fegyvertisztítás karbantartás1. Golyós vadászlőfegyverek :

- Golyós vadászlőfegyverek karbantartása alatt sokan csak a cső időszakos tisztítását értik, pedig a fegyver tokszerkezet még elég sok szerkezeti elemet tartalmaz, melyet nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Csövet új fegyvernél „bejáratásra kell ítélni, de ennek folyamatát már ecseteltem a fórumon, tehát a használt csövek karbantartásával foglalkoznék.

Rossz és mérgesít mikor hallom, hogy a fegyvert kilövik, kilövik a koszt belőle, és nem tisztítják. Rossz gondolat az a tévhit, hogy a cső tisztítását a lövéssel való lövedék a huzagolásban való mozgása megoldja.

golyós vadászfegyver tisztítása karbantartásaVadászboltok nem véletlenül forgalmaznak tisztító készletet megfelelő kaliberű fegyverekhez, ezek használata nagyon egyszerű. Nem feledni, hogy tiszta acéltisztító vesszőt nem célszerű használni, mert a huzagolás nem nagyon szereti, ha acél pálcával kínozzuk. A tisztító készlet tartalmazza a keféket, melyeknél az első tisztítást a bronz vagy réz kefével kell kezdeni. Majd ezt követi a „sörte” kefe és végül a filc. Sorrend betartása fontos dolog, a kefe anyagminősége más is lehet, de semmiképpen ne használjunk acéltisztító kefét. Már vannak olyan tisztító, un. kukacok, amelyeknél elvileg a cső tisztítását egy-két áthúzással egyszerűen elvégezhetjük. Ezek a készülékek nagyon praktikusak és egyszerű a használatuk. Minden vadászat, fegyverhasználat után célszerű a fegyvercsövet kihúzni, mivel „sok” szennyező anyag maradhat a csőben, és ez dolgozza a csövet még állásában is. Egyik vadásztanfolyami oktatóm előszeretettel használja a harisnyás megoldást egy madzag és a másik végén pedig egy réz súly található. Ezt átlógatja a csővég felől és kihúzza, áthúzza a töltényűrnél. Ezt a megoldást használja vadászat megkezdése és befejezése után. Ilyen „készülék” kapható a kereskedelemben, de már komplex megoldással, mivel már van rajta bronz sörte is, amely elvégzi a cső „durva” tisztítását is egyben.

Évente egyszer-kétszer ajánlatos a fegyvercsövet rendes tisztításnak is alávetni. A fegyverolaj használata ajánlatos, de csak az előírt és rendszeresített, engedélyezett olajat használjuk, mert ellenkező esetben a fegyvercső és tokszerkezet barnítása is eltűnhet nem csak a szennyeződés!

A cső tisztítása minden esetben elölről a csővégtől történjen, de vigyázva arra, hogy a csővég huzagolását ne sértsük meg! A csövet minden esetben addig kell tisztára kihúzni, amíg a filc, rongy stb. teljesen tisztán nem jön ki a csőből!

A csőkukacra visszatérve, a használata ennek a lógatónak akkor is célszerű mikor a zárszerkezetet nem tudjuk eltávolítani egyszerű mozzanattal.

Lényeges, hogy a vadászat előtt a fegyver csöve belül a huzagolásnál és a töltényűrnél ne legyen olajos! Talán hihetetlen, de az első két lövés nem a megfelelő helyen lesz abban az esetben, ha olajos a csövünk belül!

A gyári fegyverolajok nem okoznak kárt az agyazásban, tehát nem gond ha ráfolyik.

Természetesen vannak az agyazásra rendszeresített megfelelő tisztító folyadékok ezek használata időlegesen javasolt.

Minden fegyverkarbantartás előtt természetesen ellenőrizzük a töltetlenséget, de ezt talán az elejére kellett volna írnom! (valószínűleg öregszem!)

Zsírt semmiképpen ne használjunk a fegyverünknél! Se belül, se kívül! A zsírba beletapad a szennyeződés, felkeményedik és meggátolja a működést, vagy rosszabb esetben nem gátolja meg és elsül a fegyverünk, vagy nem akad meg felhúzáskor az elsütő szerkezet. Egyik véglet se jó! A zsír ráadásul télen, hideg időben megdermed, és komoly gondot okozhat nekünk!

Évente egyszer célszerű és ajánlott az elsütő szerkezet teljes tisztítás! Ennek folyamatát házilag is elvégezhetjük, de én nem ajánlom, mert vannak olyan szerkezetek, csapok, amelyeket a tusa része rögzíti csak, és ennek eltávolításakor elveszhet valami alkatrész.

A teljes elsütő szerkezet tisztítása zsírtalanításból, a felverődött alkatrészek cseréjéből, javításából, illetve finom olajozásból áll.

2. Céltávcső szerelékek:

- Szerelékek tisztítása elengedhetetlen főleg abban az esetben, ha oldható a szerelék! Oldható szerelékekről tudni kell, hogy általában pontos illesztéssel készülnek, de a szerelék rögzít abban az esetben is, ha kis kosz, lepedék van közte. Ez a szennyeződés a vadász számára 100m-es lövés leadása esetén 10-20cm-es eltérést is okozhat!

Az oldható szerelékek tisztítása ecsettel, kifúvással kezdődik, majd egy finom olajréteget vigyünk fel a csúszó, zárolódó felületekre. Ezen felületek olajozása azért fontos, mert ezek igaz, hogy két külön alkatrészből állnak, de idővel egy-egységet képeznek, mivel egybe kopnak. De, hogy ne berágódás legyen ez a folyamat, hanem finom, polírozott felület ezért szükséges az olaj film réteg a felületek közé!

