Nyomtatás
Találatok: 21050
winchester vadászlőszerA nemzetközi vadászlőszerpiac egyik legendás lőszermárkája közel száz éve a Winchester. A Winchester márkájú golyóslőszerek (amelyeket az Egyesült Államokban az Illinois állambeli East Altonban üzemelő Olin Corporation gyárt) kiegyensúlyozott ballisztikai teljesítményükkel, széles kaliber- és lövedékválasztékukkal, és nem utolsósorban korrekt árukkal
a föld valamennyi kontinensén rengeteg vadászt nyertek meg felhasználónak.

Mi sem természetesebb, hogy a Winchester-Olin napjainkban is széles golyóspatron-választékkal áll a vadászok szolgálatára. A cég három különböző márkacsoportban (Supreme Elit, Supreme és Super-X) hozza forgalomba golyós töltényeit, amelyet a patronok kiszerelésénél, a jól elkülöníthető színes grafikával ellátott dobozoláson is nyomon lehet követni.
A „Supreme Elit” lőszerek szereléséhez csak a legújabb tervezésű XP3 lövedéktípust használják.
A „Supreme” márkacsoportot AccuBond, Ballistic Silvertip és Fail Safe lövedékekkel szerelik. Míg a legendás Super-X lőszercsoport
a saját tervezésű Silvertip, Power Point, valamint Pointed Soft Point lövedékekkel szerelve jut el a vásárlókhoz.
Puskatöltény-kínálatukban jelenleg 26 féle kaliber (.218 Bee-től a .45-70 Government-ig bezárólag) szerepel. A klasszikus amerikai standard, magnum és short magnum puskakaliberek mellett, 2001-től egyes európai kalibereket is felvettek gyártási programjukba. A Super-X kategóriába sorolt 7x57 R, 7x65 R, 7x64, 8x57 JRS és a 9.3x74 R patronokat Nosler Partition, míg a 6.5x55 töltényt Soft Point lövedékkel szerelve forgalmazzák.
A jobb áttekintés kedvéért nézzük az egyes márkacsoporton belüli lövedéktípusok általános jellemzőit.

Winchester Supreme Elite

A legmagasabb minőségi osztályt képviselő Supreme Elite golyós töltények XP3 lövedékének lövedékköpenyét molibdén-diszulfid bevonattal látják el. A patronok hüvelye nikkel plattírozott kivitelű. A nikkelbevonat nemcsak esztétikailag emeli ki a tölténysorozatot, hanem korrózióvédelmet is biztosít.
XP3 A Nosler Inc.-vel közösen kifejlesztett, műanyagheggyel lezárt, új univerzális nagyvadlövedék – amelynek szerkezeti „felmenője” a Fail Safe volt. Kifejezetten közepes és erős testű nagyvadak, afrikai antilopfélék, vadjuhok, gímszarvas, vaddisznó, jávorszarvas, medvefélék, ragadozó nagymacskák elejtéséhez ajánlott. A rézötvözetből készült lövedéktest elülső része tömör kialakítású, csupán az orr-részben van kialakítva egy cseppszerű furat, amelyet műanyaghegy zár le. Ez a kialakítás biztosítja a vadtestbe történő becsapódáskor az orr sziromszerű szétnyílását.
A lövedéktest hátsó része üreges kiképzésű, melyben alakváltozásra képes ólombetét található. A vad testüregébe történő behatoláskor a lövedéktest középső tömör része, valamint az ólommagbetét a maradványtest felgombásodását segíti elő. A képződött nagytömegű maradványtest (az eredeti lövedéktömeg közel 100%-a) képes átütni az erős vadtestet. A lövedék sebesség- és energiatartása, repülés közbeni stabilitása, valamint célpontossága nagy lőtávolságon is elsőrendű. A lövedékköpeny külső palástját molibdén-diszulfid (Lubalox) réteg borítja. Ez a bevonat kilövés esetén csökkenti a súrlódást a lövedékköpeny és a fegyvercső huzaga között, egyben kedvezően befolyásolja a gáznyomást is a csőfuratban. Az XP3 lövedékkel a .270 WSM (Winchester Short Magnum), .270 Win., .30-06, .308 Win., .300 Winchester Magnum és a 7 mm Remington Magnum kalibereket szerelik.

