Nyomtatás
Találatok: 7724
schmidt&bender új generációs távcsövekAz új generációs távcső a Summit 2.5-10x40-es már ezzel a technológiával készül. A ház szintén könnyűfém vázas, a tubusátmérő 1”, és kétfajta szálkereszttel szerelik: absehen 7-essel vagy absehen 8-assal. A szálkeresztet a kettes képsíkban helyezték el, amivel elérték, hogy a nagyítás növelésével nem vastagodik. A lencsékre olyan réteget hordtak fel, amelyik biztosítja a jó fényáteresztő képességet. Az okulár szemlencsetávolságot 10 mm-re
növelték, ezáltal nagykaliberű fegyverekre is biztonsággal szerelhető.
Ez a szemlencsetávolság már biztosítja, hogy a nagy hátralökő erőt képviselő kaliberek sem okoznak balesetet. Ideális, kompakt méretű fegyvertávcső.

További típusok

A 7x50-es Klassik úgynevezett Zenit okulárral szerelt távcső, okulár szemlencsetávolsága 90 mm, a látómező széle nem görbül, hanem tiszta képet ad vissza. Kiváló fényerővel rendelkezik, jó szürkületi értéke van. 30mm-es tubussal készül, és rövidebb a 8x56-osnál.
Szálkereszttípusok: A1, A4, A7
Világító pont: L1, L3
A 8x56-os Klassik magasabb kategóriát képvisel, mint a 7x50- es, így értelemszerűen az ára is magasabb. Talán a legkedveltebb fix nagyítású távcső, könnyűfém házas, 1”-os és 30 mm-es tubussal készül. Kíváló fényerővel és nagy szürkületi értékkel rendelkezik, éjszakai lesvadászatra kiválóan alkalmas.
Szálkereszttípusok: A1, A4, A7, A8
Világító pont: L1, L3

Variábelek
Klassik és Zenit

schmidt@bender zenith fegyvertávcsőA Klassik modellek külső megjelenésükben a hagyományos külső formát ötvözik a modern optikával és mechanikával. A Zenit távcsövek a prémium kategóriába tartoznak, és a legfrissebb optikai fejlesztéssel rendelkeznek. A tubus- és okulárrész görbített vonalaival megnyerő külső dizájn.
A látómező széle nem görbül el, ott is éles a kép. A fényáteresztő réteg a legmodernebb eljárással kerül rá a lencsékre. Minden típus készül normál és világító pontos szálkereszttel, sőt az úgynevezett Flash Dot (FD) nappal is látható világítóponttal. A variábelek kizárólag 30 mm átmérőjű tubussal készülnek.
A 1.5-6x42-es vegyes csövű és kiskaliberű golyós fegyverekre ajálják kimondottan nappali és cserkelő vadászatra. Kaliberek: .222 Rem, .223 Rem, .243 Win, 5.6x50R Mag. A 2.5-10x56-os objektív a gyenge látási viszonyok mellett is jó célzási lehetőséget biztosít. Nappali vadászatoknál viszont a nagyítással variálhatunk. A 3-12x50 tulajdonságaiban szinte mindenben megegyezik a 2.5-10x56-tal, elsősorban annak az idősebb korosztálynak ajánlják,
amelyiknek 4.5-5 mm-nél jobban már nem tágul ki a pupillája.

PM II – Police

Elsősorban katonai és rendőrségi alakulatok mesterlövészei alkalmazzák.
A Schmidt & Bender az elmúlt években nagyarányú fejlesztéseket hajtott végre, hogy a világ legkülönbözőbb tájain, néha igen szélsőséges földrajzi adottságú helyeken is tökéletes biztonságot adjon a katonai-rendőrségi alakulatoknak.
Modellek:
–3 –12x50 PM ii
–4 –16x50 PM ii
–5 –25x56 PM ii
–12 –50x56 PMii
Ezekkel a távcsövekkel nagyobb távolságra (1200- 1800 méter) is pontos lövést lehet leadni. A konstruálás során fontos feltétel volt, hogy a távcsövek lövésállósága kifogástalan legyen. Több ezer lövés után is megbízhatóan kell működniük.

Field-Target

Egyre népszerűbb a sportlövők körében, 12-50x56, a szálkereszt elhelyezhető az első és a második képsíkban is, parallaxisállítás 10- től 70 méterig. Normál és világító szálkereszttel is kapható, referenciával már a magyar versenyzők is rendelkeznek. Angol és német sportlövők együttműködésével került kifejlesztésre.
A szervizhálózatot és az értékesítést a Schmidt & Bender Hungária Kft., a magyarországi leányvállalat biztosítja.

Nagy Gábor

Forrás: Élményvadász Magazin