Nyomtatás
Találatok: 38962

308 winchester 7.62x51A Winchester cég 1952-ben jelent meg a hadi változattal, amelyet a NATO-ban rendszeresítettek. Hamarosan a polgári változattal, fegyverrel és lőszerrel is megjelent a piacon. Az eltelt ötven év alatt igen látványos karriert futott be, azaz a döntés a Winchester cég mérnökeit és akkori vezetőit igazolta. A mesterlövők és sportlövészek körében mai napig töretlen a népszerűsége a .308-as Winchesternek. Nagyhírű cégek (pl. a Steyr Mannlicher SSG) gyártanak mesterlövő- és sportfegyvereket.

Jelenleg a világ egyik legnépszerűbb puskatölténye, e tekintetben csak a 30-06-os előzi meg. Nagyon sok lövedéktípussal és lövedéktömeggel, 6.5-14.3 g között gyártják. A világ talán valamennyi jelentős lőszergyártó cége gyárt hozzá vadászlőszereket. Ezt a kalibert a fegyvergyártók is szerepeltetik a gyártási programjukban. A vadászati szempontokat figyelembe véve a varmint-lövészettől kezdve a nehéz nagytestű csülkösvadak és nagyragadozók vadászatára is eredményesen használható. A billenő csövű bockbüchsflinte, drilling, kipplaufbüchse, valamint ismétlő és félautomata golyós fegyverek készülnek ebben a kaliberben.

Lapua Mega SP (Soft Point) 12 g, 185 gr

Puha hegyű, részben köpenyes expanziós lövedék, úgynevezett széteső típus. A tombak lövedékköpeny a farrészen zárt, míg elöl a csúcsnál nyitott, ahol az ólommag egy része kiáll.
A vadtestbe való becsapódáskor az ólomhegy expanzióindítóként is funkcionál, ez a lövedék hatékonyságát növeli. A lövedéktest talpán és középső részénél a köpeny megerősített vastagságú. Ez megakadályozza becsapódáskor a maradványtest teljes szétesését. A nagyfelületű felgombásodott maradványtest az erős izomkötegeket és a csontot is képes átütni. Tömegét és teljesítményét figyelembe véve, kizárólag nagytestű vadra, így vaddisznóra, szarvasfélékre és antilopokra ajánlja a gyártó.
V0=765 m/s, E0=3620 J, OBT=150 m

Lapua Naturalis 11.7 g, 180 gr

A finn Lapua 2002-ben mutatta be ezt a saját tervezésű, üreges hegyű lövedéket. Ez ma a 21. század környezetkímélő vadászlövedéke. A tömör lövedéktest rézből készül, ólommagot nem tartalmaz, ezért teljesen környezetbarát. A lövedékorrban egy furat van kialakítva, amelyet egy gomba formájú, zöldszínű műanyaghegy zár le. A vadtestbe történő becsapódáskor a műanyaghegy feszítőként funkcionál, ezzel is elősegítve az eredeti lövedéktömeggel megegyező súlyú maradványtest felgombásodását. A Naturalis lövedék a testüregbe hatolva drasztikusan és gyorsan leadja az energiáját, és kiváló ölőhatással bír. A jövőben egyre inkább ezeket a típusú lövedékeket gyártják majd a környezetvédelem érdekében. Kizárólag nagytestű vad elejtésére ajánlják, mert csak ott képes a maradék energiát leadni.
V0=775 m/s, E0=3502 J, OBT=155 m

Lapua Silver Jacket Scenar 10.85 g, 167 gr

Speciális külső bevonattal ellátott tömör rézlövedék. Első sorban versenyszerű céllövészetre használják. Kiváló ballisztikai adottságai a lövedék hegyes orrának és csónakszerű farrészének köszönhetők. A vadászok kisebb szőrmés állatok elejtésére és lőgyakorlásra használják.
V0=840 m/s, E0=3828 J, OBT=175 m

