetéről. Több vaddisznótenyésztéssel foglalkozó szakember is kért tájékoztatást tőlem, mert úgy hallották, hogy a géntechnológia fejlődésével párhuzamosan előtérbe kerülnek a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvényben foglalt vaddisznó genetikai vizsgálatok. A genetikai módszerek gyors fejlődése lehetővé tette napjainkra, hogy Magyarországon is mindenki számára elérhető legyen a vaddisznó genetikai vizsgálat.

Az vaddisznó örökítőanyaga (DNS-e) kódolja azt az információt, amely nemzedékről nemzedékre biztosítja a tulajdonságok öröklődését. A vaddisznó (Sus scrofa scrofa) és a házi sertés (Sus scrofa f. domestica) örökítőanyaga sokban hasonlít egymásra, ezért életképes utódokat tudnak létrehozni.
A vaddisznó genetikai kutatások alapján úgy tűnik, hogy a vaddisznó és a házi sertés közötti hibridizációs folyamat még napjainkban is tart, és nehéz megakadályozni. Ez azt jelenti, hogy a hazai vaddisznó genetikai állomány jelenleg is keveredik a házi sertésre jellemző genetikai állománnyal. A hibrid disznók külső jegyei eltérőek lehetnek, gyakran a vaddisznó jellegek dominálnak rajtuk. A genetikai állomány azonban szabad szemmel és képalkotó eljárásokkal (pl. röntgennel) nem vizsgálható. A genetikai állomány csak genetikai vizsgálattal analizálható, más módszerrel nem. A genetikai teszt ad választ arra az egyszerű kérdésre, hogy a vizsgált vaddisznó hordoz-e házi sertésre jellemző genetikai elemeket vagy sem.

Az állatgenetika tudománya rohamos fejlődésnek indult a vadállatok területén is az elmúlt évtizedben. Ennek köszönhetően ma már olyan genetikai módszerek állnak a rendelkezésünkre Magyarországon is, amelyekkel gyorsan és megfizethető áron lehet genetikai vizsgálatokat végezni (kb. bruttó 12-15 000 Ft/egyed). A genetikai vizsgálat egy gyűjtőfogalom, többféle vizsgálatot foglal magába. Azt a genetikai tesztet, amely a vaddisznó genetikai tisztaságát mutatja ki, vaddisznó DNS profil vizsgálatnak nevezzük.

A vaddisznó DNS profil vizsgálat elvégzéséhez mintára van szükség a vizsgált vaddisznóból (1-es ábra). Ez a minta hordozza az adott egyedre jellemző sejteket, amelyek magukban hordozzák az örökítőanyagot. A mintavétel szájnyálkahártya-minta vagy vérvétel egyaránt lehet. Mindkét mintavétel teljes pontosságú eredményt ad. A mintavételhez nem kell az állatot a laboratóriumba hozni, helyben is elvégezhető (pl. tenyésztőnél).
Célszerűbb a szájnyálkahártya-mintavételt választani, mivel egyszerűbben használható a vérvételnél, mert nem igényel sem szakértelmet, sem előkészületet. A szájnyálkahártya-mintavételt bárki el tudja végezni oly módon, hogy a mintavevő pálcát belülről odadörzsöli a vaddisznó szájához néhány másodperc erejéig. A vérvételhez ellenben állatorvost kell hívni. A szájnyálkahártya-minta normál postai úton szállítható, emiatt egyszerűen elküldhető a genetikai laboratóriumba.

A vaddisznó DNS profil vizsgálat 4-5 nap alatt elvégezhető. Egy állatnál csak egyszer kell a genetikai tesztet elvégezni, hiszen a genetikai állomány nem változik az állat élete folyamán. Ebből a tényből fakad, hogy a génvizsgálat időpontja szabadon válaszható: az eredmény ugyanolyan pontos napos kismalacnál elvégezve, mint egy néhány éves vaddisznónál.

A cikkem elején említettem, hogy véleményem szerint gazdasági előnyt jelent a genetikai vizsgálatok használata. Az előny másképpen mutatkozik a különböző vállalkozási csoportoknál.

* A vaddisznó tenyésztéssel foglalkozó vállalkozások igazolni tudják a vaddisznó DNS profil vizsgálattal, hogy az általuk tenyésztett vaddisznók genetikailag tiszták, azaz nem hordoznak házi sertésre jellemző örökletes elemeket. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatali Központ 2010-től egyre nagyobb hangsúlyt fektet a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvényben foglalt vaddisznó genetikai vizsgálatokra.

* A vadgazdálkodással foglalkozó erdészetek a vaddisznó DNS profil vizsgálattal védeni tudják a vaddisznó állományukat. A genetikai teszttel egy plusz szolgáltatást tudnak nyújtani ügyfeleiknek, hiszen igazolni tudják, hogy korszerű génvizsgálatokkal járulnak hozzá a vadállományuk hosszú távú nemesítéséhez és megőrzéséhez.

* A vadászattal foglalkozó vállalkozások piaci előnyt tudnak kovácsolni abból, hogy génvizsgálattal igazolják vaddisznóik jó vérvonalát.

A genetika tudománya rohamosan fejlődik napjainkban. A genetikai vizsgálatok egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a vaddisznótenyésztésben is. Mivel a genetikai vizsgálatok ma már széles körben elérhetőek és megfizethetőek, javaslom használatuknak a megfontolását. Dr. Nagy Zsolt genetikai szakértő

Forrás: ForestPress