Nyomtatás
Találatok: 6754

rizzini vadászfegyverKerekded külső, de kemény jellem!. E néhány hónapja már várt bock expressz „kerek” baszküllel, teljesen hagyományos kaliberválasztékkal és felettébb csinos kivitellel ajándékoz meg bennünket. A legkomolyabb dolgok azonban akkor történnek, amikor lőni kezd.

Ezúttal ne keressenek semmilyen eredetiséget, különleges megoldást: a most bemutatandó fegyver egy kifejezetten klasszikus bock golyós, amely tökéletesen megfelel hajtáspuskához illő feladatkörének. Az újdonság hatását kétségtelenül a „kerek baszkül” effektus kelti. Annak ellenére vonzza a tekintetet, hogy a gyönyörű fa mellett se nem túl csillogó, se nem túlságosan díszes. Épp ellenkezőleg: a baszkül kivitele nagyon is hagyományos, semmi csicsa, csak diszkrét elegancia. A zárásról erős alsó retesz gondoskodik, amely egy, a csőpántba mart horonyba kapaszkodik. Az egész egy erős, merev egységet képez. Arra az esetre, ha a hosszú és hűséges szolgálat után némi utánállításra lenne szükség, a forgócsapok cserélhetőek.
Külső szemlélődés folyamán az első kétely a fegyver finomsága és könnyűsége láttán fogalmazódik meg bennünk. Túl sok ehhez hasonló puskát láttunk ugyanis, amelyek szép küllemük mellett lövéskor már tökéletesen kényelmetlennek bizonyultak az olyan erősebb lőszerekkel, mint a 9.3x74 mm R vagy a .30R Blaser. Itt azonban – és ebben minden bizonnyal az alig kifejezett disznóhát is szerepet játszik – a visszarúgás könnyen és kényelmesen kezelhető, még agytalpborítás nélkül is. Mindez megérdemli, hogy megemlítsük.
Az is igaz, hogy a kivitel megkérdőjelezhetetlen minőségű. A baszkül acélból van, lézerrel gravírozott, igen szép mintákat találunk rajta: mindkét oldalon akantuszlevelek „forognak” a baszkül lekerekített részén, alul pedig egy kissé kevésbé jól sikerült őzbak fejét keretezik – az utóbbi talán megérdemelte volna, hogy kézzel is rádolgozzanak egy kicsit. Azt is észrevehetjük, hogy a billentyűkengyel – amelyet a baszkül óezüst felülete mellett meghagytak feketének – sem kerekített peremet, sem gravírt nem kapott. A csősínek végeit lezárták, úgyhogy nem kell aggódnunk, hogy később, ha himbálózik a puska, majd „csörögni” fog odabenn... A választott fák szépségesek, látványos erezetűek, éles kontraszttal és párhuzamos csíkozással. Az agytalp szintén diófából van, de fordított száliránnyal; a szerepe úgysem az, hogy az idők végezetéig fönt maradjon, ha a tulajdonos úgy dönt, hogy visszarúgás-elnyelő agytalpborítást szerel föl. Az enyhén disznóhátas tusa jó formájú és jól kivitelezett kettős rétegű bajor pofadékot kapott. Rendelésre és persze némi várakozás árán kerek pofadékot is választhatunk. A kerekded előagy a szétszereléshez egy igen diszkrét, pumpás reteszt rejt, egyéb említenivaló vele kapcsolatban nincs.

