Nyomtatás
Találatok: 6397

nikon távcsőA precíziós optikák vilgágelső márkáját nem kell bemutatni – kivéve talán a vadászoknak. E vásárlói kör ugyanis gyakran máshol, máshogyan, más szempontok alapján válogat, ezért akár a legnagyobb márkák termékei mellett is képes elsétálni.

A Nikon ismertsége valóban a fényképezésnek köszönhető, ami igencsak hátrány lehet a „saját” márkákat preferáló vadászati piacon, gondolhatnánk. Ez azonban nincs így, méghozzá azért, mert nagyon sok vadász rendszeresen fotózik is, így igencsak ismeri a japán cég nevét. A Nikon az Egyesült Államokban tölt be piacvezető szerepet, a Las Vegas-i Shot Show-n, amely egyben a világ legnagyobb vadászkiállítása is, szinte külön városrész a standja. Persze ez itt Európa és nem az Egyesült Államok, de azért a Nikon az európai vadászok között is egyre népszerűbbé válik.

Vadászat és választék

A márka nagy előnye – egyben történelmi öröksége –, hogy igen sokoldalú, az optikai piac szinte teljes spektrumát lefedi, s így gyártóként a létező legszélesebb választékot nyújtja a vadászoknak is. Klasszikus távcsövek, céltávcsövek-fegyveroptikák, pirospontos célzókészülékek és távolságmérők is találhatók a palettán. Közvetetten ide kapcsolódik a fényképezőgép-ágazat is, a tükörreflexes és kompakt gépekkel, illetve egy ígéretes, új technológiájú termék, a digiszkóp (lásd keretes cikkünket). A termékek pozicionálása többszintű, ami minden pénztárca számára kínál valamilyen megoldást. Felső kategóriában a HGL-sorozat távcsövei például a lehető legmagasabb színvonalat képviselik, amely semmivel nem marad el a legpatinásabb vadászmárkákéi mögött, de az ár-érték arány lejjebb is kiváló.

A lencsétől a megapixelig

Pedig az egyik leghíresebb fényképezőgép-gyártó nem a mára emblematikussá vált fotóapparátjaival kezdte karrierjét. 90 éve a Nikon cég optikai lencsék készítőjeként indult: távcsövekhez, fényképezőgépekhez csiszolt üveglencséket. Később aztán kész objektíveket is elkezdtek gyártani. A 60-as években pedig a tükörreflexes fényképezőgépek megjelenésekor alkotta meg saját vázait, és  vált ismertté, mint fényképezőgép-gyártó. Ez az organikus fejlődés értelemszerűen komoly tapasztalat- és tudásbázist is kialakított.

A célkeresztben Európa

A Nikon termékpolitikája földrajzilag két irányba: az Egyesült Államok és Európa felé összpontosul. A márka immár több, mint tíz éve fejlesztette ki a Monarch céltávcső-családot. Ez jelenleg négy modellből áll, igény szerint pirospontos irányzékkal vagy anélkül. E céltávcsövek európai ízlés szerint, azaz 30 mm-es testátmérővel és például 4-es irányzójellel készülnek. A Monarch-család azóta egy pirospontos célzókészülékkel és egy több távcsőből álló kínálattal is bővült, és jó ár-érték arányával a Nikonnak az európai vadászpiacon történő fejlődését hivatott elősegíteni. A vadászoknak azonban további látcsövek is készülnek, így az Action VII, az Action EX és a Sportstar-széria. A céltávcsövek között a vadászok által leginkább kedvelt modellek jelenleg a Monarch E család tagjai. Érdekes tény egyébként, hogy a keresőtávcsövek magasabb piaci részesedésük ellenére sokkal kisebb visszhangot produkálnak a szakmában, mint a céltávcsövek, amit minden bizonnyal a a les- és a hajtóvadászatot kedvelő és űző nimródok egymáshoz képest viszonyított arányai magyaráznak.

Zsebibabák

Megemlítendők még a Nikon kis méretű és tömegű távcsövei is, így például a Sportstar-sorozat, amelynek összecsukható modelljei egy kabátzsebben is könnyedén elférnek, de igencsak jól jöhetnek, ha a hegyen vagy a mezőn azonosítani, vagy alaposabban megvizsgálni szeretnénk az észlelt vadat. A piramis csúcsán itt a HGL (High Grade Lite) modellcsalád áll, amely a jelenleg elérhető legmagasabb optikai minőséget adja, mindezt azonban kis tömeggel és térfogattal.
A Nikon gyárt továbbá többféle távolságmérőt, sőt monokulárokat is. Vadászok, figyelem: vásárláskor érdemes a hagyományos vadászmárkákon túl is tekinteni!

 

DIGISZKÓP
Egyre népszerűbb jelenség
A digiszkóp roppant praktikus találmány. Segítségével lehetővé válik, hogy olyan képet rögzíthessünk, amit például egy Nikon Fieldscope vagy Spotting Scope monokulárral figyelünk meg. A Fieldscope-ot egy adapterrel kell a digitális fényképezőgéphez csatlakoztatni, és így egy szupererős, a fényképezőgépek objektívjeinek nagyítását messze meghaladó távcső segítségével fényképezhetünk.

Forrás: Élményvadász Magazin