Nyomtatás
Találatok: 4681
zwA távolság ismerete elengedhetetlen az irányzék precíz beállításához, vagyis a pontos találathoz. Csak akkor lehetünk sikeresek a vadászaton, ha tisztában vagyunk a használt lövedék ballisztikai tulajdonságaival, a szél erősségével és nem utolsó sorban a céltárgy távolságával. Ez utóbbi az esetek nagy részében nem is jelenthet gondot, hiszen legtöbbször ismert területen vadászunk, ahol szinte fűszálról-fűszálra ismerjük a terepet, tudjuk, melyik bokor, ág, váltó stb. milyen messzire helyezkedik el lesünktől. Probléma akkor lép fel inkább, ha mondjuk idegen terepen vadászunk, ahol először járunk. Tapasztalatból mondom: még a leggyakorlottabb vadászt is megcsalhatják érzékei egy új helyen. Az eredménye pedig a találat szempontjából rendkívül lehangoló: vagy ellövünk az áhított vad hasa alatt, vagy csak utólag látjuk be, „messzebb volt, mint gondoltam, oda már nem is érdemes lőni..."

ausztriai zerge vadászatKülönösen igaz ez pl. az alföldi vadászatokon, ahol a sík terep, a látvánnyal ellentétben, nem sík, hanem egy ívet („völgyet") követ. Ez a láthatatlan apróság bizony elronthatja a napunkat és sok bosszúságot okozhat. Ugyanez a helyzet a hegyvidéki vadászatnál is fellép ott a szemünknek szokatlan sziklás terep, a nagy látótávolságés a viszonyítási pontok hiánya tréfálhat meg bennünket. Annak érdekében, hogy a vadászat bármilyen nehéz terepen sikeres legyen jó ha van a kezünk közelében egy lézeres távolságmérő... Jómagam egy ausztriai vadászat alkalmával győződhettem meg a lézeres távolságmérő fontosságáról, mint a hegyvidéki-, és nyílt terepi vadászat egyik alapvető kellékéről. Az hogy egy gyönyörű zerge trófeával térhettem haza, a vadászszerencse mellett, nagyrészt távolságmérőmnek volt köszönhető.

Rendben van! Tényleg nagyszerű egy ilyen eszköz, de a piacon kapható széles választékból mégis melyik az a távolságmérő , amelyik tényleg jól is használható a gyakorlatban? - teheti fel Ön jogosan a kérdést. Ebben próbálok segítségére lenni, miután több gyártó termékét volt alkalmam kipróbálni (Leica, Zeiss, Leupold, Nikon, Bushnell) a legkülönbözőbb terepviszonyok között. Ennek a próbasorozatnak az eredménye képpen arra a következtetésre jutottam, hogy az ideális távolságmérő:

1. Legyen kompakt: ne kelljen nagy terhet cipelni éppen elég felszerelés húzza már a vállunkat úgy is. Ennek a kritériumnak, ma már szinte az összes gyártó megfelel. Legyen ergonomikus, kisméretű és egyszerűen kezelhető a távmérő, hogy akár kesztyűben is biztosan lehessen tartani és megnyomni a mérőgombot.

célzó jel2. Legyen mindig jól látható a célzó jel és a távolságérték: alapvető kritérium! egy fekete LCD kijelző nagyon nehezen, vagy szinte egyáltalán nem olvasható le sötét háttérnél, pl, egy szántóföldön vagy szürkületben. Legyen a kijelző mindig kontrasztos, amely sohasem olvad bele a háttérbe. Ez a feltétel a legnagyobb vízválasztó. A legjobbak pl. Zeiss Victory PRF, Leica CRF 1200, Leupold RX 1000 tudják ezt és vörös színű kijelzőt alkalmaznak, ráadásul olyat, amelynek fényereje - a természetes meglévő fény és a háttér sötétségéhez alkalmazkodva - automatikusan változik, vagy legalább is állítható.

3. Legyen legalább 22mm az objektív átmérője és 6x-os a nagyítása - minél nagyobb az objektív átmérője és a nagyítása annál nagyobb a szürkületi értéke, tehát annál tovább lehet használni a távmérőt szürkületben. Az egyre később váltó vadak miatt ez ma már nagyon lényeges szempont. Legyen 6x-os a nagyítás írtam fentebb, azzal már el lehet boldogulni, de személy szerin én, a 8x-os nagyítást preferálom. Ez az a nagyítás, amely még biztosan megtartható egy kézzel, elegendően nagy a nagyítása az apróbb tárgyak megcélzására és biztosabban mérhet vele távolabbi tereptárgyakat is.

4. Legyen jól működő szervizháttere: nagyon lényeges szempont. Igaz, mi most a legjobbakról beszélünk (Leica, Zeiss, Leupold stb.), de még ezeknek a nagy gyártóknak a termékei is meghibásodhatnak néha (Murphy szerint éppen indulás előtt) és akkor nem mindegy, hogy milyen gyorsan, milyen hozzáállással és milyen jól dolgoznak a szervizesek.

bis+ 1 esetleg segítsen a ballisztika számításban ez igazán a hab a tortán. A legújabb fejlesztésű távolságmérők a távolságon kívül más értékes információval is szolgálnak. Ezek közül a legpraktikusabb a ballisztikai információ. Nem feltétlenül kell, de igen nagy szolgálatot tehet, ha a távmérőbe beépített inklinométert (dőlésszög mérő) - a Zeiss Victory RF ,Zeiss PRF (BIS) és a Leupold RX (TBR) - segítségével valós ballisztikai kompenzációs adatot kaphatunk, azaz megkapjuk azt az értéket, amellyel korrigálnunk kell az irányzékot - méghozzá a használt fegyverünknek, íjunknak megfelelően - ahhoz hogy biztos legyen a találat

A tenyérnyi méretű eszközök mellett teljes értékű, minőségi keresőtávcsőbe épített távmérőkkel is találkozhatunk. Az ilyen távcső megépítése igen bonyolult és költséges, így nem csoda, hogy csak a legjobb gyártók Leica, Zeiss készítettek igazán használható modellt. A Leica Geovid és Zeiss Victory RF tényleg mindent tud: bírálni és mérni egyidőben. Ezek a távcsövek „high-tech" binokulárok, melyek kiváló keresőtávcsövek és távolságmérők is egyszerre. Ráadásul a Zeiss Victory RF nemcsak a távolságot, hanem a ballisztikai kompenzáció mértékéről is tájékoztatást ad.

Ne feledje Kedves Olvasó: a jó távolságmérő az, amelyiket használnak is. Amennyiben a fenti szempontok alapján választ távolságmérőt nemcsak egyel több műszaki „ketyere" lesz a hátizsákban, hanem egy olyan hatékony eszköz, amely sikerhez segíti Önt a legnehezebb terepen is.

Forrás: BEO-PA