Winchester Supreme

Ezen márkacsoportba tartozó lövedéktípusokat, a „Combined Technology” projekt keretében, az Olin Co. a Nosler Inc.-vel közösen fejlesztette ki. A Supreme golyós patronok AccuBond, Ballistic Silvertip és Fail Safe lövedékeinek lövedékköpenye szintén molibdén-diszulfid bevonatú, hüvelyük pedig nikkel plattírozott kivitelű.
AccuBond Szintén műanyag-heggyel lezárt, üreges hegyű, széteső, expanzív lövedék. A kiváló lőpontosság érdekében a tervezők maradtak a Boat-Tail torpedóformánál. A farrésztől a köpenyszáj felé haladva a lövedékköpeny elvékonyodó falvastagságú, viszont a farrész nagyon erős és tömör fenékrészben végződik. Az antimonnal keményített ólommag, melyet speciális eljárással rögzítenek a lövedékköpenyhez, cseppszerűen ül a lövedéktestben. A lövedékorrot lezáró polikarbonáthegy alsó vége az ólommag kis fészkébe illeszkedik. A műanyaghegy egyrészt megóvja a betárazott lőszerek lövedékének hegyét az esetleges eldeformálódástól, másrészt a vadtestbe történő becsapódáskor feszítő funkciót is ellát.
Az erős méretezésű farrésznek köszönhetően a vadtestben nem esik teljesen szét a lövedék, viszont a keletkező, közepes tömegű maradványtest nem gombásodik fel, és csak ritkán üti át a vadtestet. Használatánál ügyelni kell a vad erősségének megfelelő lövedéktömeg-lőtávolság összhangra. Hajtó- és lesvadászatra, illetve közepes erősségű vadak vadászatához ajánlott lövedéktípus.

Ezzel a lövedékkel a .270 WSM, .270 Win., .30-06, .308 Win., .300 Winchester Magnum, .338 Winchester Magnum és a 7 mm Remington Magnum kalibereket szerelik.
Ballistic Silvertip Műanyagheggyel lezárt, üreges hegyű, széteső, expanzív lövedék, amely torpedóformájának köszönhetően kiváló lőpontossággal bír. A köpenyszájtól lefelé haladva a lövedékköpeny egyenletes falvastagságú, vastag, tömör fenékrészben végződik. A lövedékorrot egy polikarbonáthegy zárja le. A műanyaghegy alsó szára a keményített ólommag belső nútjába illeszkedik. A vad testébe való becsapódáskor a műanyaghegy egészen becsúszik a nút végéig, és szabályosan szétfeszíti az ólommagot.
Kalibertől és lövedéktömegtől függően kis- és közepes testű nagyvadak elejtéséhez ajánlott, még nagy lőtávolságon is. Ezt a lövedéket a .223 Rem., .243 Win., .243 WSM, .270 WSM, .270 Win., .300 WSM, .30-06, .308 Win., .300 Winchester Magnum, 7 mm Remington Magnum, 7 mm STW és a 7x65 R golyós patronok szereléséhez használják.
Fail Safe 1992-ban a Silvertip lövedékek utódjaként, egy új nagyteljesítményű lövedékcsalád bevezetését határozta el a Winchester-Olin cég. Az első új tag az erős nagyvadak vadászatához kifejlesztett, nagy teljesítményű, nem széteső típusú, üreges hegyű Fail Safe lövedék volt.

Ez a lövedéktípus „hibrid” változatnak tekinthető, mivel a sárgarézből készült tömör lövedéktest hátsó részébe beépített kemény ólommag elülső része dupla „acélsapkával”, a fenékrésze pedig a lövedéktalp belső hornyára támaszkodó fémlappal van lezárva. A lövedék hegyében egy vékony hosszanti furat van kialakítva.
A lövedékköpeny külső palástját molibdén-diszulfid réteg borítja.
A lövedék rendkívüli koncentrikussága, jó repülés közbeni stabilitása, nagy keresztmetszeti terhelése, kis szélérzékenysége és jó ballisztikai koefficiense a speciális szerkezeti felépítésnek köszönhető.
Becsapódás után a lövedékorr a finom bemetszéseknek köszönhetően szabályosan expandálódik, és sziromszerűen szétnyílik. Az erős anyagvastagság biztosítja, hogy a hátrahajló fémszirmok még csonttalálat esetén se törjenek le. Az így keletkezett nagy tömegű (az eredeti lövedéksúly 100%-át megtartó) maradványtest erős roncsolóhatással és drasztikus áthatolóerővel bír. A lövedéktestbe beépített acélbetét meggátolja a lövedék deformálódását, illetve az ólommag esetleges kiszakadását. Ölőhatása kiváló.
Elsősorban nagytestű szarvasfélék, erős afrikai antilopok, nagymacskák, medvefélék és vadjuhok vadászatához ajánlott lövedéktípus. Mivel az új XP3 lövedék háttérbe szorította, ma már csak a .270 Winchester és a .300 WSM patront szerelik vele.