Brenneke TOG (Torpedo Optimal Geschoss) 10.7 g, 165 gr

A Brenneke cég 2003-ban mutatta be ezt a nem széteső típusú expanzív lövedéket. A klasszikus torpedóforma teljesen új szerkezetet takar. A köpeny alsó része vastag falú, hogy megakadályozza a lövedék szél­esését. A falvastagság a lövedékorr felé fokozatosan elvékonyodik. A lövedéktestbe antimonnal keményített ólmot öntenek. A lövedék­csúcshoz közel az öntési eljárásból kifolyólag egy széles ólom körgyűrű veszi körbe a magot. A nagyvad testébe való becsapódáskor az ólomgyűrűnek köszönhetően az expanzió megáll, ami által a lövedék az eredeti tömegének kétszeresére gombásodik. Az eredeti lövedéktömeg 90%-át megtartja, és eléggé nagy energiával rendelkezik ahhoz, hogy a nagyvad testét átüsse. Fedett terepen is használható.
V0=840 m/s, E0=3775 J, OBT=176 m

Brenneke TUG (Torpedo Universal Geschoss) 11.7 g, 181 gr

A német Wilhelm Brenneke konstrukciója. A lövedék elülső ólommagjába kúposan illeszkedik a hátsó lövedék magja. Ez csökkenti a lövedék gombásodó képességét, ami által nagyobb átütő teljesítmény érhető el. A TUG hosszú vezető része minden kaliberben kiváló lőpontos­ságot biztosít. A Brenneke lövedékekre jellemző az éles peremki­képzés (amelytől vágott szőr marad a kimeneti nyílásnál, és bő vérzés keletkezik). A lövedékkonstrukció erős, nagytestű vadfajokra (vaddisznó, szarvas, medve, nagytestű afrikai antilopok) alkalmas.
V0=780 m/s, E0=3559 J, OBT=160 m

Norma Plastik Point 11.7 g, 180 gr

A lövedék műanyag golyóval lezárt hegye kiváló expanziót biztosít a vadtestbe való becsapódó lövedéknek. Az elődöt Dual-Core néven több évtizedig gyártotta a Norma. Széteső szerkezetű, kiváló ölőerejű lövedék. A folyt acéllemez lövedékköpeny a lövedékcsúcs felé elvékonyodik, a vastag köpenyfalban körbefutó körhorony megakadályozza az antimonnal keményített ólombetét kiszakadását a maradványtestből. A műanyag golyó megakadályozza a lövedékhely deformálást, másrészt elősegíti a lövedék elülső részének szétfeszítését, ezzel is segítve a nagy energialeadással járó drasztikus expanziót. A felgombásodott maradványtest a kisebb és közepes vad testét általában átüti. Jó lövés esetén ölőereje brutális lehet. Nyílt terepre való.
V0=796 m/s, E0=3708 J, OBT=165 m

Norma Oryx 11.7 g, 180 gr

A Norma új tervezésű, lapos ólomhegyű szabályozott expanziójú, nem széteső szerkezetű lövedék, amelyet 1996-ban vezettek be. Az antimonnal keményített ólommagot a gyártás során különleges kémiai eljárással rögzítik a rézköpeny falához, ez az eljárás titkos. Ebből adódóan a becsapódás után szabályozott expanzió és fokozatos energialeadás következik be, amely az eredeti lövedéktömeg kb. 90%-át egyben tartja. A nagytömegű felgombásodott maradványtest még olyan nagy átütőerővel rendelkezik, hogy nagy sebcsatornát vágva az erős, csülkös vad testét is képes átütni. A lövedék erős sokkhatással öli meg a jó kamratalálatot kapott nagyvadat. Fedett terepen is használható
V0=796 m/s, E0=3708 J, OBT=165 m

