Nyomtatás
Találatok: 31694
9.3xg2 muserA 9.3x62 Mauser töltényt Otto Bock konstruálta Berlinben 1905-ben. Ma is töretlen a népszerűsége, elsősorban Európában. Kifejezetten erős csülkös nagyvad elejtésére alkalmas. Afrikában is kedvelt kaliberként használták kafferbivaly, oroszlán és nagytestű antilopfélék vadászatára. Napjainkban kafferbivalyra már nem engedik a használatát, helyette a .375 H&H Magnumot engedélyezik az afrikai vadászati hatóságok. Több európai gyártó, így a Mauser, a Blaser, a Krico, a Voere, a Steyr Mannlicher, a Browning, a Sako, a Tikka, a Sauer vagy a Heym csövezi a fegyvereit ezzel a kaliberű csővel. Az összes európai gyártó készít hozzá lőszert, különböző lövedéktípussal és -súllyal.

Igen nagy előnye a magnum kaliberekkel szemben (7 mm RM, .300 WM, .308 Norma Mag., stb.), hogy a kiváló ölőerő mellett nem végez brutális roncsolást a vad testében, ezáltal a vadhús a rosszabb lövésnél sem sérül oly mértékben, mint a magnum kaliberek használatakor. A hozzá kapható lőszerek is megfizethető áron elérhetők. Sokan lekezelően nyilatkoznak és nyilatkoztak a kaliber nagysága miatt, de akik 9.3x62 mm-es kaliberrel vadásznak, csak mosolyognak ezeken a megnyilvánulásokon, mert ők tudják, hogy kevésbé jó találat esetén sem kell sokat keresni a meglőtt vadat.
Norma Swift 16.2 g, 250 g
Jnorma töltényelenleg a legkiegyensúlyozottabb teljesítményű puha ólomhegyű, nem széteső szerkezetű, nagyvadra kifejlesztett lövedék. A tombakköpenyű lövedéket középen egy vastag gáttal kettéosztották. A gát megakadályozza a hátsó lövedékrész szétesését.
A kétfajta keménységű ólommag tömege eltér egymástól. A lövedék aljába nagyobb, míg a felső részbe kisebb tömegű lövedékmag van beöntve. A vadtestbe való becsapódáskor az erős falvastagságú köpenynek köszönhetően a nagy energiát a nagy lövedéksebesség mellett is fokozatos expandálással adja le. A lövedék az eredeti kaliber kétszeresére gombásodik. A Nosler lövedéknél megbízhatóbb, egyenletesebb a teljesítménye, ölőereje és megállítóhatása kiváló. A gyár még nem biztosított a hazai forgalmazónak ebből a lövedéktípusból, 2008 nyarától lesz kapható.
V0 780 m/s, E0 4787 J, OBT 155 m
Próbalövés-eredmény:
Norma Vulkan 15 g, 232 g
A svéd Norma 1980-ban mutatta be ezt a nyitott, lapos hegyű, expanzív lövedéket. A tombakból készült lövedékköpeny a lövedéktest alsó részén vastag falú, a köpenyszáj felé haladva fokozatosan elvékonyodik. A lövedék különlegessége, hogy a lövedékcsúcs lapos végű, kemény ólommagjában a lövedékköpeny anyaga visszahajlóan körbe van peremezve. Ennek köszönhetően a vad testébe csapódáskor gyors energialeadás és expanzió következik be. A maradványtest szétszakadását a lövedéktest alsó részén kialakított erős körhorony akadályozza meg. Ölőhatása kiváló, sok esetben a lövést követően helyben marad a vad. Kimondottan erős testű vadfélékre ajánlja eredményesen a gyártó. Bokrokkal fedett terepen is ajánlják a használatát.
V0 800 m/s, E0 4802 J, OBT 150 m
Próbalövés-eredmény:
Norma Plastspitz 18.5 g, 285 g
A lövedék műanyaggolyóval lezárt hegye kiváló expanziót biztosít a vadtestbe becsapódó lövedéknek. A Plastspitz széteső szerkezetű, kiváló ölőerejű lövedék.
A folytacéllemez lövedékköpeny a lövedékcsúcs felé elvékonyodik, a vastag köpenyfalban körbefutó körhorony megakadályozza az antimonnal keményített ólombetét kiszakadását a maradványtestből. A műanyaggolyó megakadályozza a lövedékhely deformálást, másrészt elősegíti a lövedék elülső részének szétfeszítését, ezzel is segítve a nagy energialeadással járó drasztikus expanziót.
