Nyomtatás
Találatok: 7408
krieghoff classic vadászpuskaLudwig Krieghoff puskaműves a thüringiai Suhlban 1886-ban alapította meg vadászpuskakészítő manufaktúráját. A második világháború után, 1950-ben a cég jelenlegi telephelyére, Ulmba költözött. Tíz évvel később, 1960-ban Ulm-Donautalban elkészült a cég új központja, ahol a negyedik generációt képviselő Dieter Krieghoff irányításával készítik a fegyvereket. Az amerikai Otts-ville-ben Krieghoff International Inc. néven is működik egy modern manufaktúra.


A „Classic”
Új, mégis hagyományos

Amikor kezembe veszem, rögtön eszembe jutnak a régi disznóhajtások, ahol csak szemmel volt érzékelhető, hogy milyen kitűnő fegyverekkel rendelkezik egy-egy külföldi bérvadász, és milyen jó eredménnyel használja duplagolyós fegyvereit. Ez a klasszikus dupla-puska rendelkezik mindennel, ami az ilyen vadászatokat különlegessé teheti. A puska magas szintű műszaki jellemzői miatt a legendás dupla-puska fogalma teljesen új jelentést kap. A terepen elkápráztat a sebessége, a pontossága és a megbízhatósága. Klasszikus, finom vonalai felkeltik a figyelmet, a műértők megtapasztalják, hogy vannak dolgok a puszta funkción és gyakorlatiasságon túl is. Való igaz, egy ilyen készítésű fegyvert hordani és ilyennel vadászni különleges élményt jelent.

Az egymás melletti csövek újra divatba jöttek, és a divat mellett valóban igaza van az elődöknek, hogy a futó vadat könnyebb az egymás melletti csövű fegyverrel kísérni és meglőni. Ez természetesen csak a nyílt irányú célzásra vonatkozik. A fegyvertávcső használatánál ez nem jelent előnyt a bock rendszerű duplagolyós és az ismétlő puskákhoz viszonyítva. Elillanó esélyek, döntések és lövések – szemrebbenésnyi idő alatt. Az európai nagyvad-hajtóvadászat a minőségi dupla-puska klasszikus területe. A „két fegyver egyben” elképzelés a XVIII. századtól folyamatos kihívást jelentett a világ legjobb fegyvergyártóinak.

A Krieghoff Classic mindazt képviseli, ami egy modern dupla-puskától elvárható. A nemes, finom vonalak alatt a modern Krieghoff kombinált felhúzóaszerkezet, valamint az univerzális-elsütő rendszer alkotta mechanikai technológián, a mechanika pedig több évszázad gyakorlati tudásán alapul.
Az erős méretezésű zárótest és az önszabályozó zár tartós, pontos és biztos zárást tesz lehetővé, még szélsőséges időjárási körülmények között is. A Classic puska zárának különleges tulajdonsága a megváltoztatott Purdey-típusú csősín meghosszabbítás, amely egy további zártestet jelent a lövésnél keletkező oldalirányú hajlító erők elnyelésére. A Classic csöveinek alacsony nyílásszöge gyors és könnyű újratöltést tesz lehetővé. A gyors újratöltést semmilyen zárszerkezet sem akadályozza. Látszólag vízszintes gyúszegek biztosítják a gyors zárási időt és a megbízható sütést.

Az optimális egy elsütő billentyű jelleg további előnyt jelent a gyorsaságban, és lehetővé teszi, hogy teljesen a célpontra koncentráljanak. Az ismétléshez az elengedett billentyűt kell újra meghúzni, hogy a második csövet is elsüthessük. A Krieghoff szólóbillentyű teljes mértékben mechanikus, ez által megbízhatóan működik akkor is, ha véletlenül húznák meg.
Sok olyan vadász van, akinek a hagyományos lőfegyver a gyengéje, az ő vágyukat váltják valóra azzal, hogy kínálatunkban szerepel a Classic duplagolyós és a Classic vegyes csövű dupla-vadászpuska.

A Classic simulékony és érzékeny csőrendszerét tökéletesen hangolták össze a gyors, ösztönszerű lövésekre. A csőtorkolat ékbeállítása a célzó alapba van foglalva, ezáltal a puskacsövek szórásképe könnyen, finoman összehangolható, lehetővé téve, hogy a lőszerváltás és a távcső kicserélése újraforrasztás nélkül történhessen. Ez nagyon lényeges, mert a duplagolyós fegyverek két csövének összelövése komoly műszaki hozzáértést igényel.

A Classic „Big Five”
Kalandra fel!

