zalabika2Múlthéten számoltunk be arról a különleges gímbikáról, amelyet egy francia vendégvadász, méghozzá egy hölgy hozott terítékre, a Felsőrajk és Pötréte közötti erdőben, a Zala-Jagd Vadásztársaság területén.

A figyelemreméltó agancsár, a hétfői trófeabírálaton 15,66 kilogrammot nyomott a mérlegen és 248,48 C.I.C pontot ért el, életkorát 13 évre becsülték. Az Országos Trófeabíráló Testület dönti el, hogy a trófeát nemzeti értékké nyilvánítják vagy sem.

Rajna Mihály, a vadásztársaság alapító tagja elmondta, hogy két héten át figyelték a vad mozgását. A francia vendégvadász, a 73 éves Francoise Athanassiou három estét töltött a magaslesen: első este a távolság – a bika 300 méterre volt a magaslestől- miatt nem volt eredményes a vadászat, a második este pedig a széljárás nem volt kedvező. A harmadik este, szeptember 5-én viszont egyetlen lövéssel sikerült terítékre hozni, ezt a kivételes vadat.

Az árjegyzék alapján a Zala-Jagd Vadásztársaság területén a 15 kilogramm trófeasúlyt meghaladó gímszarvasbika elejtése várhatóan több mint 10 millió forintba kerül.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) miniszteri biztos elmondta: a Felsőrajk és Pötréte között húzódó erdőben három évtizede nem került ilyen kapitális példány puskacső elé. A nagyvad súlya meghaladta a 182 kilogrammot.

A Zala-Jagd Vadásztársaság – melynek Vigh László alapító tagja – idén tavasszal kezdte el a működését, 8 ezer hektáron tevékenykedik.

zalaibika3
Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati osztályvezetője kiemelkedő, kapitális egyednek nevezte a 15,66 kilogramm trófeasúlyú példányt. A bika az elmúlt 50 év zalai listáján a rendkívül magas, 248,8 nemzetközi ponttal a 30. helyezést érte el – tette hozzá.

A vadászok az idény kezdetén bizakodóak, Zala megyében pedig minden adott ahhoz, hogy sikeres legyen a vadászati év.

Az elmúlt évben a szarvasbőgés idején 560 gímbikát mutattak be hatósági trófeabírálaton Zala megyében. A trófeák csaknem fele érmes lett: 49 arany-, 164 ezüst- 161 pedig bronzérmes értékelést kapott.

Forrás: haon.hu/ MTI
0
0
0
s2smodern
powered by social2s