Nyomtatás
Találatok: 31825
távcsőtesztHelyszín a Szombathelyi reptér sarka volt, 2009. 06. 14-én, 18. 30-23. 30h-ig. Ezen a már harmadszori megrendezésre kerülő távcsöves találkozón, tesztelésen még több és fajta, gyártmány binokuláris távcsövet sikerült összehasonlítani egymással.



Tasco 7x50
USSR BNO 7x50
USSR Tento 7x35
USSR Tento 10x50
Chinon 10x50
Lacerta 8x56
Lacerta 10x56
Zeiss Dialyt 8x56B
Swarovski SLC 8x56
Scopium 8x56
Swarovski 7x42
BTC XLR 8x56
BTC roof 8x42
BTC roof 10x42
BTC Marine 10, 5x70
BTC 15x70
BTC 16x42
Liehter Optik 10x50
Kowa 8x42
Seeadler 7x50
MOM felderítő 8x40
EDF Zeiss 7x40
Steiner 8x25
Nikon 7x50
Nikon 7x35
WO 10x40 semi
WO 8x42 ED
Papilio Pentax 6,5x21
Lacerta ED 8x42
Bauer OH ED 8x42
Bauer OH EDC 10x42
Delta Titanium 8x56
Delta Titanium 10x56
Delta Titanium 9x63
Bytrek 10x60
BTC kettõsrefraktor
 
távcsőteszttávcsőteszttávcsőteszt
távcsőteszttávcsőteszttávcsőteszt
távcsőteszt

távcsőtesztMint a felsorolt lista is mutatja, volt rendesen alsó, közép és prémiumkategória is jelen.
Árban a 10 ezer Ft-tól a több százezer Ft-ig terjedt a paletta.

Gyártmányilag a Kínai volt az alsó kategória és a prémium a Swarovski és Zeiss.

távcsőtesztelőkMint a képeken is látható, most még többen voltunk, mint az előző két alkalommal, és ez annyival jobb, hogy a vélemények „összesítésekor” pontosabb eredményt lehet felmutatni, még akkor is, ha a szubjektív véleményeket is belevesszük, akaratlanul is.

Vélemények összesítésekor a többség véleményére hagyatkoztam, meghallgatva az egyéni véleményeket is természetesen, de azokat figyelmen kívül hagyom, ha az szakmailag nem megmagyarázott, csak olyan indokok keresgélésére irányuló feltételezés, amely gyakorlatban nem látható, teljesen emberfüggő, szubjektív.

Tesztelés még rendes fényviszonyok közt, erőteljes napsütésben lett elkezdve, majd a szürkületi tényezőkre „gyúrva” vártuk a nagy összehasonlítást, melyre a vadászoknak égetően nagy a szüksége.

És ugye végezetül a csillagos égboltnál a távcsövek maradékfény-összegyűjtő képességére is kiváncsiak voltunk.

Minden távcsővel külön-külön nem kívánok boncolgatni, mert soha nem végeznék, de kiemelem a lényeget.

40 és 42mm-es objektívmérettel rendelkező távcsöveknél a Swarovski 7x42-es porro távcsövet azért nem fogom említeni, mert szegény optikailag már eléggé nyúzott állapotban szenved, ezért az korrekten nem volt véleményezhető.
Pedig biztosan jól „zenélt” volna !

Ebben az objektívméretekben nappal és szürkületben kimagaslóan teljesített, a Kowa 8x42-es, Lacerta ED 8x42, Bauer OH ED 8x42, Bauer OH EDC 10x42, ez utóbbi azonos az első Lacertával, csak a forgalmazó neve más ugye.

Bíztam benne, hogy az EDF 7x40-es Zeiss Jena is tartja a frontot, katonai mivolta ellenére, és nem volt csalódás, mert méltó helyet foglalt el közöttük.
7x40-es EDF Zeiss távcsövet meg nem szükséges magasztalni, az úgy jó, ahogy van.
Katonai kifejlesztése ellenére tartotta magát, még szürkületben is, ha nem is érte fel a nagyokat, de jó volt.


Meglepő volt a részemre is ismeretlen Kowa távcső kitűnő, tiszta, és éles képminősége.
Lacerta (Bauer), Kowa, mechanikailag korrekt, kidolgozottságilag is látható volt, hogy nem egy hírtelen összetákolt optikai eszköz.
Kowa-t többen élesebbnek tartották, csak „elfelejtették”, hogy a Lacerta (Bauer), csak szürkületre érkezett meg, tehát a nappali összehasonlításnak alapja nem volt, mert hiányzott az egyik gyártmány.

USSR távcsövekről sokat nem kell említeni, a maguk nemében és árukhoz képest jók, masszívak, képileg azért a modern távcsövekkel nem nagyon veszik fel a harcot, de legalább nem gagyi minőség.