Már feltűnő megjelenése is egyediségét jelzi. A Classic nagyvadra kifejlesztett verziója az afrikai vadászatok aranykorának legendás szafáripuskáinak minden jellemző vonásával rendelkezik. E fegyver azon sok részletből összeálló arculatát, amely a veszélyes vadak vadászatára a legmegfelelőbbé teszi, sokat tapasztalt profi vadászokkal és Afrika-kutatókkal való konzultáció alapján fejlesztették ki. A Classic Big Five a mai napig az egyetlen kombinált felhúzószerkezettel rendelkező, nagyvad vadászatára konstruált Krieghoff duplagolyós puska. A bemutatkozása óta eltelt rövid időtartam alatt Afrika professzionális vadászainak kimagasló elismerését nyerte el.
Az afrikai kaland, a „Nagy ötös” megszerzésére irányuló vadászat mindig is összekapcsolódott a dupla puska iránti szenvedéllyel. A puska annak köszönheti a jó hírnevét, hogy életbiztosítást jelent a veszélyes vadak vadászatán, mivel a két elsütés egymástól teljesen függetlenül történik. A Classic „Big Five” megbízható híre az egyedi műszaki jellemzőinek köszönhetően messzire jutott. Egy mindenre kiterjedő dél-afrikai tereptanulmány szolgáltatta e nagyszerű fegyver pontos előírásait. A fegyver kifejlesztésénél híres professzionális vadászok, szafáriszakértők osztották meg a gyártóval tapasztalataik kincsestárát. Így, egy sor, alaposan átgondolt részletes műszaki jellemző kristályosodott ki, amely jellemzők a Classic „Big Five” puskát tökéletessé teszik a veszélyes nagyvad vadászatára. A tesztelésre kiadott fegyverek tökéletesre vizsgáztak.

krieghoff big five vadászpuska

Az optimális kezelés alapkövetelmény, ha ösztönszerűen lövünk, mint amikor egy vadállat támad. Egyebek mellett, a Classic „Big Five” puskacsövének formája és a puskatusának tömege azok, amelyek a tökéletes egyensúlyhoz használt kalibert ellensúlyozzák.
A Big Five elsütő billentyűi között nincs érzékeny (gyorsító) billentyű. A függő első billentyű utat ad, amikor a húzó ujj viszszaugorva megüti azt, minimalizálva ezzel a sérülés veszélyét. A Classic „Big Five” puskatest formáját optimálisra képezték ki a nagy kaliberek nyílt terepen történő kényelmes lövéséhez. A robosztus puskatus „Monte-Carlo” pofadékkal, míg a puskatus teteje egyenes kiképzésű és jó méretű „Old English” visszarúgás elleni lökéscsillapítóval van ellátva. A pisztolyagy íve újraformázott, hogy a második elsütő billentyűre történő váltás gyors legyen. Az előagy a csövek nagyobb kontúrvonalához tökéletesen illeszkedik, teljes felületet, ezáltal erős fogást biztosít a kéznek, és védi a felmelegedett csövektől.
A dupla puskához peremes töltény való, hogy az elhasznált töltényeket minden körülmény között megbízhatóan el lehessen távolítani. A peremes töltény adott a klasszikus nagy kaliberek esetén. Az .500/.416 peremes töltény a „közepes nagy kaliber” skála hiánypótlója. Kifejlesztésében a Krieghoff Wolfgang Romey konstruktőrt bízta meg, aki 1996-ban az .500 NE hüvelyét használta fel. A hüvelyszájat szűkítette a .416-os kaliberre. Torkolati sebessége 710 m/s, csőtorkolati energiája 6700 J, a 26.6 g-ossal mind az öt veszélyes afrikai nagyvad elejthető. Ez a töltény máris a legnagyobb nemzetközi elismerést érte el a következő tulajdonságai révén: kimagasló ballisztikai koefficiens, amely kiváló behatolást eredményez; meghosszabbított pályagörbe, amely egy megfelelő távcső alkalmazását veti fel; és kielégítő visszarúgás.

Afrikára gyártották

• A Classic Big Five az egyedüli nagyvadpuska Krieghoff kombinált felhúzószerkezettel
• A fogás a nagy kaliberekre és a nyílt célzásra optimalizálva
• Állítható egyensúly
• Cserélhető csövek az apróvadászatos szafárikra
• Az első nagyvadra kifejlesztett puska az .500/.416 kaliberhez

A magyarországi kizárólagos forgalmazó a Magnum Kft.

Forrás: Élményvadász Magazin/Nagy Gábor