vadászat íjjalEzúttal segítséget szeretnénk adni azoknak , akik úgy döntöttek, hogy, kipróbálják ezt a szép sportot, sőt a vadászatot is ezzel a csodálatos eszközzel.

Az íjakat három fő csoportba sorolhatjuk, amely csoportok külön stílust is jelentenek.

A sort a tradicionális vagy nomád íjjakkal kezdjük, amelyek közül a merev szarvúak és az úgy nevezett „long bow” azaz hosszú íj, a legelterjedtebb hazánkban.

A merev szarvú íjakat a keleti sztyeppék lovas nomád harcosai használták, így őseink a hunok, a szkíták, az avarok és a mongolok is.

A long bow Európa nyugati féltekén az angolszászok által lett közismert , s a legendás Robin Hood véste az emberek emlékezetébe.

A hagyományos íjak manapság reneszánszukat élik a hobby íjászok körében, de vadászati célra nem terjedtek el.


vadászat íjjal

A második csoport az úgynevezett reflex íjak, amelyek először a sport és verseny íjászok körében vált népszerűvé az 1960-as évek elején. Ezeknél az íjaknál a markolati rész már faragott és a nyílvessző az íj tengelyén az erre a célra kialakított úgynevezett „ablakban”,a kifutón szalad ki, ezáltal pontosabban lehet velük lőni mint a nomád rokonaival. Később Amerikában, köszönhetően néhány lelkes és elhivatott íjásznak – Saxton Pope, Fred Bear és még sokan mások – kifejlesztették a reflex íjak vadász típusait is, amelyek rövidebbek, erősebbek lettek a sport változatoknál. A vadászíjászat is egyre népszerűbbé vált ezekkel az íjakkal.

Manapság már világszerte sok cég és manufaktúra gyártja ezen íjak különböző kiviteleit, óriási választékban. Készítenek egyrészes és szétszedhető azaz angol szakszóval „take down” változatot is. Szerencsére hazánkban is van már néhány kiváló mester, akik világszínvonalú vadászíjakat gyártanak.

A reflex íjakkal általában irányzék nélkül ösztönösen vagyis „instiktive” lőhetünk, de szükség szerint lehet irányzékkal szerelni.

A harmadik íj csoportot az összetett csigás íjak.Ezeknél az íjaknál már a modern technika minden vívmányát alkalmazzák, mind az anyagok tekintetében, mind pedig a működésüket tekintve. Az első egyszerűbb csigás íjakat szintén Amerikában az ötvenes évek végén készítették. Ezután szép lassan fejlesztették tovább a különböző ismert cégek, a Hoyt, a Darton, a Martin, a PSE és mások. Az 1980-as évek elejére már széles körben elterjedt volt Amerikában, de a világ többi országában is egyre népszerűbbé vált.

Manapság a vadászíjászatban a leggyakrabban használt eszköz. Ezeknél az íjaknál az üvegszálas karok végén elhelyezkedő excentrikus csigák a két segéd kábel és egy fő ideggel összekötve hatalmas energiát tárolnak, amelyet lövéskor a nyílvesszőnek átadva az eddigi íjakhoz képest, lényegesen gyorsabban, egyenesebb röppályán és nagyobb kinetikus energiával csapodnak a célba.

A népszerűséget annak is köszönheti, hogy a kihúzásnál, amikor a csigák átfordulnak, 60- 80 százalékkal is lekönnyítik a húzóerőt, és így a célra tartás könnyebbé válik, az íjász tovább tud célozni, mint a hagyományos, vagy reflex íjakkal. A csigás íjaknál használhatjuk a legtöbb segédeszközt és kiegészítőt: - irányzék, kifutó, stabilizátor, rezgéscsillapítók, a vesszőknek tár, valamint oldó fül, oldó gép és a „peep sight”.

Ezután térjünk rá az íjválasztásra, de nézzünk néhány szempontot.

* az íjakat jobb és balkezes változatban is készítik.
* figyelembe kell venni az erősséget
* a húzáshosszát, / íjét és az íjászét is egyaránt/
* reflex íjnál az íj hosszát, csigás íjnál pedig az íj tengely távját.

A törvény minimum 50 font /26kg/ húzó erejű íjjal engedélyezi a nagyvad vadászatot. Erre oda kell figyelni és be kell tartani.

