Nyomtatás
Találatok: 7197
spypoint live gsm kameraHosszú várakozás után végre kézbe vehettem és tesztelhettem a Spypoint legforróbb fejlesztését a LIVE GSM kamerát.

Fontos megemlíteni, hogy ez a 2012-es újdonság annyira kelendő volt a tengerentúlon, hogy meglepő módon nem tudtak a kanadai kollégák annyit gyártani, hogy megfelelő mennyiségű készülék érkezzen Európába és így kis hazánkba.

Elöljáróban annyit megjegyeznék, hogy a Spypoint Live GSM vadkamera azért egyedülálló, mivel nem az egy kép – egy mms elvén működik, hanem egy internetes portálra (www.myspypoint.com) tölti fel a szórón készített képeket. Így a kamera üzemeltetésének költsége ellenőrizhető, és nem a készített képek mennyiségétől függ. De ne szaladjunk ennyire előre!


A kamera üzembe helyezése

A kamera beüzemelésének legelső lépése, hogy beszerezzünk egy SIM-kártyát, aminek a segítségével a kamera kommunikál az internettel. Ez a történet magában már megér egy misét, mivel a magyarországi mobilszolgáltatók nem kínálnak kifejezetten internetezésre alkalmas feltöltős SIM-kártyát, amely alkalmas lenne a Spypoint LIVE kamerák költséghatékony üzemeltetésére. Megkerestem a három fő mobilszolgáltatót, de nagyon úgy tűnt, hogy első körben fel sem fogták, hogy mire kellene a SIM-kártya. Miután személyesen is látogatást tettem náluk, sikerült kideríteni, mi is az a SIM-konstrukció, amely a LIVE kameráknak megfelel. A feltőltőkártyás verzió sajnos nem az igazi, mert az adott keretet meghatározott időn belül (adatmennyiségtől függően 1, 2 vagy 3 hét alatt) fel kell használni, mivel ha nem így teszünk elvész a fennmaradó adatmennyiség és evvel a pénzünk is. Egy szó, mint száz, a legolcsóbb előfizetéses konstrukciót választottam a Vodafone-nál, ami havi bruttó 3 100 Ft-os előfizetési díjat jelent és havi 2 Gigabyte-nyi adatforgalmat tartalmaz. Ez az adatmennyiség még egy nagyon jól működő szóró esetében is elegendő.


A kamera regisztrálása a www.myspspoint.com oldalon

spypoint live gsm kamera regisztrálásAhhoz, hogy a LIVE kameránk által készített képeket az interneten megtekinthessük, a kamerát regisztrálnunk kell a www.myspypoint.com oldalon. Első lépésként egy email-fiókéhoz hasonlító regisztrációs procedúrán kell végigmennünk ahol a szokásos adatokat kell megadni. Ezután szükség van a kamera sorozatszámára (bekapcsolás után a képernyő sarkában látható) és a SIM kártya számára (egy hosszú számsor a SIM-kártya csomagolásán). A kameránknak egy nevet is kell adni (pl. kiserdei szóró), mivel a rendszer több kamerát is tud kezelni. Amint megadtuk ezeket az adatokat a rendszer egy űrlapot jelenít meg, amin az éves tárhely-díj befizetését kéri. Az jelenleg 20 amerikai dollár. Eme összeg kiegyenlítése bankkártyával a legegyszerűbb. Amint a Spypoint kanadai központjában elkönyvelték az összeg beérkezését (nemzetközi utalásról lévén szó ez beletelhet 3-5 napba) a kameránk végre üzemkész. A www.myspypoint.com oldalon az ACCOUNT fülre kattintva legfelül megjelenik a LIVE kameránk névvel, SIM-kártya számmal és sorozatszámmal, ha minden rendben van, akkor a STATUS (állapot) felirat alatt egy zöld pipa látható.


Saját tapasztalatok

spypoint live gsm kamera éjszakai képA LIVE vadkamera kézhezvételekor volt bennem némi félsz, hogy nem lesz egyszerű a kamera beüzemelése, de szerencsére minden zökkenőmentesen ment. Német kollégáim figyelmeztettek, hogy ha elemmel akarom működtetni a készüléket, akkor gyakran kell cserélnem őket, mert a vadfényképező az internettel való kommunikáció miatt nagyon fogyasztja az energiát. Persze a teszt kedvéért elemekkel üzemeltem be a készüléket. Kellemes meglepetésként ért, hogy elég jól bírta egy elemkészlet. Persze sok múlik a beállításokon, ezért most leírom, hogy hogyan konfiguráltam a kamerát:


Ezekkel a beállításokkal, napi 25-60 képet készítve a vadkamera egy elemkészlettel 2-2,5 hétig működött, amit én egy jó teljesítménynek tartok. Pár napon belül szerelek fel egy Spypoint külső akkut, amivel elképzeléseim szerint akár két hónapot is menni fog a készülék. A következő lépésben egy napelemes töltőt is bevetek, ami gyakorlatilag szükségtelenné teszi majd az akkumulátor töltését.

Összefoglalva a tapasztalataimat, annyit tudnék mondani, hogy a Spypoint LIVE vadkamera használata pofonegyszerű, beüzemelése nem kíván komoly műszaki tudást, a magyar használati utasítás lépéseit követve gyorsan megoldható. A felmerülő költségek a következőképen alakulnak:


A vadkamera nem olcsó, de már középtávon behozhatja árát, mivel normál kamerákkal ellentétben nem kell rendszeresen odaautózni és kicserélni az SD-kártyát.

Az élmény pedig megfizethetetlen! Otthonról, a munkahelyről vagy akár a nyaralás alatt is láthatjuk, hogy milyen vad látogatta a szórónkat!

További információkért látogassa meg weboldalunkat: www.eurohunt.hu


Hochstein Péter