A felgombásodott maradványtest a kisebb és közepes vad testét általában átüti. Jó lövés esetén ölőereje brutális lehet. Nyílt terepre való.
V0 720 m/s, E0 4804 J, OBT 140 m
Próbalövés-eredmény:
LAPUA Mega
18.5 g, 285 g
A lövedéktípus SP (Soft Point) puha hegyű, részben köpenyes expanziós lövedék, úgynevezett széteső típus. A köpeny a farrészen zárt, míg elöl a csúcsnál nyitott, ahol az ólommag egy része kiáll. Becsapódáskor az ólomhegy expanzióindítóként is funkcionál, ugyanakkor elősegíti az úgynevezett zömítést, amely akkor következik be, ha a lövedék a faránál tetőző gáznyomás hatására hirtelen fellépő erő következtében expandál, ezáltal kitölti a csőfurat huzagait. A jobb zömítés jobb gáznyomást eredményez a csőben, ami a hatékonyságot növeli. A lövedékmag ólom-antimon ötvözetből készül. A lövedékhegy és a csúcsív kedvező kialakítása hozzájárul a jó ballisztikai teljesítményhez. Tömegét és teljesítményét figyelembe véve kizárólag nagytestű vadra ajánlja a gyártó.
V0 690 m/s, E0 4404 J,
OBT 145 m
Próbalövés-eredmény:
Sellier&Bellot BARNES XLC 16.2 g, 250 g
Új tervezésű, nem széteső típusú, 1989-ben Randy Brooks tervezte, erős és veszélyes nagyvadak elejtésére alkalmas lövedék. A lövedéktest tömör sárgarézből készül. A hegyes orr-részben rövid furatot alakítottak ki. A köpenyen bemetszések találhatók, amely becsapódáskor biztosítja a lövedék sziromszerű szétnyílását és kontrollált deformálását. A lövedék még nagy lőtávon is jelentős becsapódási energiával bír. A jó ölőerőt a lövedéktest tömegének 100%-ában megmaradó maradványtest biztosítja. Többnyire az erős vadtestet is átüti. A jó ballisztikai paraméterek elérése céljából a lövedék alsó részén, a paláston négy darab körbefutó gyűrűt alakítottak ki Kiválóan alkalmas fedett terepen való vadászatra.
V0 715 m/s, E0 4090 J, OBT 143 m
Próbalövés-eredmény:
Blaser CDP
(Controled Deformation Process) 18.53 g, 286 g
Ezt az új tervezésű, kétrészes expanzív lövedéket, amely a Blaser márkanevet viseli, a svájci SM-AG fejlesztette ki. A V-alakú vastag tombak választógát két részre osztja a lövedéket. A választógát becsapódáskor tömörítőként funkcionál, ezzel elősegíti az eredeti kaliber 2.5-szeresére történő felgombásodását. A kúpos formájú lövedékorr hosszú ólommagja gombaformára alakulva expandál. A köpenyszáj belső oldalán lévő nútok szabályozzák a kontrolált expanziót. A vad testébe való becsapódáskor a lövedék fokozatosan adja le az energiát. Nagy kaliber esetén a nagytömegű maradványtest nem esik szét. Széles sebcsatornát vág, és átüti a vad testét. Használata erős nagyvadak elejtésére ajánlott.
V0 720 m/s, E0 4803 J, OBT 151m
Próbalövés-eredmény:
RWS UNI Classic 19 g, 295 g
Lövedéktípus: TUG (Torpedo Universal Geschoss). A lövedék elülső ólommagjában kúposan illeszkedik a hátsó lövedékmag. Ez a magkiképzés csökkenti a lövedék gombásodó képességét, ezáltal nagyobb átütőteljesítmény érhető el.
A lövedékkonstrukció erős, nagytestű vadfajokra alkalmas. A TUG hosszú vezető része minden kaliberben kiváló lőpontosságot biztosít. A jó keresztmetszeti terhelés és a lövedékfej kedvező kialakítása következtében igen ellenálló a röppályán előforduló kis akadályok eltérítő hatásával szemben. Nagy és gyors az energialeadása, kiváló a vad testére gyakorolt lövedékhatás, ugyanakkor nem roncsolja brutálisan a vadhúst. A Brenneke lövedékekre jellemző az éles peremkiképzés (amelytől vágott szőr marad a kimeneti nyílásnál, és bő vérzés keletkezik), valamint a farrész kúpos, hegyes kialakítása.
