Nyomtatás
Találatok: 916
Caltta PH600L DMR analog digitalis kezi adovevo 11bA Caltta a digitális ipari adóvevők területén is megfelel az elvárásoknak.

Magyarországon a Caltta az eChat POC internetalapú rádiós rendszerrel mutatkozott be 2019-ben, viszont a cég egyéb rádiós célcsoportok számára is fejlesztett készülék palettát: vannak hagyományos DMR (digitális) adóvevő készülékei és kombinált PoC/DMR adóvevői is. A DMR rádiókhoz pedig komplett átjátszó rendszert és diszpécser felületet is forgalmaznak.

Mit kell tudnia egy ipari adóvevőnek?

Caltta PH600 DMR UHF analóg-digitális adóvevőAmikor ipari adóvevőt keresünk egy feladatra, abban a felhasználók és a hozzáértők is megegyeznek, hogy a kis méret és a könnyű kezelhetőség a legfőbb szempontok között van. Sok feladatkörben elég egy kijelző nélküli készülék (sőt előnyösebb, ha nincs kijelző), és a hosszú üzemidő továbbá a nagy hangerő mellett a tartós kivitel számít leginkább. Az PH600 vízálló adóvevő készülékek pont ezeknek a kívánalmaknak felelnek meg.

Mit kapunk a Caltta PH600-as DMR adóvevő dobozában:

A PH600 ugyanazt a IP68-as besorolású és Mil-STD-810 G katonai szabványnak megfelelő burkolatot kapta meg, amelyet az eChat E600 PoC rádiónál már megismerhettünk. A teljes por- és vízállóságnak köszönhetően igazi strapabíró, nehéz munkakörülményekre tervezett rádió lett. Az azonos burkolatnak más előnyei is vannak: kompatibilis a headset és a programozókábel is. Dicséretes és igencsak praktikus ez a szemlélet, mivel, ha egy cégnél többfajta rádiós rendszert használnak egymás mellett és kiegészítésére, akkor a hasonló készülékek kiegészítői cserélhetőek lesznek.
 

A Caltta PH600 adóvevő funkciói

Nézzük, mit is tud ez a kis adóvevő! 
UHF-es és VHF-es verziókban is elérhető, adásban 1 vagy 4W kimenőteljesítménnyel tud dolgozni. Az Anico-nál jelenleg UHF-es verzió kapható, ez a jövőben változhat, ezért figyeljétek a termék adatlapján az információkat! 
A készüléken 16db csatorna közül tudunk választani a csatornaváltóval. De 32 memóriahelyünk van, 2 zóna érhető el, amelyek zónánként 16/16 csatornát tartalmazhatnak. A zónák között a funkciógomb megnyomásával válthatunk.
Természetesen ez egy frekvenciaengedély köteles ipari adóvevő, ezt ne felejtsük! A frekvenciaengedélyezésről ide kattintva találtok több információt.

Analóg mód mellett DMR, tehát digitális üzemmódban is képes működni, amely a világszerte elismert ETSI szabványon alapul. Az ETSI szabványú DMR a legszélesebb körben elterjedt a professzionális adóvevő gyártók körében (mint például a Motorola MOTOTRBO termékcsaládja). A Caltta PH600 termékcsalád megfelel a DMR TIER II szabványnak, így akár egy frekvencián egy időben 2 beszédcsatornás üzemódban is használható – ez az átjátszós használatnál is nagy előny. Ha viszont kikerültünk az átjátszó hatóköréből, vagy csak enélkül kommunikálnánk, akkor DMO módban is tökéletesen helytáll.

A készülékcsaládban találhatjuk a PH600 és PH600L modelleket, amelyek szinte mindenben megegyeznek, csupán az a különbség köztük, hogy a PH600 modell már Bluetooth és GPS képes is, amelyeket a PH600L modell nem támogat.

Amiket viszont a PH600L is tud, az pl. a rezgőmód és az ember a földön (mandown) riasztó funkció, valamint a beszédtitkosítás.

Rezgő mód
A rezgés funkciót kevés rádiótípus tudja. Ezt leginkább közvetlenül testen vagy kabátzsebben viselve tudjuk kihasználni, de előnyeit szerintem nem kell ecsetelni. A rezgő mód csak DMR módban aktív, és nem folyamatosan. Ha kis szünetekkel beszélünk, akkor csak az első adás indításakor indul a rezgés. A hosszabb szünetek után viszont újból aktiválódik. 

Mandown, azaz ember a földön riasztás
Ha aktíváljuk a funkciót, akkor amennyiben a rádió eldől, és a megadott időn belül nem áll vissza a normál dőlésszögünk, a készülék riasztani kezd. A készülék programozásánál 3 különböző dőlésszög (30/45/60 fok) közül tudunk választani; be kell állítani azt az időtartamot, amely eltelte után aktiválódjon a funkció, valamint azt, hogy a készülék riasztást indítson, vagy hívjon egy felhasználót, csoportot vagy diszpécsert.

Caltta PH600L DMR analog digitalis kezi adovevo 9Beszédtitkosítás - még biztonságosabb kommunikáció
DMR módban több beszédtitkosítási kulcs között is választhatunk: 10/32/64 számból álló számsorozatot is beállíthatunk, amelyeket csak az ezen számsorokat ismerő másik Caltta DMR rádió lesz képes dekódolni. 

Hang
A vízállóság érdekében a rádió headset csatlakozója nem normál Jack dugós megoldású, hanem egy többérintkezős vízálló lappal leburkolható csatlakozó sor. Mint már említettük, a burkolategyezésnek köszönhetően az eChat E600 és E690-es PoC készülékek headset-jei kompatibilisek a PH600-éval. A headset rögzítés strapabíró, erős, mondhatni nyúzásálló.
Ha különböző munkaterületeken: zajban, illetve csendesebb csarnokban dolgozunk; programozással kényelmesen beállíthatjuk a munkakörnyezetnek megfelelő mikrofon-érzékenységeket is. Nemcsak a rádió saját mikrofonján, hanem a headset-en is. 

Az áramellátás is egy fontos szempont
A PH600 a rádiótesthez arányos, alig vastagabb Li-ion 2600mAh/19.2Wh akkumulátort kapott. Igaz, az akkumulátor súlya nagyobb, mint a rádiótesté, viszont összerakva jó súlyelosztást, kényelmes fogást kapunk.
A töltés az ipari adóvevőknél praktikus asztali dokkoló töltővel történik.

Programozással mind az analóg és legfőképpen a DMR funkcióknál tudunk rengeteg mindent paraméterezni, mint például:

Összességében egy robusztus, kényelmesen kezelhető, nagy akkumulátor kapacitású munkarádiót kaptunk, amelynek szép a hangja, nyúzható porban és sárban, és vizes környezetben sem fogja beadni a kulcsot. A Caltta DMR átjátszókkal felépített, esetleg diszpécser platformmal összekötött rendszerhez csatlakozva, pedig a beszédkapcsolaton kívül még többet kihozhatunk ebből a rádióból.



Ferenczi Róbert
Anico Kft Területi képviselő
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel : 06-70-2666644
Viber / Whats App : 06-70-2666644