Nyomtatás
Találatok: 3377
hivatásos vadászok versenye tókajbanKét megye - Somogy és Tolna - hivatásos vadászai mérték össze szakmai rátermettségüket 2010. július 29-én, a Kaposvár melletti Tókaji lőtéren. A szervezés oroszlánrészét a Somogy megyei kamarai titkár, Kemenszky Péter vállalta magára. Biztosította a helyszínt, felkérte a bírákat, kidolgozta az adminisztratív feltételeket, ebédről és díjazásról gondoskodott.

Somogyból heten indultak, Tolna megyéből hatan vettek részt a versenyen. A kilenc órai reggeli gyülekező alkalmával a házigazda köszöntötte a megjelent versenyzőket, bírákat, valamint érdeklődőket és segítő személyzetet is. Elmondta, hogy a nap folyamán mindenki a saját tempójában haladhat standról standra, ahol különféle feladatokat kell teljesíteniük. Az első feladat a vadászkürtjelek felismerése volt, ahol a versenyzők egy teremben ülve hallgathatták a „szomszéd vadászterületről átszűrődő” kürtjel foszlányokat. A kürtjeleket Fehér Péter úr fújta a versenyzőknek, aki később az állattan bírájaként vette ki részét a verseny lebonyolításából Következő feladatuk egy 50 kérdéses tesztlap kitöltése volt. Titkár úr nem bízta a véletlenre, igen kemény, ám „jó vadőrnek tudni illik” feladatsort állított össze. Természetesen mindezt gyakorlásként is felfoghatjuk, ha azt nézzük, hogy az országos versenyen - amely augusztus 11-12-én kerül megrendezésre a Gyulaj Erdőgazdaság területén - már 100 hasonló nehézségű kérdésre kell megadni a jó választ. Az írásbeli rész felügyeletét és bírálatát Dr. Király István titkár, valamint Kemenszky Péter titkár vállalta fel. A szabadban kialakított helyszínek egyikén állattan és anatómia témában kellett számot adni a tudásról. Különféle állati eredetű bőr-, csont- és húsdarabokról kellett megállapítani, hogy mely vadfaj mely testtájékáról származik. A kynológiai standon a vadászkutyás ismeretekről Pomázi Ágoston kérdezte vadőreinket. Volt madárfelismerés is, ahol a bemutatott tollak alapján várta a bíró, Lóki György, a madárfaj pontos megnevezését. A növényfelismerésen öt fás szárú és öt lágyszárú növény pontos megnevezését várták a szervezők. Kispuska lövészeten 50 méterre felállított őzalakra adtak le 10 lövést a versenyzők kispuskával, majd sörétes lövészeten 25 korongot kellett célba venniük. A koronglövészetet Őss László vezényelte.

Mialatt mindenki végezte feladatát, a szabadban készült az ínycsiklandó ebéd. A nagy nyári melegre való tekintettel hideg gyümölcslevest kínáltak, majd roston sült csirkével és salátával fejeztük be az ebédet.

Mindezek után következett az eredményhirdetés. Első helyen Németh Sándor végzett Somogy megye színeiben. Második a szintén somogyi Kapronczai Tamás lett. Harmadik helyen végzett Tóth G. Balázs Tolna megyéből. A Somogy megyei vadászkamara felajánlásaként a három legjobb Tolna megyei versenyző (Tóth G. Balázs, Gerner Gábor és Kiss Ferenc) egy - egy vadászati almanach kiadvánnyal gazdagodott. A legfelkészültebb madárfelismerő, Kapronczai Tamás, a magyar solymászok nevében, Lóki György úrtól vehetett át ajándékot.
A rendezvény folytatásaként a legjobb Somogy és a legjobb Tolna megyei versenyző indulhat az országos megmérettetésen, s aki onnan a legjobb eredménnyel távozik, ő lesz Magyarország legjobb hivatásos vadásza!

Tolna megyei versenyzők:

* Szebényi Attila Véméndi Vt.
* Szabó Tibor Alsónánai Vt.
* Tóth G. Balázs Tolnanémedi Vt.
* Kiss Ferenc Dalmandi Vt.
* Papp Lajos Bátaszéki Vadászegylet
* Gerner Gábor Völgységi T. és Vadász Egyesület

Egyéb fontos elfoglaltsága miatt nem tudott indulni a versenyen Kovács Zoltán a nagydorogi Új Barázda Vt. hivatásos vadásza, de munkáját neki is köszönjük, hiszen a felkészülésben aktívan részt vett.

Fotógaléria...

Forrás: OMVK Tolna