V0 740 m/s, E0 5202 J, OBT 150 m
Próbalövés-eredmény: Norma Alaska
18.5 g, 285 g
A Norma gyártmányú Dual-Core Alaska lövedéktípusokhoz a Tri-Clad borítást használják. Az elöl vékony, hátul vastagabb falú lövedékköpeny ólom-antimon magot borít. A lövedékköpeny kupro-nikkel ötvözettel platírozott folytacélból készül. A külső réteg kenőanyagként funkcionál a lövedék és csőfurat között, ugyanakkor a korrózió ellen véd. A lövedék köpenye az orr-rész felé fokozatosan elvékonyodik. Ez kedvezően befolyásolja a maradványtest felgombásodását. A vadtestbe becsapódó lövedék teljes szétesését a lövedéktest közepén a paláston körbefutó peremezési horony akadályozza meg. Mivel a lövedék jó ölőhatással bír, és a vadhúst sem roncsolja drasztikusan, igen közkedvelt a vadászok között. Fedett terepen is használható.
V0 720 m/s, E0 4797 J,
OBT 150 m
Próbalövés-eredmény:
Norma Oryx
15 g, 232 g
A Norma új tervezésű lapos ólomhegyű, szabályozott expanziójú, nem széteső szerkezetű lövedéke, amelyet 1996-ban vezettek be. Az antimonnal keményített ólommagot a gyártás során különleges kémiai eljárással rögzítik a rézköpeny falához, ez az eljárás titkos. Ebből adódóan a becsapódás után szabályozott expanzió és fokozatos energialeadás következik be, amely az eredeti lövedéktömeg kb. 90%-át egyben tartja. A nagy tömegű felgombásodott maradványtest olyan nagy átütőerővel rendelkezik, hogy nagy sebcsatornát vágva az erős csülkös vad testét is képes átütni. A lövedék erős sokkhatással öli meg a jó kamratalálatot kapó nagyvadat. Fedett terepen is használható
V0 800 m/s, E0 4802 J, OBT 155 m
Próbalövés-eredmény:
Norma Oryx
18.5 g, 285 g
Mindenben megegyezik a 15 g-os Oryxszal, de a nehezebb lövedéktömeg következtében erősebb csülkös vad elejtésére alkalmas.
V0 720 m/s, E0 4797 J,
OBT 145 m
Próbalövés-eredmény:
Sako Powerhead Barnes 16.2 g 250 g
Új tervezésű, nem széteső típusú, erős és veszélyes nagyvadak elejtésére alkalmas lövedék, amelyet 1989-ben Randy Brooks tervezett. Tömör sárgarézből készül a lövedéktest. A hegyes orr-részben rövid furatot alakítottak ki. A köpenyen bemetszések találhatók, amelyek becsapódáskor biztosítják a lövedék sziromszerű szétnyílását és kontrollált deformálását. A lövedék még nagy lőtávon is jelentős becsapódási energiával bír. A jó ölőerőt a lövedéktest tömegének 100%-ában megmaradó maradványtest biztosítja. Sokszor az erős vadtestet is átüti. A jó ballisztikai paraméterek elérése céljából a lövedék alsó részén, a paláston négy darab körbefutó gyűrűt alakítottak ki. Kiválóan alkalmas fedett terepen való vadászatra. A Powerhead Barnes a Barnes X továbbfejlesztett változata.
VO 725 m/s, EO 4390 J, OBT 155 m
Próbalövés-eredmény:
Brenneke TOG (Torpedo Optimal
Geschoss) 16 g, 246 g
A Brenneke cég 2003-ban mutatta be ezt a nem széteső típusú, expanzív lövedéket. A klasszikus torpedóforma teljesen új szerkezetet takar. A köpeny alsó része vastag falú, hogy megakadályozza a lövedék szél-esését. A falvastagság a lövedékorr felé fokozatosan elvékonyodik. A lövedéktestbe antimonnal keményített ólmot öntenek. A lövedék-csúcshoz közel az öntési eljárásból kifolyólag egy széles ólomkörgyűrű veszi körbe a magot. A nagyvad testébe való becsapódáskor az ólomgyűrűnek köszönhetően az expanzió megáll, és ezáltal a lövedék eredeti tömege kétszeresére gombásodik. Az eredeti lövedéktömeg 90%-át megtartja, és nagy energiával rendelkezik, hogy a nagyvad testét átüsse. Fedett terepen is használható.
VO 810 m/s, EO 5249 J, OBT 169 m
Próbalövés-eredmény:


Az összeállítást készítette: Nagy Gábor

Forrás: Élményvadász Magazin