Norma Nosler BST 9.7 g, 150 gr

Műanyag heggyel lezárt üreges hegyű, széteső expanzív lövedék. A lövedék hagyományos Boat-Tail torpedóforma. A köpenyszájtól lefelé haladva a köpeny egyenletes falvastagságú, vastag tömör fenék részben végződik, amely elősegíti a fokozott expanziót. A műanyag hegy alsó szára a kemény ólommag belső nútjába úgy illeszkedik, hogy nem ér a nút végéig. A vadtestbe való becsapódáskor a műanyag hegy egészen becsúszik a nút végéig és szétfeszíti az ólommagot. A lövedékhatás robbanásszerű expanzióval és sokkoló szilánkhatással jár. Kistömegű lövedékkel erős testű nagyvadra ne lőjünk, mert a nagy sebesség miatt az esetek nagy többségben a test felületén expandál, és nem hatol be a test üregébe. Csak kimondottan nyílt terepre való.
V0=860 m/s, E0=3596 J, OBT=176 m

Norma Swift A-Frame 10.7g, 165 gr     

Műanyag heggyel lezárt üreges hegyű, széteső, expanzív lövedék. A tervezők megmaradtak a hagyományos Boat-Tail torpedóformánál. A köpenyszájtól lefelé a köpeny egyenletes falvastagságú, és egy vastag, tömör fenékrészben végződik. Ez az, ami elősegíti a fokozott expanziót. A műanyag hegy alsó szára úgy illeszkedik a kemény ólommag belső nútjába, hogy nem ér a nút végéig. Becsapódáskor a polykarbonát hegy egészen becsúszik a nút végéig, és szétfeszíti az ólommagot. Ez a lövedékhatás robbanásszerű expanzióval és szilánkhatással jár együtt. Kistömegű széteső lövedékkel nagytestű vadra közeli lőtávolságra lehetőleg ne lőjünk, mert a nagy sebesség miatt a robbanásszerű expanzió izom- vagy csonttalálat esetén is a test felszínén, nem pedig a testüregben következik be. Közepes testméretű szarvasfélék, vadjuhok és különböző antilopfajták elejtéséhez való hosszú lőtávolságon is. Nyíltterepen használjuk.
V0=823 m/s, E0=3622 J, OBT=170 m

Norma Vulkan 11.7 g, 180 gr

A svéd Norma 1980-ban mutatta be ezt a nyitott, lapos hegyű, expanzív lövedéket. A tombakból készült lövedékköpeny a lövedéktest alsó részén vastag falú, a köpenyszáj felé haladva fokozatosan elvékonyodik. A lövedék különlegessége, hogy a lövedékcsúcs lapos végű, kemény ólommagjába a lövedékköpeny anyaga visszahajlóan körbe van peremezve. Ennek köszönhetően a vad testébe való csapódáskor gyors energialeadás és expanzió következik be. A maradványtest szétszakadását a lövedéktest alsó részén kialakított erős körhorony akadályozza meg. Ölőhatása kiváló, sok esetben a lövést követően helyben marad a vad. Kimondottan erős testű vadfélékre ajánlja eredményesen a gyártó. Bokrokkal fedett terepen is ajánlják a használatát.
V0=796 m/s, E0=3708 J, OBT=150 m

Norma Alaska 11.7 g, 180 gr

A Norma gyártmányú Dual-Core Alaska lövedék típusokhoz a Tri-Clad borítást használják. Az elöl vékony hátul vastagabb falú lövedékköpeny ólom-antimon magot borít. A lövedékköpeny kupro-nikkel ötvözettel platírozott folyt acélból készül. A külső réteg kenőanyagként funkcionál a lövedék és csőfurat között, ugyanakkor a korrózió ellen véd. A lövedék köpenye az orr-rész felé fokozatosan elvékonyodik. Ez kedvezően befolyásolja a maradványtest felgombásodását. A vadtestbe becsapódó lövedék teljes szétesését a lövedéktest közepén a paláston körbefutó peremezési horony akadályozza meg. Mivel a lövedék jó ölőhatással bír, és a vadhúst sem roncsolja drasztikusan, ezért igen közkedvelt a vadászok között. Fedett terepen is használható.
V0=796 m/s, E0=3708 J, OBT=150 m