.30R Blaser és szép szórás

Végül pedig említsük meg, hogy a puska felár nélkül rendelhető balkezes tusával – ez bizony elég ritka dolog ez ahhoz, hogy fennhangon ünnepeljük! Vásárolhatunk továbbá 28/70 mm-es sörétes csőkészletet is, acélsörétre bevizsgáltat, cserélhető choke-okkal.
Miután a fegyvert a kofferből kivettük és összeszereltük, azonnal két megállapítást tehettünk. Először is, hogy az egyensúlya figyelemre méltóan jó, másodszor pedig, hogy a tusa gyakorlatilag mindennemű oldalirányú hajlástól mentes, így felkészülhetünk arra, hogy a nyakunkban némi fájdalmat érzünk majd, ha azt akarjuk, hogy a célzóeszközök egy vonalba kerüljenek. Persze egy iroda még nem a terep, várjuk ki a végét, mit mutat majd az éles bevetés.
Egy dolog már itt is feltűnik: a puska élénk, és egészen természetesen keresi meg a vállmélyedést, hogy az agytalp befészkelje magát. Jó jel. S az egyensúly? Kitűnő. Az orrunk sem vérzik, a fegyver élénksége biztató. A fegyvert 7x65 mm R, 8x57 mm JRS, 9.3x74 mm R és .30R Blaser kaliberekben áll rendelkezésre – tesztpuskánk ez utóbbi kaliberű volt. Emlékeztetőül: ez egy 11.70 g-os lövedéket 860 m/s-os sebességgel lő ki (illetve 10.70 g-osat 900 m/s-mal), s ezzel úgy hajtásra, mint lesvadászatra kiválóan alkalmas. Mindehhez az Ermes expressz kiváló nyílt célzóeszközöket kínál, amelyeket optikai szál is kiegészít: egy elég termetes, fluópiros célgömb segíti a kapáslövést, a nézőke pedig három zöld pontot kapott. Mindez még nyílt terepen is jól látszik és főleg könnyű megszokni.
Az a csősínszakasz, amelyre a nézőkét szerelték, minden 11 mm-es, gyorsszorítós céltávcső-szereléket elfogad. Két mélyedés (amelyet egy kiválóan illeszkedő, odacsavarozott kis elemmel dugaszoltak el) segítségével kampós, forgó és billenő szerelékeket is feltetethetünk, de ekkor már puskaműves segítségére lesz szükség.
Az egyébként sok puskában egyáltalán nem a lágyságáról ismert .30R Blaser a mi tesztvegyverünkben kifejezetten civilizált módon viselkedett. Az 59 cm-es csövek – amelyek összetartását egy, a közbülső csősín végébe süllyesztett csavarral lehet állítani – 50 méteren a felső és az alsó cső között már elsőre 4 cm-es szórású lőképet adtak. 5 cm-es szórásnál azonban semmilyen lőszerrel sem sikerült rosszabbat produkálnunk.

Passzol, de nem ugrál

Ezen a modellen nincs sorrendváltó – de egész őszintén, ki fog ezért panaszkodni? Ennek a fegyvertípusnak nem a lesvadászat a fő profilja – bár a monobillentyű egyébként kiváló minőségben közvetít a lövés pillanatában. Ha a célpont mozog, akkor a „jól kézre esés”, ami e fegyver nagy előnye, igencsak értékes tulajdonság. A csövek nem túl rövidek, és tömegük a kitámasztott lövést ugyanúgy segíti, mint a fordulatból történőt. Ezzel egyidőben semmilyen oldalirányú erőt vagy félreugrást nem tapasztalni: tényleg olyan érzésünk van, mintha ez a golyós csakis egyenes vonalban akarna hátrarúgni. Egy kis bánatunk van csak: az, hogy az előagy ilyen rövid. Négy vagy öt centivel hosszabbat minden nagy kezű vadász nagyra értékelne.
Ha „passzol”, az már nem rossz. Ha ráadásul még jól is működik, az a csúcs. Hát mit is kívánhatnánk még?...

Szöveg: Alain F. Gheerbrant
Kép: Bruno Berbessou

 

AZ ÉLMÉNYVADÁSZ VÉLEMÉNYE
+ Kiváló egyensúly
+ Kerek és kecses baszkül
+ Nagyon jó csövek
+ Jól tervezett tusa, szép fa, balkezes változat felár nélkül

- Szép, de nem túl eredeti gravírozás

Technikai adatok

Gyártó: Rizzini, Olaszország
Fegyvertípus: bock csőelrendezésű golyós expressz
Tesztelt kaliber: .30R Blaser
Egyéb kaliberek: 7x65 mm R, 8x57 mm JRS, 9.3x74 mm R
Csövek: 59 cm (választható), cserélhetőek. Megrendelésre 28/70-es cső is kapható (1300 euró)
Tusa: pisztolymarkolat, enyhe disznóhát, lézeres rovátkolás, bajor pofadék (kerek pofadék opciósan)
Baszkül: acél
Tömeg: 3.1 kg
Ár: 5990 eurótól

Forrás: Élményvadász Magazin