Zeiss Jena 7x 50-es távcső, nem mulicoatedes, a szürkületig való képminősége nagyon jó volt, de ezt követően érezhető volt, hogy hiányzik az a multis bevonat.

És most következnek a nagyok, nagyok méretileg, melyeknél az összes tényezőt néztük, nem csak a nappali és szürkületig való tudást.

Szürkületben és azt követően talpon csak a 8x56-os Zeiss Dialyt, Swarovski 8x56 SLC és a két Delta Titanium a 8x56, 10x56 és 9x62-as maradt.
10x56-os Delta Titaniumot többen, de nem a többség visszaminősítette kicsit, de ez szubjektív és nem teljesen megmagyarázott egyéni vélemények voltak.

10x nagyításnak betudható volt az is, hogy többek megjegyezték, hogy a nagyítás miatt nehezebb a megtartása, remeghet a kép, ezért kihatással volt ez a szürkületben is való használatra, de ez már megint csak ember és főleg korfüggő kérdés is.

Támaszték használata esetén ez nem jelentkezik, de ezen a tesztelésen mindenki állva, kézből vizsgálta a távcsöveket.

Ami lényeg, hogy a túlnyomó többség, köztük kitűnő optikai ismeretekkel is rendelkező személyek a következő megállapításra jutottak.
Érdemben és összességében különbséget nem véltek felfedezni a Swarovski 8x56 SLC, Zeiss Dialyt 8x56B és a Delta Titanium 8x 56, 10x56 és 9x63-as távcső között.

Vagy ha volt is különvélemény, akkor azt megmagyarázni nem tudták, és jobban csak utózöngésnek tűnt.

Valószínűleg a Swarovski felségjelzésnek szólt csak a mintha, de talán, még sem, és nem is tudom, de lehet, stb. magyarázkodás.

Mivel az elmúlt két tesztelés is azt az eredményt hozta, hogy a Delta Titanium tényleg élen van a középkategóriát tekintve, most ezen a tesztelésen a prémium jelenlétének köszönhetően, látható volt a gyakorlatban, hogy árban van különbség, de minőségben nem érzékelhető, vagy csúnyán fogalmazva, ár-értékarányban nincs összhang.

Még azt megjegyezném, hogy szürkület kezdetén és azt követően a nagyobb objektívvel rendelkező távcsöveknél a „hullámzás” észlelhető volt ismét, mint az előző két teszteléskor is.
Ez a céltávcsövek tesztelésekor is érezhető volt.

Néha az egyik beadta a kulcsot szürkületben, majd magához tért és előre tört, aztán vagy tartotta magát, vagy visszaesett és nem bírta tovább az élmezőnyt.

A nem említett távcsöveknél a nappali optikai minőséget lehetne ecsetelni, amely több gyártmánynál érezhető volt a túlzott színezés, kontúrtorzítás.
Nappali, elsődlegesen cserkelő, vagy masszív turistatávcsőnek sok féle és fajta megfelel.

Visszatérve a nagyokhoz.
Többen kérdezték, hogy minek tudható be a Delta Titanium távcső tudása?

Nekem az a véleményem, hogy ugye a két prémiumkategóriás távcső, tetőélprizmás, ami ugye jó, de egy minőségi porro-prizmással felveheti a versenyt, de akkor keményen harcolni kell az optikai bevonatok minőségén, hogy ellensúlyozva legyen a porro-val szembeni hátránya.
Delta Titaniumnál a prizmaházat is tekintve, látható, hogy annak a legkisebb a mérete, tehát a prizmák közti fényvesztés a legkevesebb, plusz még a lencseminőség, bevonat segít abban, hogy felérje a nagyokat és azokkal egy szinten, dolgozzon a gyakorlatban.

Mindenki saját és egyenkénti véleményét minden egyes távcsőről meghallgatni és azt jegyzetelni technikailag nem volt megoldható, mert nem szerettem volna katonás alakzatban kihallgatást tartani, ezért a tömeg, a tesztelő csoportosulás véleményét osztottam meg.

Végezetül szeretném megköszönni a forgalmazóknak, magánszemélyeknek az optikai eszközök biztosítását, köszönöm a segítséget a tesztelés megrendezéséhez, mert ez nélkülük nem sikerült volna, ebben a formában és színvonalon.
Sajnálatos, hogy a többi forgalmazó tudva a tesztelésről még csak nem is jelentkezett, vagy szólt, hogy mentse ki magát, de én kicsit gonoszkodva azt gondolom, hogy többen nem merték felvállalni a tesztet, annak sikerét, vagy bukását.

Na, meg, hogy erről írás is lesz, amit remélhetőleg sokan fognak olvasni.

Tisztelettel:
Tóth Attila László (TAL 2009. 06. 15.