Érdemes megmérni (főleg a reflex íjaknál), hogy az 50 font a saját egyéni húzáshossznál legyen meg. Az íjak erejét 28” kihúzásnál adják meg a gyártók. A korrekt húzáshosszát a markolaton a feltámasztási ponttól az ideget kihúzva az archoz, a fix pontig mérjük. Tehát, ha valakinek 28”-nál rövidebb a saját húzáshossza, annak érdemes az 50 fontnál erősebb íjat vásárolni. A csigás íjaknál a húzáshosszt lehet állítani, méghozzá úgy, hogy az erősség minimálisan változik. Az egyéni húzáshossz általában függ a testmagasságtól, a vállszélességtől és a karhosszúságtól. A magasabbak hosszabbra az alacsonyabbaknak rövidebbre feszítik az íját. A vadászreflex íjakat 52”és 62 coll közötti hosszban és 35-70 font erősségben gyártják. Minden íjnak van maximális húzáshossza, ami egy-két kivételtől eltekintve 30 coll. Aki ennél hosszabbat húz, annak nehezebb lesz kiválasztani a megfelelő íjat.

A csigás íjakat 40-70 font között, és 25-30 coll húzáshosszra készítik. A tengelytáv ezeknél az íjaknál 28-40 coll között van. Néhány cég 80-100 fontos típusokat és 31-32 collos húzáshosszra is készít íjat. Manapság a gyártok egyre rövidebb tengelytávú íjakat készítenek, amelyekhez elengedhetetlen az oldógép használata , amely tökéletesebbé teszi az ideg elengedését.

Az íj erősségét úgy válasszuk meg, hogy azt minden testhelyzetben kényelmesen ki tudjuk húzni. Tartózkodjunk az indokolatlanul erős a fizikumunkat meghaladó húzóerejű íj vásárlásától, mert a sikerélmény elmarad. Természetesen hozzá lehet szokni az erősebb íjhoz, csak először a jó technika elsajátításáért egy gyengébbel sokat kell gyakorolni, és fontos, hogy ezzel a hátizmokat megerősítsük. A csigás íjnak megvan azaz előnye, hogy egy bizonyos határon belül lehet variálni az erősséget. Például egy 70 fontos íjat vissza lehet engedni 55 fontig. Ezáltal kezdetben könnyebben sajátíthatjuk el az íj kezelésének technikáját, majd amikor mindezekhez hozzászoktunk, akkor visszaállíthatjuk az elérni kívánt nagyobb húzóerőre.

Nagyon fontos a nyílvessző helyes megválasztása.A vessző súlya függ a húzáshossztól és az íj erősségétől. A reflex íjhoz használhatunk fa, alumínium és karbon vesszőt. A csigás íjakhoz alumínium vagy karbon vessző ajánlott.

A gyártó cégek táblázat alapján segítenek a helyes nyílvessző kiválasztásában.

Ehhez a szakboltokban a hozzáértő eladók sok segítséget adhatnak. Hagyatkozzunk a szakemberek tanácsára a helyes, és az adott íjhoz illő kiegészítők megválasztásánál is.

Javaslom minden kezdő íjásznak , hogy csak új íjat és csak szakboltban vásároljon, hiszen a garanciát csak így tudják érvényesíteni. Ezen kívül biztosak lehetnek abban, hogy a felszerelésüket jól összehangolják, ami egyben az eredményesség egyik fontos alapkövetelménye.

A kezdő sokat gyakorolja a távolság becslést is, mert ez az egyik alapja a pontos lövésnek, akár irányzékkal akár anélkül lő. Legyen mindenki tisztába a saját képességeivel és tudja a saját lőtávolságának a határait, amelyről biztonsággal találja el a vadat és azon halálos sebet tud ejteni. Ez általában a vadász reflex íjnál 10-25-, a csigás íjnál 10-40 méter. Soha senki se a felszerelését okolja, ha esetleg hibázik vagy pontatlanul lő. Először mindig magában keresse a hibát. Az íjászatban is a legfontosabb erény a türelem és a kitartás, valamint a vad- és a természet iránti tisztelet és mély alázat.

(Balog Tibor - Pannon Vadászvilág)