Norma Nosler Partition 11.7 g, 180 gr

Műanyag heggyel lezárt üreges hegyű, széteső expanzív lövedék. A lövedék hagyományos Boat-Tail torpedó forma. A köpenyszájtól lefelé haladva a köpeny egyenletes falvastagságú, és vastag tömör fenékrészben végződik, amely elősegíti a fokozott expanziót. A műanyag hely alsó szára a kemény ólommag belső nútjába úgy illeszkedik, hogy nem ér a nút végéig. A vadtestbe való becsapódáskor a műanyag hegy egészen becsúszik a nút végéig és szétfeszíti az ólommagot. A lövedékhatás robbanásszerű expanzióval és sokkoló szilánkhatással jár. Kistömegű lövedékkel erős testű nagyvadra ne lőjünk, mert a nagy sebesség miatt az esetek nagy többségben a test felületén expandál, és nem hatol be a test üregébe. Csak kimondottam nyílt terepre való.
V0=796 m/s, E0=3708 J, OBT=150 m

Norma Diamond 10.9 g, 168 gr

Lubalox bevonatú, torpedó formátumú, speciálisan versenyekre kifejlesztett  kiváló lövedék. Kizárólag gyakorló céllövészetre és versenyre használják. A lövedék formája és külső, speciális bevonata kiváló ballisztikával párosul.
V0=777 m/s

Remington Accutip-Boat-Tail  10.5 g, 165 gr

Réz tombak lövedékköpeny, műanyag heggyel lezárva. A kiváló lőpontosságot a tervezők a Boat-Tail torpedóformával érték el. Szerkezetével azonosnak tekinthető a Core-Lokt lövedékkel. A lövedék maradványteste nagyobb szirmokba nyílik szét, mint a Core-Lokt lövedék, ami által még brutálisabb roncsolást idéz elő a vad testében. Szintén közepes, de inkább nagytestű vadfélékre ajánlott. Magashegységi vadászatoknál kiválóan használható a távlövéseknél a lapos röppálya előnyeit kamatoztatva. Közelre leadott lövéseknél a vad testébe való becsapódáskor a nagy sebesség következtében  a test felületén expandálhat, ami súlyos roncsolást idéz elő, de nemes belső szervet nem ér a lövedék. Lehetőleg nyílt terepen használjuk.
V0=760 m/s, E0=3200 J, OBT=165 m

Hornady BTSP InterLock 10.5 g, 165 gr

Műanyag heggyel lezárt üreges hegyű, széteső expanzív lövedék. A lövedék a hagyományos Boat-Tail torpedóforma. A köpenyszájtól lefelé haladva a lövedékköpeny egyenletes falvastagságú, és egy vastag, tömör fenékrészben végződik, amely elősegíti a fokozott expanziót. A polykarbonát hegy alsó szára a keményített ólommag belső nútjába úgy illeszkedik, hogy nem teljesen ér a nút végéig. A vad testébe való becsapódáskor a műanyag hegy egészen becsúszik a nút végéig, és szabályosan szétfeszíti az ólommagot. Ez a lövedékhatás robbanásszerű expanzióval és sokkoló szilánkhatással jár együtt. A kistömegű lövedékkel erős testű vadra közeli lőtávra ne lőjünk, mert a nagy lövedéksebesség miatt a robbanásszerű expanzió az esetek nagy többségében erős izomtömeg- vagy csonttalálat esetén a felszínen következik be. Kis- és közepes testű vadfajokra ajánlott a használata.
V0=770 m/s, E0=3250 J, OBT=165 m

Nagy Gábor

 

Támogatóink

Szerdahelyi Kft.
Diana Kereskedelmi Szövetkezet
Magnum Kft.
Hungaro Arms Kft.

Forrás: Élményvadász Magazin