Winchester Super-X

Silvertip 1932-ben bevezetett, legendás hírű expanzív nagyvadlövedék. A lövedékhegy ólommagját alumíniumsapka borítja, amelynek vékony lemeze mélyen benyúlik a lövedék rézköpenye mellé. A Silvertip teljes deformálódása csak erős csonttalálat esetén következik be. Expanziója egyenletes, stophatása és ölőereje kiváló. Könnyű vad esetében a lágyabb szövetrészeket minimális roncsolással átütve, nem ad jelentős mennyiségű vérzést. Ezzel a lövedékkel ma már csak a .270 Win., .30-30 Win., .30-06 Spr, .300 Winchester Magnum és a .308 Win. kaliberű töltényeket szereli a gyártó.

Power Point 1960-ban bevezetett, de ma is kedvelt, félhegyes (puha ólomhegyű), expanzív, kiegyensúlyozott teljesítményű, standard nagyvadlövedék. A köpenyszájnál körbefutó „V” alakú bemetszések a köpeny egyenletes deformálódását (felgombásodását) és a szabályozott expanziót segítik. Becsapódás után az ólommag elülső részének expanziója nagy sebet ejt a vadtestben. Az ólommag a köpenyhez a lövedéktest alsó részén erős körhoronnyal van rögzítve, ez megakadályozza a lövedék teljes szétesését, egyúttal segíti a nagytömegű és gombafejű maradványtest kialakulását. Ezzel a lövedékkel 13 különböző kaliberű (.223 Rem., .243 Win., .243 WSM, .270 WSM, .270 Win., .300 WSM, .30-06, .308 Win., .300 Winchester Magnum, .338 Winchester Magnum, 7 mm Remington Magnum, 7x64) golyós patront szerel a gyártó cég.
Pointed Soft Point Standard szerkezetű puha ólomhegyű, expanzív lövedék. Geometriai formáját tekintve a lövedék orr-része hegyes, a lövedéktest henger alakú, a lövedék talprésze pedig sarkos kialakítású. Kalibertől függően kis és közepes lőtávolságon a lövedék ölőereje megfelelő. Becsapódás után energiájának nagy részét rögtön leadja, az ólommagja a legtöbb esetben szétfröccsen.

Vitális találatot feltételezve, közepes méretű vadtestben nagy kiterjedésű sebzést képes okozni.
A folytacéllemezből húzott lövedékköpeny gyakran deformálódik, éles lemezcsíkokra, illetve repeszekre szakad szét. A lövedékköpeny alsó részén sajtolt körhorony fut körbe, amely meggátolja a teljes szétesést. A maradványtest kistömegű, csak ritkán üti át a vadtestet.
Közepes testű csülkösvadra legalább 9 g-os, vagy ennél nehezebb változatát használjuk. Csonttalálat esetén a lövedék gyakran teljesen szétesik. Lőpontossága az adott kaliber ballisztikai teljesítményétől is függ. Ezzel a lövedékkel a .222 Rem., .22-250 Rem., .223 Rem., .223 WSSM, .243 Win., .30-06 és .300 WSM kaliberű töltényeket szerelik.
Nosler Partition Nagyon jó teljesítményű, hegyes, puha ólomhegyű, nem széteső amerikai lövedék, amelyet John Nosler tervezett. Megjelenésével új irányzat alakult ki a vadászlövedék-tervezésben. Ennél a lövedéknél egy tombak választógát a lövedéktestet két külön részre osztja. A tombakköpeny a köpenyszáj felé fokozatosan elvékonyodik. Az orr-rész nagytömegű ólommagja becsapódás után, jelentős energialeadás közben nagyrészt szétfröccsen, és sokkoló szövetroncsolást okoz.

A lövedékorr hátrahajló meggyűrt köpenycsíkjai a tombakgát segítségével egyben maradó hátsó lövedékrésszel együtt alkotják a maradványtestet. Hátrányára azt lehet írni, hogy a maradványtest nem gombásodik fel, így az átütőereje nagytestű erős nagyvad esetében (különösen csonttalálatkor) nem mindig megfelelő, tehát nem képes átütni a vadtestet. Könnyű testű vadaknál gyakran a megfelelő lövedékhatás kialakulása nélkül (mint egy teljes köpenyű FMJ lövedék) csak átüti a vadat, ellenben ha csontot ér a lövés,
a lövedék elülső részének drasztikus expanziója miatt erősen képes roncsolni a vadtestet. A jó alakkiképzésnek köszönhetően a lövedék keresztmetszeti terhelése, repülési stabilitása és ballisztikai koefficiensértéke nagyon jó. Mint minden különleges szerkezetű vadászlövedék, a Nosler sem tartozik az olcsó lövedékkategóriába.