Javaslom a szerelék rögzítő csavarok ellenőrzését is. De az ne megtépésből álljon, hanem megfelelő nyomatékú meghúzásból! Egy fegyverjavító sem szereti a szerelékből eltávolítani a beleszakadt csavart! De ez még a legkevesebb gond. Én már láttam drága, márkás céltávcsövet mikor annyira megtépték a rögzítő bilincs csavarokat, hogy sikeresen megroppantották a házat a lencserendszerrel együtt! Ez a húzás a tulajnak a céltávcső árába ismét belekerült! Egy felszerelés vagy karbantartás fegyverjavítói munkavégzés, nem javaslom az otthoni, nem megfelelő szerszámzattal való kísérletezést.

3. Céltávcső, kereső távcső:

céltávcső tisztítása karbantartása

- A céltávcső karbantartása szerintem a legfontosabb mozzanat, mivel ez a szerkentyű lényege a fegyvernek! Tudni kell, hogy a koszos, lepedékes, zsírfoltos lencse egy idő után már nem tisztítható, mivel a szennyeződés „megeszi az optikai lencsét”. Ilyen esetben csak az újbóli csiszolás segíthet, de a lencse már nem fogja visszakapni az eredeti fényáteresztő képességét! Az optikai szerkezetek tisztítása a fegyver tisztításakor javasolt. Patikában kapható kis mennyiségben aether és szesz, ennek 50-50% keverése javasolt. Zárt térben nem célszerű a használata, valamint a pipát is célszerű hanyagolni a használata esetén. Hurkapálcára kis mennyiségű vattacsomót tekerünk, és finoman beáztatjuk a tisztító folyadékba. A lencsék tisztítása minden esetben belülről a középpontból kezdjük és körkörös mozzanattal egyenletesen, haladjunk a lencse széle felé, mikor a végéhez érünk, emeljük fel a pálcát egy mozdulattal. Ezt a tisztítást addig kell végezni, míg teljesen csíkozás és foltmentes nem lesz az optika. acetont és más szert nem javaslok a használatra, mert megkezdheti a lencsét, főleg ha az mű. ag. alapanyagú. Én már láttam légpu. céltávcsövet mikor „elolvadt” a lencse az aceton hatására.

Kezdő koromban én is tisztítottam a magnóm plexit részét kontakt spray-vel. Hát nem kellett a hullámsávot tovább keresnem mögötte!

Optikai szerkezet tisztítása nem történhet durva eszközzel, ronggyal, pulcsival, zsebkendővel stb. Mikor szennyeződés és pára található a lencsén, lehet, hogy nem készakarva, de a szennyeződés tisztításakor a lencsét megkarcoljuk. Ez elmehet addig, míg eltűnik a „T” réteg a felületről, rosszabb esetben berágódás keletkezik a felületbe. Egy kis porecset, finom szőrű ecset használata javasolt a finom mikron rétegű por, szennyeződés eltávolítására. Ez követheti már a flanellel való sürgős tisztítási folyamat.

Idővel a nem megfelelően tömített távcsőházakban található optikai lencsék, prizmák, stb. finom lepedék található, illetve fátyolos lesz. Ez nem nagyon látható, annyit veszünk észre, hogy öregszik a szemünk annak ellenére, hogy mi nem annyira.

A távcső szürkületi értéke nagyban függ attól, hogy milyen tiszta az optikai rendszer, de nem csak kívül, hanem belül is! Ennek tisztítását sima optikus nem tudja elvégezni! Látszerészetbe ne adjunk távcsövet javításra! Az egy külön szakma! Csak megfelelő szakmai képesítéssel, gyakorlattal rendelkező tudja elvégezni a vadászati optikai eszközök javítását, tisztítását, beszabályozását. Sajnos kevesen vagyunk. Szerintem talán hivatalosan hárman.

Hideg vagy esős időben nem elegendő a szárítás a vadászat végeztével!

Mivel a pára, eső, szennyeződést tartalmaz, ennek eltávolítása is szükséges a szárítás után. Szárítás csak szobahőmérsékleten történjen és NE a radiátoron!

Kezünkkel, ujjunkkal soha ne fogjuk meg az optikai lencsék felületét, vagy ha véletlenül sikerült, akkor azonnal zsírtalanítsuk a felületet az általam leírtak szerint! A kezünkön, ujjunkon nagyon sok szennyező anyag található, a baktériumokat nem is említve és ezek megkezdik az optikai lencsék felületét!

Jótanács:

Végezetül egy „saját” jól bevált egyszerű eszköz a cső szennyeződésének megakadályozására, valamint, hogy akadály kerüljön a lövedék útjába! Találat ragasztó korongot használok a csővégére ragasztva. A lövést nem befolyásolja, de megakadályozza, hogy a csőbe eső, szennyeződés kerüljön! Nem én találtam fel a csővég védését, mivel azt, az amerikai hadsereg használja csak más eszköz felhasználásával! Óvszerrel! Mi vadászok azért ne járkáljunk a csövünk végén ezzel. Habár kéznél van, ha másra vadászunk!

A lőszerekkel, fegyverekkel kapcsolatban szívesen segítek a Vadászmester Magazin fegyver fórumában! Kattintson Ide!

Az optikai eszközökkel kapcsolatban szívesen segítek a Vadászmester Magazin optikai fórumában! Kattintson Ide!

Tisztelettel: Tóth Attila László (TAL) Fegyver-optika és infra műszerész, Szaktanácsadó
0
0
0
s2smodern
powered by social2s