Nyomtatás
Találatok: 2671

william powell puskákA William Powell olyan márka, amely immár két évszázada készít magas minőségű oldallakatos fegyvereket. A Greenerrel és a Westley-Richards-szal a birminghami puskaműves hagyományokat örökíti tovább.

A William Powell az összes birminghami fegyvercég közül a leglondoniasabb. Két évszázados fennállása (az idén 207 gyertyát fújhat el) alatt minden szempontból igen változatos és sokszínű puskakínálat jellemezte. A bemutatótermekben kínált régebbi Powell fegyverek gyakran alig díszített baszküljeikkel és átdolgozott, egyszerűsített Holland&Holland oldallakatos mechanikájukkal néha közepesnek tűnnek. Ha azonban vesszük a fáradságot egy kis kutatásra, olyan csodálatos darabokat is találunk – tökéletes kivitelezésű oldallakatos duplacsövűeket –, amelyek a brit főváros legnagyobb márkaneveihez is méltók. Azt mondják egyébként, hogy a William Powell&Son Birmingham legjobb ügyfélkörét tudhatta magáénak. Akár igazság ez, akár csak egy legenda – elvégre Birmingham azért a Greener és a Westley-Richards városa is –, már maga a felvetés is a Powell létjogosultságáról tanúskodik az angol fegyverek legfelsőbb köreiben.
A William Powell céget 1802-ben ketten alapították: természetesen William Powell, illetve Joseph Simmons. Bár gyakorlatilag Powell volt a cégvezető és az igazgató, mellette a puskaműves, a szakma embere valójában Simmons volt. Az utóbbi azonban alig tíz évvel az alapítás után meghalt. Egy valószínűsíthetően igen nehéz átmeneti időszak következett, amelynek végeztével a cég tovább nőtt, sőt, többször is költözésre kényszerült, hogy az egyre erősödő – katonai – keresletnek meg tudjon felelni. Merthogy életének első időszakában a Powell a napoleoni hadsereg ellen küzdő angol csapatok felszerelésében vállal tevékeny részt, később pedig az amerikai polgárháború erős kereslete lendíti az üzletét.
1846-ban az alapító szintén William nevű fia 23 évesen, tanulóévei végeztével társsá válik az üzletben. Innentől a cég a William Powell&Son (W. P. és Fia) nevet viseli. Az ifjabb Powell új ötleteket is hoz, és közvetlenül az amerikai polgárháború vége előtt, 1864-ben szabadalmaztatnak is egy új puskát, egy, a nyitáskor a retesz hátramozdulásával felhúzódó, Snap Action működésű fegyvert. Később újabb nyitási rendszert szabadalmaztatnak, a Lift Uplevert, amely a két kakas mögött elhelyezkedő olyan biztosító, amelyet a puska nyitásához meg kell emelni. Ez gyors népszerűségre tesz szert és a Powell 4-5000 darabot ad el belőle.
Ugyanekkortájt, 1862-ben William Leith személyében és tanulóévei megkezdésére a harmadik William Powell generáció is belép a családi cégbe.

Évente három puskával több

Apákról fiúkra szállva a Powell változó sikerrel lépked át a huszadik századon, egy különösen dicsőséges időszakkal, amely 1960-tól a hetvenes évek végéig tartott. Ma az ötödik generáció, David és Peter Powell irányítja a vállalatot, még mindig az 1860-ban vásárolt Carrs Lane-i épületből. Ez a cím nem kis szerepet játszott a márka sikerében, ugyanis Birmingham központi tengelyén helyezkedik el. Manapság évente három, nagyon magas minőségű puskát készítenek. Ezeket időnként Olaszországba küldik gravíroztatni, így felelvén meg az angol ügyfélkör erős keresletének a finom bulino-vésetek iránt. E mai darabok csupán egy kiváltságos réteg számára elérhetőek, de a használtpiacon szerencsére még mindig találkozhatunk gyártásuk színe-virágával. Így ki tudja, egy kis szerencsével ki és hol bukkanhat majd egy ilyen szép fegyverre? Amelyeken a baszkül megőrizte az eredeti márványozást, amelyeknek eredeti Holland&Holland vagy Scott szerkezete van, és amelyeket finom angol virágmintás véset díszít, a lehető legszebb és legjobb Powell-vételnek számítanak.

Forrás: Élményvadász Magazin