Ezzel a lövedékkel az európai vadászok körében népszerű kalibereket (7x57 R, 7x65 R, 7x64, 8x57 JRS, 9.3x74 R) szereli és forgalmazza a Winchester-Olin. Mivel a Nosler Partition lövedékkel szerelt felsorolt patronok ballisztikai adatai nem nagyon ismertek a hazai vadászok előtt, ezért a gyakorlati használatot elősegítendő, kaliberenként pár részadatot ismertetetünk az olvasókkal.

Attól függetlenül, hogy nem a huzagolt csövű golyóspuskákból kilőhető golyós patronok lövedékeinek kategóriájába tartozik, mégis megemlítendő a Winchester-Olin sörétes puskacsőből kilőhető kiváló ballisztikai tulajdonságú Partition Gold Slug lövedéke, mivel vadászati szempontból idehaza a vaddisznóvadászatok egyik kiváló lövedéktípusa lehet. A vadásztársak nem fognak csalódni teljesítményében és ölőhatásában.

Partition Gold Slug Új tervezésű, műanyagsaruba szerelt, kétrészes, üreges hegyű, kiváló teljesítményű, kaliberméret alatti expanzív lövedék (tömege 25 g), amelyet 12/70 kaliberben gyártanak. Átütőerőben megelőzi a klasszikus Original Brenneke Slug ólomlövedéket is. A műanyagkosárnak köszönhetően (amely a csőtorkolat után leválik a lövedékről) szorulási mértéke a csőszájnál minimális, ezért bármilyen szűkítésű fegyvercsőből biztonságosan kilőhető.

Ennek a tombakköpenyes, kaliberméret alatti lövedéknek az antimonnal keményített ólommagját belülről egy elválasztó tombakgát két különálló ólommagra osztja.
A választógát biztosítja a hátsó lövedékrész egyben maradását még erős ellenállás (pl. csonttalálat) esetén is. Becsapódás után nagy bemeneteli nyílást hagyva, az elülső üreges rész nagyméretű és nagy átütőerejű gombaformát vesz fel. Széles sebcsatornát vágva és erős szövetroncsolás mellett mélyen a vadtestbe képes hatolni. A lövedék ölőereje 100 m-es lőtávolságon belül erős nagyvad esetében is kiváló. Ezért nemcsak vaddisznó, hanem (ahol a szabályok megengedik) jávorszarvas, barnamedve, farkas vadászatánál is elsőrangú. A 12-es kaliberben szerelt, 24 g-os Partition Gold Slug lövedék teljesítményadatai magukért beszélnek (V0 610 m/s, V100 530 m/s, E0 4635 J, E100 3243 J, a lövedék esése 50 m-en +5 cm). A Partition Gold Slug lövedékkel szerelt patronok Winchester Supreme márkanevű dobozos kiszerelésben kerülnek a vadászokhoz.
A Winchester-Olin márkájú vadászpuskalőszereket a kaposvári Szent Hubertus Kft. vadászboltjában rendelhetik, illetve vásárolhatják meg a vadászok.
Kovács Dénes

Technikai adatok

7x64: 11.34 g, V0 815 m/s, V100 758 m/s, V200 703 m/s, E0 3768 J, E100 3260 J, E200 2807 J, a lövedék esése 100 m-en , 200 m-en –13 cm.

7x65 R: 11.34 g, V0 800 m/s, V100 744 m/s, V200 690 m/s, E0 3630 J, E100 3137 J, E200 2698 J, lövedék esése 100 m-en , 200 m-en –14 cm.

7x57 R: 9.72 g, V0 780 m/s, V100 717 m/s, V200 657 m/s, E0 2958 J, E100 2500 J, E200 2098 J, a lövedék esése 100 m-en , 200 m-en –15 cm.

8x57 JRS: 12.96 g, V0 730 m/s, V100 665 m/s, V200 604 m/s, E0 3455 J, E100 2868 J, E200 2362 J, a lövedék esése 100 m-en , 200 m-en –19 cm.

9.3x74 R: 18.5 g, V0 675 m/s, V100 620 m/s, V200 568 m/s, E0 4223 J, E100 3563 J, E200 2988 J, a lövedék esése 100 m-en , 200 m-en –21 cm.

Forrás: Élményvadász Magazin

0
0
0
s2smodern
powered by social2s